• Eksotiski augi no sēkliņas. Vai varam izaudzēt savu avokado un mango?

    Māja
    Mārīte Gailīte
    3. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Veikalu plauktos netrūkst dažnedažādu eksotu, un ir saprotama vēlme mēģināt izlobīt no tiem sēklas un ielikt podā. Vai no tā kas izdosies?

    Eksotisko augu īpatnības

    Avokado, mango, papaijas, tamarillo, dateļpalmas, apelsīnu un citronu koki izaug visai augsti. Tāpēc iesākumā jāapdomā, vai tiem atradīsies vieta dzīvojamās telpās. Dārzā tos izstādīt nevarēs, jo mūsu apstākļos tie nepārziemos.

    Jārēķinās arī ar to, ka šiem augiem ir savas prasības pēc barības elementiem un augsnes pH līmeņa un tieši krāna ūdens ķīmiskā sastāva dēļ tie mēdz izskatīties ne visai veselīgi. Runa nav par hloru, bet par ūdens pH līmeni (bieži tas ir augstāks, nekā augiem vajag) un karbonātu saturu tajā. Karbonāti mēdz uzkrāties puķpodā, kā dēļ augsnes pH palielinās un augi sāk just bora trūkumu. Mēdz būt arī otrādi – bora daudzums augsnē var būt pārmērīgs, un tādēļ uz lapām veidojas lapu malas iedegas. 

    Nepiemērotu apstākļu dēļ eksotiskie augi telpās kaut kā velk dzīvību, bet nezied un, protams, neražo. Nereti apelsīnos vai citronos var atrast jau sadīgušas sēklas. Protams, tās var ielikt puķupodā, ar laiku izaugs kociņš, un tomēr arī tad, ja tas uzziedēs un audzētājs ar otiņu apputeksnēs ziedus, ir maz cerību, ka augļi būs garšīgi. Tāpat kā ābeles, lielākā daļa citrusaugļu koku tiek potēti. Tiesa, ir radītas istabas citronu šķirnes, bet to stādiņi jāmeklē pie audzētājiem, jo komerciāli tos nepavairo.

    Vairāk lasi Santa+! 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē