• Dāvini zaļāk! Ieteikumi videi draudzīgām dāvanām

    Gribu dzīvot zaļāk
    Zane Kazāka
    20. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Sāvcies svētku satraucošākais laiks – dāvināšana un dāvanu saņemšana. Varbūt vēl kādu prieku neesi paspējis sagādāt? Te vairākas idejas zaļākai dāvināšanai Ziemassvētku laikā, kā arī ieteikumi videi draudzīgai dāvanu iesaiņošanai.

    Zaļa var būt jau pati dāvana. Iegādei kopumā izvēlies preces, kas ir izgatavotas no otrreizējās pārstrādes materiāliem, kas pašas ir viegli pārstrādājamas vai kas ir ražotas atbildīgi pret apkārtējo vidi. Labas ir arī tās dāvanas, kas var tikt izmantotas atkal un atkal, samazinot nepieciešamību pēc vienreiz lietojamām precēm.

    Ja esi vietējās Latvijas produkcijas mīļotājs, tad skaties pēc labākā piedāvājuma tuvējā apkaimē. Gandrīz katrā Latvijas novadā ir vismaz vairāki mājražotāji vai mazie rokdarbu darinātāji, kas būs priecīgi un pateicīgi, ja izvēlēsies viņu produkciju prieka mirkļu sagādāšanai tuvajiem. Latvija nav liela, un arī citos novados ražotās preces būs laba izvēle – sākot no medus, sīrupiem un cimdiem un beidzot ar kosmētiku, apģērbu un rotām. Protams, vienmēr vari pasekot līdzi, no kādām izejvielām tās ir ražotas.

    Nereti savus darinājumus svētkiem piedāvā arī vietējās senioru biedrības vai citu sociālo grupu pārstāvji – cilvēki ar garīga rakstura vai funkcionāliem traucējumiem u.tml. Turklāt bieži vien darinājumi ir izgatavoti no otrreizējās pārstrādes materiāliem.

    Meklē informāciju par savējiem vietējos laikrakstos vai citās informācijas vietnēs. Šie tirgotāji būs īpaši priecīgi par iegādātajām dāvanām pie viņiem.

    Ja vēlies pārsteigt pusaudzi tad, iespējams, vietējā produkcija nebūs pietiekami stilīga. Pietiekami liela izvēle zero waste jeb precēm, kas nerada atkritumus, ir pieejama arī vietnē amazon.com vai citās interneta vietnēs.

    Vēl viens brīnišķīgs veids, kā sagādāt videi draudzīgu dāvanu, ir izgatavot to pašam, jo īpaši, ja to veido no materiāliem, kas Tev jau ir pieejami mājās. Radošas un trakas idejas droši smelies piemēram, vietnē Pinterest.

    Viens no atkritumus radošiem iemesliem ir.. nepareizā dāvana! Jā, ja cilvēkam tiek uzdāvināts tas, kas viņam nemaz nav nepieciešams, dāvana iegulst plauktā vai tiek pat izmesta ārā. Kā no tā izvairīties? Ikdienā ir vērts ieklausīties tuvo cilvēku vēlmēs, kas tiek izteiktas, it kā garām ejot. Bet tikpat vienkārši un ērti jau ir kļuvis pa tiešo pajautāt – kas ir tas, ko tu vēlētos saņemt dāvanā?

    Ja ir zināms, ka kārotā lieta ir diezgan dārga, ērti ir apvienot finansiālos spēkus un dāvanu sagādāt vairākiem dāvinātājiem kopā. Tas noteikti ir labāk nekā sapirkt daudz mazāku, bet neizmantojamu nieku.

    Galvenais, lai dāvana nenonāk mēslainē jau otrajā dienā pēc saņemšanas, bet rada prieku un gandarījumu ilgtermiņā.

    Ja Tavā mājā ir kāda lieta, kas Tev nav ne noderīga, ne patīk, bet tā vēl gana labi var noderēt kādam citam, apsver pārdāvināšanas pieeju. Dāvanas saņemšanas-nodošanas brīdis jau ir garām, un vairs nav nekādu morālu pienākumu saņemto sev nederīgo lietu uzglabāt. Liec to lietā!

    Vari pat ierosināt savā darba vai kādā citā kolektīvā Ziemassvētku loteriju ar pārdāvināmo dāvanu dāvāšanu. Tas būs interesanti, jautri, un noderīgi!

    Kā iesaiņot dāvanu zaļāk?

    Ir vairāki veidi, kā iepakot izvēlēto dāvanu, lai ietīšanai paredzētie materiāli neradītu liekus atkritumus. Piemēram, var izmantot iepriekš sakrātos dāvanu maisiņus vai ietinamos papīrus. Tos, saprātīgi lietojot, noteikti var izmantot vairākkārt. Piemēram, krāsainās daļas, kas vēl ir izmantojamas, vari kombinēt ar vienkāršu, vienkrāsainu pārstrādājamu ietinamo papīru.

    • Ja krāsaino atgriezumu nav vai negribas tos pielietot, jauks un interesants veids ir vienkrāsainu ietinamo papīru izdekorēt ar zīmogiem, kas izgatavoti no kartupeļiem.
    • Stilīgi un interesanti dāvanas var iepakot, izmantojot vecos žurnālus un avīzes.
    • Interesants variants dāvanu ietīšanai ir izmantot audumu atgriezumus vai speciāli ietīšanai sagatavotus audumu gabalus (furoshiki wraping).
    • Ja Tev ir pieejams, pārtikas produktu iesaiņošanai vari izmantot audumus, kas ir piesūcināti ar vasku. Tie būs noderīgi arī turpmākai lietošanai ikdienas gaitās.
    • Vienmēr vari interesanti izdekorēt un aplīmēt labas kurpju kastes, kas ir sakrājušās mājās.
    • Kā dāvana un arī kā iepakojums vienlaicīgi labi kalpos dažādas daudzreiz lietojamas kārbas vai auduma maisiņi.
    • Saiņotā sastiprināšanai izmanto auklas un lentītes, arī dziju, un, ja iespējams, izvairies no caurspīdīgās līmlentas.
    • Dekorēšanai lieti noderēs mazi zariņi, kanēļa standziņas, čiekuriņi, kaltēti ogu ķekari, rozmarīna zariņi, mini piparkūkas un citi dabai draudzīgi materiāli.

    Citāda dāvana – ziedojums!

    Ja šogad prāts sliecas neatstāt aiz sevis nekādas pēdas dabā un vidē, gatavojotis lielajai dāvināšanai, izvēlies ziedojumu. Ja parēķina, cik gan daudz līdzekļu tiek izšķiests dāvanu iegādei, saprātīgāks un jēgpilnāks mērķis varētu būt palīdzība kādam, kuram tā ir ļoti, ļoti vajadzīga. Izvēlies to ziedojumu veidu, kas Tevi uzrunā visvairāk, un dari gaišus darbus šai gada tumšākajā laikā.

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē