• Dārza darbi jūlijā: puķu dārzs

    Dārzs
    Iveta Bērziņa
    2. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ja čakli pastrādāts pavasarī un vasaras sākumā, ierīkojot un stādot puķu dobes, tad jūlijā ir iespēja priecēt acis – skaisti sakuplojušie augi dos veldzi dvēselei un vēlmi piedzīvot katru jaunu dienu! 

    Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

    Konsultē Iveta Bērziņa, dārzniece stādaudzētavā Bērziņi.

    • Jāatceras, ka viengadīgās puķes veido seklu sakņu sistēmu, tādēļ tās jāsalej ļoti bagātīgi. Laistīt labāk no rīta, lai augi pagūtu nožūt. Tas arī palīdzēs izvairīties no slimību izplatības.
    • Puķēm jāizgriež noziedējušās ziedkopas, kas īpaši svarīgi viengadīgajām. Jāpārbauda stādījumi, vai nav savairojušies kaitēkļi.
    • Ja vien dobes nav mulčētas, pēc laistīšanas vai lietus augsni starp augiem der uzrušināt, lai tā nesablīvētos. Tādējādi pamatīgi ierobežosi arī nezāļu augšanu.  
    • Ja nevēlies aizrauties ar sīko ziedu apgriešanu atjaunošanai, dobju maliņās vai traukos jūlija sākumā var no jauna iesēt matiolas un alisītes jeb jūrmalas lobulārijas, lai nomainītu pārziedējušos augus.
    • Daudzas no ziemcietēm izmantojamas arī kā garšaugi vai ārstniecības augi – monarda, citronu mārsils vai parastais mārsils, izops u. c. Ja jūnijā tas nav izdarīts, jūlijs ir pēdējais brīdis ievākt šo augu ziedus vai lapas.
    • Sauso ziedu kompozīcijām var kaltēt limonijas, salmenes, kraspēdijas, celozijas, lapsastes, akroklīnijas u. c. Žāvēšanai noderēs arī daudzgadīgo augu ziedi – ežziedes, zilpodzes, kaķpēdiņas, astrancijas, ehināciju tumšie sēklu konusi. Astilbju košās ziedu vārpas, strauji izkaltētas, saglabā savu nokrāsu.
    • Telpaugus vasarā der palutināt ar dušu. Ideāli, ja ir vieta ēnainā dārza stūrītī, kurā līdz salnām novietot istabas puķes. Lietus būs kā dabiska duša, bet jāparūpējas, lai ilgstoša lietus gadījumā būtu iespēja telpaugus pasargāt no pārmirkšanas.
    • Toveraugi, tāpat kā dobju puķes, jālaista, jāpiebaro, jāapgriež, jānovāc noziedējušie ziedi. Īpaši jāuzmana fuksijas, lai tām netrūktu mitruma, bet arī pārmērīgs ūdens daudzums var kaitēt, kā rezultātā augiem nobirst lapas un pumpuri. Lieli ūdens dzērēji ir Jaunzēlandes lini. Tiem ieteicams zem tovera novietot paliktni ar ūdeni, lai uzturētu vienmērīgu mitrumu. 
    • Bez uzmanības nedrīkst atstāt rožu stādījumus. Ļoti bieži uz rozēm savairojas laputis, kas bojā jaunos pumpurus. Te līdzēs cukurūdens, kokakola, ķiploku uzlējums vai kāds cits tautā iecienīts līdzeklis. 
    • Jūlija sākumā noroc sīpolpuķes – tulpes, narcises, krokusus un citas –, noliec žāvēšanai, atlasot sīkos sīpoliņus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē