• Dārza darbi janvārī: augļu dārzs

    Dārzs
    6. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Atnākot jaunam gadam, gribas sākt daudz ko jaunu, taču nedrīkst aizmirst parūpēties arī par jau esošo. Lai jaunajā gadā no sava augļu dārza varētu sagaidīt daudz gardu augļu, to nepieciešams apčubināt arī sniegotajos mēnešos. Konsultē Sandra Dane, Mg. agr., Dārzkopības institūta pētniece.

    Kas jādara tagad?

    • Lai augļu kokus pasargātu gan no slimībām, gan no zaķiem, gan no mizas plaisāšanas, tie jākaļķo. Ja nav paspēts rudenī, tad to droši var darīt visu ziemu, ja vien laikapstākļi ir piemēroti. Galvenais ir pagūt līdz februāra saulainajām dienām, un nevajadzētu kaļķot liela sala laikā, jo kaļķojumam jāpaspēj nožūt, ne sasalt. Lai kaļķojums ilgāk turētos uz koku stumbriem, masai var pievienot PVA līmi. Jāatceras, ka atkušņu laikā kaļķojums var pazust, tad to droši var atjaunot.
    • Svarīgi ir arī pasargāt savu augļu dārzu no zaķu un buku apciemojuma. Tam palīdz kociņu ietīšana. Šim nolūkam labi der egļu zari, arī no Ziemassvētku eglītes, ja tai vēl palikušas skujas. Koku ietīšanai der jebkāds elpojošs materiāls, kam zaķi negribētu grauzties cauri. Ar bukiem ir sarežģītāk. Tie apskādē mizu ne tikai ar zobiem, bet arī ar ragiem, jo zvēriņiem patīk pakasīt pieri un ragus gar koku stumbriem, tādējādi bojājot mizu gan maziem, gan lieliem kokiem. 
    • Arī mazāk ziemcietīgajiem augļaugiem, piemēram, aprikozēm, persikiem, saldajiem ķiršiem, aukstajā periodā galvenais ir, lai tie būtu nokaļķoti un ietīti segā, kas pasargā no zaķu un citu dārza apmeklētāju bojājumiem. Biežu atkušņu gadījumā var ar salmiem vai pērnajām lapām noklāt sniegu ap kokiem, tas atkušņa laikā neļaus atkust zemei ap saknēm un atkārtota sala gadījumā tās necietīs no sala bojājumiem.
    • Lai pasargātu kokus no bukiem, var kādā attālā dārza stūrī ierīkot kasīšanās stabu. To var izveidot, ierokot zemē stabu un tam nelielā slīpumā pieskrūvējot klāt pa kādai cieto saru birstei. Tādējādi, iespējams, buki nenāks dārzā kasīties gar kociņiem. Kā arī būs interesants skats pa logu, ja izdosies ieraudzīt bukus, aktīvi kasot ragus pret birsti.
    • Ja vēlies vēl vairāk priecēt acis ar savvaļas radībām, augļu kokos var iekarināt dažādu veidu putnu barotavas. Tas var nest arī labumu siltajā laikā. Proti, putni būs pieraduši, ka šajā dārzā vienmēr var atrast pārtiku, līdz ar to tajā vai tā tuvumā ierīkos ligzdas, un putnu dzīvošanās dārzā var vēlāk palīdzēt cīņā ar kukaiņiem.
    • Jāuzmanās ar sniega segas purināšanu no augļu kokiem – lai purināšanas laikā nenolauztu kādu zaru. Bez liekas vajadzības nevajadzētu zarus atbrīvot no sniega segas, jo tā pasargā pumpurus no sala bojājumiem. Ja sniega sega ir bieza un zari stipri nolīkuši, tad purināšana jāsāk no zara gala un jācenšas purināt tā, lai uz zara nedaudz sniega paliek. Purināšanu nevajadzētu veikt pirms stipriem saliem. Saskaņā ar latviešu ticējumiem koku purināšana jāveic arī ziemas saulgriežos, lai nākamajā gadā liela raža.
    • Ja ievāktā augļu raža tiek glabāta augļu pagrabā, jāatceras pārbaudīt, vai spainī ir ūdens, kas nodrošina gaisa mitrumu, lai āboli un bumbieri ilgāk glabātos. Ja pagrabā ir pārāk silts, vairāk nekā 6 grādi, tad to var nedaudz pavēdināt. Sevišķi bumbieriem, lai tie ilgāk glabātos, gaisa temperatūrai pagrabā jābūt ap 4 grādiem. Lai augļu pagrabu uzturētu kārtībā, katru otro nedēļu augļi jāpārlasa un bojātie jāizmet. Tos droši var likt komposta kaudzē, kur ziemojošie putni spēs izlasīt vēl kādu gardu kumosu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē