• Dārza darbi aprīlī: augļu dārzs

    Dārzs
    Sandra Dane
    4. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Par dārza darbiem, kas aprīlī veicami augļu dārzā, stāsta Sandra Dane, Mg. agr., agronome Pūres dārzkopības izmēģinājumu stacijā.
    • Klāt sulu mēnesis, kas nozīmē – beidzas lielā augļu koku veidošana. Vēl pa kādam mazajam zariņam var nogriezt, bet resnie jāliek mierā līdz vasaras veidošanai vai nākamajam pavasarim.
    • Aprīlis ir laiks, kad var atjaunot savu dārzu, iestādot ko jaunu. Ja kāds augļu koks ir noslēdzis savu ražošanas mūžu, augļi vairs negaršo vai notikusi kāda liksta un vairs neuzplauks, pavasarī to var nomainīt ar jaunu šķirni, kas ienestu svaigas vēsmas. Tikai jāatceras, ka jauno koku nav vēlams stādīt turpat, kur audzis vecais. 
    • Pēc iestādīšanas jaunā kociņa dzinumi ir jāsaīsina. Droši jautā tirgotājam vai augļkopības speciālistiem, kuri zari un kā būtu jānogriež, jāsaīsina, prasi arī par pareizu stādīšanu. Tās dziļums, komposta apjoms un citi faktori atšķiras gan starp sugām, gan potcelmiem un šķirnēm.
    • Ir labs brīdis, kad savākt veco zāli, lapas, kur pa ziemu, iespējams, ir pārziemojuši dažādi kaitīgie organismi. Visas augu atliekas var likt jaunajā komposta kaudzē, ko ierīko katram gadam atsevišķi. 
    • Pavasarī kompostā lielākoties nonāks materiāls ar augstu celulozes saturu, ko vēlams likt komposta kaudzes apakšā, jo tā sadalīšanās noris lēnāk nekā zaļajai masai. Tas nodrošinās to, ka brīdī, kad jāveic komposta kaudzes apjaukšana, jau daļēji vai pilnībā satrūdējušas lapas, pērnā zāle un citi materiāli, kas ielikti komposta kaudzē agrā pavasarī, sajauksies ar zaļo masu, ko pievienosi ravējot dārzu, pļaujot zāli. Tā panāksi kvalitatīva komposta veidošanos īsākā laika posmā. 
    • Ar siltā laika iestāšanos atmostas ne tikai augi, bet arī kaitēkļi. Viens no pirmajiem ir kraupis – tā uzmodināšanai vajag tikai pavasara lietu kopā ar siltumu. Ar ķīmiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem kraupja ierobežošanai var apstrādāt gan kokus, gan lapas, kas vēl nav satrūdējušas ziemas periodā. 
    • Pavasarī atgriežas arī gājputni, no kuriem daļai piemērota ligzdošanas vieta ir augļu dārzs. Tāpēc vēlams dārzā izvietot arī dažādu sīko putnu būrīšus. Sevišķi kukaiņķērāju, lai ar viņu palīdzību kaut nedaudz samazinātu kaitīgo kukaiņu izplatību augļu dārzā. Lai putnu treļļu piepildīts dārzā pavadītais laiks!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē