• Ciemos pie komponista Lapšāna: Māja, kurā tapa leģendārā Dzērvenīte

    Māja
    Lauma Lapsa
    9. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Aivars Lapšāns.
    Foto: F64
    Aivars Lapšāns.
    Tautā iemīļotā šlāgera «Dzērvenīte» autors Aivars Lapšāns dzīvo gleznainajā Cēsu novadā. Tur, purvā, netālu no mājām, radies viņa lielākais hits, un tā vārds dots gan dziesminieka lauku sētai, gan viņa laivai.

    «Dievs ir ielicis mani šajā vietā. Šī ir mana jaunības dienu māja, kā vēl viens bērns, par ko rūpējos. Šeit esmu ieguldījis daudz darba,» par savu 16 hektāru plašo īpašumu stāsta mūziķis Aivars Lapšāns. «Bērnībā dzīvoju netālu un bieži nācu palīgā mājas iepriekšējai saimniecei. Kad mājas īpašniece aizgāja mūžībā, dienēju armijā. «Mamma man uzrakstīja vēstuli: «Aivar, ir iespēja nopirkt to māju!» Atbildēju: «Jā, ņem!», » atceras Lapšāns.

    Šī bija mammas dāvana viņam. «Mamma man dzīvē ir daudz devusi. Viņa bija māksliniece, ļoti skaisti dziedāja, gleznoja. Kad sāku rakstīt dzeju un dziesmas, tās vispirms parādīju viņai,» stāsta mūziķis. Mamma sniegusi arī daudz vērtīgu padomu. Viens no tiem – pastāvēt par to, ko viņš uzrakstījis.

    Lapšāns gan saka – jaunībā nemaz nesapņoja kļūt par mūziķi, viņš gribēja būt sportists, mācījās Murjāņu sporta ģimnāzijā, tolaik vēl Jāņa Rainberga Murjāņu sporta internātskolā.

    «Ķīmijas skolotāja man gan teica: «Lapšān! Tu būsi muzikants.» Viņa jau pamanīja, ka es pie skolas logiem meitenēm dziedāju serenādes,» smejas mūziķis.

    Vēlāk viņš mācījies Rīgas Pārdaugavas profesionālajā vidusskolā, un tas viņam lieti noderēja vēlākajos gados, veidojot savu dzīvesvietu. «Toreiz mācījos nodaļā, kurā varēja apgūt profesiju celtnieks-galdnieks. Iemācīja gan taisīt mēbeles, gan celt mājas. Tā mani sāka aizraut arī galdniecība,» saka viņš. Šis arods palīdzēja iztikt grūtākajos laikos un arī uzfrišināt savu namu.

    «Šobrīd gribu izbūvēt otro stāvu, jo redzu, ka maniem četriem bērniem Kristam (16), Annai (15), Dāvidam (13) un Martai (11) patīk šeit dzīvoties. Bērni ir talantīgāki un muzikālāki par mani. Dāvids spēlē basketbolu, nupat matemātikas olimpiādē ieguva otro vietu. Krists ir aizrāvies ar sportu, Annai ir gleznošana un mūzika, bet Marta spēlē vijoli un apmeklē laikmetīgās dejas nodarbības,» stāsta Aivars.

    Plašāk lasiet jaunākajā žurnāla «Privātā Dzīve» numurā!

    • Lembergs pēc indīga zivs dzēliena 10 stundas pavada elles mokās 
    • Bijusī sievasmāte Gobzemu vaino melos. Ģimenes skandāla netīrās aizkulises
    • Slavenību grimētāja Grauda tagad ir kopā ar mūziķi Račinski
    • Inese Vaikule ar jauno mocīti drīz trauksies uz ārzemēm
    • Ķirsona ģimenes traģēdija. 45 gadu vecumā iet bojā viņa bijušais znots
    • Edgars Kaupers gatavs iekarot Holivudu
    • Slavenības krāšņi svin izlaidumus
    Privātā Dzīve nr27/2023

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē