• Bufete – aktuāla arī mūsdienās

    Māja
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    30. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Mūsdienās bufete pilda vairāk dekoratīvu nekā praktisku funkciju, tāpēc būtu grēks to likt istabas kaktā vai neveikli iespiest starp funkcionāliem virtuves sabiedrotajiem. Bufete ir pelnījusi būt prožektoru gaismā! Konsultē Kristīne Šuste, interjera dizainere.

    Bufete

    • Bufetes pirmsākumi meklējami 16. gadsimtā, kad tā kalpoja par trauku, galvenokārt šķīvju, izstādīšanas vietu. Šķīvji tajā bija novietoti slīpā leņķī pret apmali, bet atvilktnes izvietotas horizontālās joslās. Tajās uzglabāja, piemēram, galda piederumus. 
    • Klasiska bufete sastāv no divām daļām – tās apakšējā daļā atrodas atvilktņu un durtiņu nodalījums, virs tā – atvērtas (vai stiklotas) plauktu rindas.
    • Atvērtā bufetes daļa atrodas acu augstumā un kalpo par miniatūru izstādes zāli pašā mājas sirdī. Glīta keramikas vai antīka stikla trauku kolekcija, mantota vāzīte ar ziediem vai mīļa fotogrāfija – bufete ir mēbele, ar kuras palīdzību varam bez kautrēšanās atrādīt skaistākos un sirdij tuvākos interjera priekšmetu eksemplārus.
    • Ja lūkojas no funkcionalitātes skatupunkta, bufetes vieta mājā ir vai nu virtuvē, vai viesistabā, vislabāk ēdamgalda tuvumā, lai nepieciešamības gadījumā būtu ērti pasniegties pēc šķīvja, salvetes vai glāzes. 
    • Jāatceras, ka izmēru ziņā iespaidīgas mēbeles telpā allaž veido savu īpašo mikrovidi, tādēļ, esot mūsdienu plašās izvēles priekšā, pirmkārt vērts apdomāt, vai visu, ko bufetē liksi, vēlēsies pilnībā paslēpt no citu acīm vai tomēr ļausi tajā ielūkoties.
    • Mūsdienās apzīmējums bufete ietver vairākas interpretācijas – tai piepulcējušās citas funkcionāli līdzīgas mēbeles. Piemēram, vitrīna, kurai plauktu stiklojums ir visā tās augstumā, tātad vairāk kalpo priekšmetu un trauku izstādīšanai, mazāk –lietu paslēpšanai. Plašais stiklojums telpā ienes vairāk gaismas, tāpēc vitrīna ir laba izvēle, ja tradicionālās bufetes vietā vēlas ko vieglāku un gaisīgāku. Interesantu noskaņu telpā radīs vitrīna ar krāsainiem stikliem.
    • Ja vēlies smelties iedvesmu, bufetei radniecīgas mēbeles interneta vidē atradīsi arī ar atslēgas vārdiem kitchen dresser (trauku plaukts bez stiklojuma), kitchen sideboard (visbiežāk horizontāla bufetes funkciju pildoša mēbele), kā arī dish cabinet (atvērta tipa mēbele trauku glabāšanai ar vai bez stiklojuma) un cupboard. 
    • Lauku mājai izvēloties klasisku vai antīku bufeti, kļūdīties ir gandrīz neiespējami. Drosmīgāka iekārtojuma piekritēji var lūkoties rokoko, baroka, jūgendstila vai art deco stila virzienā. Bet, ja lauku mājas ierasto mieru vēlas mazliet izjaukt, jāpievēršas eklektikai. Vienkāršākais veids – mantojumā atstātai bufetei nomainīt kājas pret krāsainām koka detaļām vai arī pielikt bufetei interesantus rokturīšus. Burvīgus retro stila rokturīšus var sameklēt salonā Daiļrade Koks, taču visplašākā izvēle atrodas interneta dzīlēs – amazon.com, etsy.com, ebay.com (meklētājā ievadi retro knobs handles).
    • Bufete ar stiklojumu var kalpot arī kā mākslas darbs, kurā par audeklu izmantota tās fasāde. Ja vēlas izcelt bufetes tālāko sienu, to var aplīmēt, piemēram, ar tapeti vai krāsainu, greznu audumu. Ja bufete ir pilnībā slēgta (bez stiklojuma), uz fasādes uzlīmēti spoguļi radīs interesantas gaismas spēles un vizuāli paplašinās nelielu telpu. Lauku mājā lieliski iederēsies tematiskas bufetes ar intarsiju (inkrustāciju) vai glezniecības elementiem, piemēram, dzīvnieku un augu motīviem.
    • Ja mīli antikvāras lietas, tās iegādājies tikai uz vietas, kārtīgi aplūkojot. Pērkot interneta veikalā vai pa telefonu, pastāv liels risks nopirkt kaķi maisā.  
    • Ar bufetes palīdzību varam bez kautrēšanās atrādīt skaistākos un sirdij tuvākos interjera priekšmetus.

    Bufetes un vitrīnas dažādām mājām un personībām

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē