• 6 veidi, kā uzveikt īsto miltrasu

    Dārzs
    Jūlija Vilcāne
    24. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Īstās miltrasas skarti augi ir kā apputināti ar miltiem, un, pakasot, paknibinot miltaino slāni, tas viegli nāk nost. Vieta, kas inficēta, proti, kur miltrasas sēne sāk ēst augu, vispirms kļūst gaišāka, tad parādās balta apsarme, līdz kļūst pelēcīga, ar melniem punktiņiem. Tas ir brīdis, kad sēne sāk izplatīties tālāk. Kā ar to cīnīties?

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Skaidro Jūlija Vilcāne, agronome un mikrobioloģe, Facebook bloga Dārzniece autore, vada vebinārus vietnē Augueksperts.lv.

    Tā kā miltrasas ierobežošanai Latvijā patlaban pieejami tikai tādi ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi, kas atļauti lietošanai ar speciālām apliecībām, privātdārzos ierobežošana iespējama, vien izvēloties pret miltrasu izturīgas šķirnes un izmantojot mēslošanas līdzekļus vai to kombinācijas, kā arī dažas sen zināmas metodes. 

    6 veidi, kā cīnīties ar miltrasu

    1. Sērs. Tas jālieto, gan mēslojot to augsnē – veicina augu slimībizturību –, gan smidzinot uz lapām. Parasti to dara jau profilaktiski pirms miltrasas parādīšanās. Pirmo smidzinājumu veic tad, kad ārā jau pietiekami silts – ap plus 20 grādiem dienā.
    2. Eļļa. Smidzināšana pie pirmajām pazīmēm būtiski samazina sēnes attīstību. Īpaši labi der rapšu eļļa: uz 4 litriem ūdens lieto nepilnus 100 g eļļas, nedaudz sodas un zaļo ziepju. Šis maisījums gan jāpārbauda lokāli – vai neapdedzina augu. Vēl jāatceras, ka eļļu nelieto saulainā laikā.
    3. Ūdens. Pēcpusdienā, kad diena iesilusi, augus ar miltrasas pazīmēm aplaista ar spiedienu no šļūtenes. Jāatkārto katru dienu, vismaz nedēļu. Samazina miltrasas attīstību, bet pilnībā neierobežo.
    4. Mikrobioloģiskie preparāti. Prestop, Mycostop – to lietošana sakņu zonā samazina miltrasas izplatību uz lapām. Skan paradoksāli, bet efekts ir pierādīts pētījumos. Veselāka sakņu sistēma – veselāks augs!
    5. Sabalansēts mēslojums. Slāpekļa pārbagāta lietošana veicina miltrasas izplatību, tāpēc augiem jānodrošina arī pietiekošs kalcija mēslojums. Tas stiprina augu šūnas, tās kļūst izturīgākas pret dažādiem ierosinātājiem.
    6. Nezāļu ierobežošana. Nezāles var būt slimības pārnesēji – oāze, kur miltrasa saglabājas, kamēr nav cita, ko ēst. Tāpēc nezāles ir svarīgi ierobežot gan rudenī, pirms ziemošanas, gan pavasarī.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē