• Gandrīz nirvāna. Kas ir gongu meditācija un kāpēc tev to vajag pieredzēt?

    Ezoterika
    Ineta Meimane
    Ineta Meimane
    10. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Microgen / Shutterstock
    Gonga skaņu vibrācija tevi atjauno – dziļi nomierina, attīra domas, atspriego nervus. Tās ir dvēseles spārnu atraisīšanas skaņas. Konsultē gongu meistare Evita Sarma.

    Gongs ir unikāla skaņu vibrācijas prakse, apstiprina skaņu grupas Gongamus dalībniece Linda Straume, gongu meditācijas skolotāja ar vairāk nekā divdesmit gadu pieredzi, gongu spēli apguvusi pie lielmeistara Dona Konro, Alicijas un Ričarda Eiliakas un meistarklasēs Vācijā. Viņa Pārdaugavā vada gongu meditācijas un peldes gongu skaņās. Harmoniskās skaņas palīdz nonākt dziļā relaksācijā, atmodina iekšējās rezerves un aizsniedz vairākos līmeņos, ieskaitot bioķīmisko. Gonga skaņu efekts ir saudzīgi pašdziedinošs – mazina nogurumu, stresu, uzlabo spēju koncentrēties, atslābina saspringušu ķermeni.

    Prāts līdzsvarojas, uzpeld labas domas.

    Gonga terapiju izmanto bezmiega, locītavu un mugurkaula slimību gadījumos. Ne velti austrumu medicīnā par slimību cēloni uzskata bloķētu enerģiju plūsmu cilvēka organismā. Gongu meditācijas laikā enerģētiskos kanālus atbloķē, radot relaksējošu efektu – atjaunojas spēki. Visīstākā skaņu terapija jeb sound healing, kā to dēvē pasaulē. 

    Gonga skaņa iedarbojas tik spēcīgi, ka ieplūst mūsos, maigi apejot racionālā prāta mūrus. Tas nozīmē atslēgt prātu – «atlaist priekšstatu kontroli pār uztveri». Un atbilstoši pašas gēniem un psihotipam ieraugi, ka ir kaut kas vēl – ārpus loģikas filtra. To varētu nosaukt arī par ceļu uz personisko sirdi. Racionālajiem, nonākot gongu meditācijā pirmoreiz, gribas šim ceļam pretoties – šāda ļaušanās, atvēršanās biedē. Cilvēks ir vēlējies šo pieredzi, atnācis, bet nespēj aizvērt acis, šķielē, ko dara gongu meistars, saraujas pēc draudīgākām skaņām un cenšas noteikt, mažorā vai minorā tās bija. Pēc meditācijas beigām acumirklī lec sēdus un sāk meistaru izjautāt, kas un kāpēc, pats ar sevi nepalikdams ne mirkli. Taču ļaušanās un nonākšana iekšējās brīvības telpā ārpus prāta kontroles šajā meditācijā ir galvenais uzdevums. Ļauties miegam, ļauties mieram. 

    Gongu meditācija sniedz ļaušanos aizvērtām acīm – skaņas vibrācijai un akustikai, vienlaikus savas dvēseles atbalsij. Šajā mierīgajā stāvoklī organisms saņem pašdziedināšanās impulsu. 

    Ja traucē citu klātbūtne – tu neesi sevī, varbūt esi pārāk stresains, tad ir sevī jāatgriežas – dziļi jāieelpo, jāizelpo, izjūtot elpošanas procesu. Starp citu, krākšanu gongu meditācijā pat uzskata par komplimentu meistaram: vide ir tik harmoniska, ka cilvēks ir reaģējis pareizi – iegrimis dziedinošā miegā.

    Varētu domāt, ka gongs ir tāds kā ātrais aizmiršanās instruments sliņķiem – apgulies un aizmirsties. Tomēr gonga meditācija nav atpūta. Tā ir vibroakustiska masāža – vibrācijas ir spēcīgas. Zinātniski pierādīts, ka gonga skaņu dažādās svārstības it kā sabužina šūnu elpošanu, palielina eritrocītu spēju piegādāt audiem skābekli, mainās smadzeņu viļņu garums – tie kļūst tādi kā miega laikā, dziļā relaksācijā, pat hipnozē.

    Meistars spēlē gongu, skaņas seko skaņām, un pamazām pazūd ķermeņa izjūta kā planējot, gandrīz nirvāna. Prāts pierimst, un tu dziļi iemiedz. Paradoksāli – pie tāda trokšņa, virstoņiem. Tā arī ir – gongu meditācija nozīmē peldi Visuma skaņās: tieši tādas ir planētu skaņas, ko ierakstījušas cilvēka sūtītās kosmosa zondes. Skan planetārie gongi, katram sava skaņa, katrs atbilst planētu skaņas frekvencei – Jupitera, Neptūna, Merkura, Veneras, Mēness. Vai stihiju gongi – vēja, uguns. Vai spoguļa gongs, kura vibrācija «cilvēka Zemes dzīves ciklus pieslēdz Visuma cikliem». Piemēram, vilinošs ir Hīrona gongs – «iedarbojas kā apziņas paplašinātājs», bet ne katram būs tīkama tā spēcīgā skaņa. Vēja gonga vibrācijas aizpūš lieko, sniedz enerģiju darbam un iegriež dzīvi jaunā vilnī. Merkura skanējuma metafora ir «aizrautība, jauneklīgums», Jupitera gonga – konkrētība, «precizitāte vēlmju izsacīšanā». Plutons – noslēpumaina kaislība pārsteidzošās toņkārtās, «skaņa, kas maigi, bet noteikti atbrīvo no ­traucēkļiem, skumjas, smaguma tumsu pārvērš priekā». Zinātāji šo gongu mēdzot meistariem īpaši lūgt.

    Ja viena gonga skaņa šķiet netīkama, vērts aiziet pie cita meistara, kam citādi gongi ar citādu skaņu. Atšķiras arī katra meditācija ar vienu un to pašu gongu – skaņu viļņi, ko tas veido, pārklājas, vadoties no meistara pieskārieniem, no cilvēkiem, kas piedalās.

    Meistari saka: iedarbojas metafizika – nav iespējams izskaidrot, vien izjust.

    Ne velti gongs ir sakrāls, par maģisku uzskatīts instruments.

    Lai atrastu gongu, kas darīs labu tieši tev, jāaprunājas ar skolotāju un jāļaujas izjūtām, ko rada tā skaņa, – instinkts pateiks priekšā. 

    Meistari māca, ka pirms gonga meditācijas būtu vērts sevi sagatavot – padomāt, kādu uzdevumu ļaut risināt savai zemapziņai: gribu atbrīvoties no…; gribu gūt spēku; gribu atpūsties. Kad meditācija beidzas, racionālo domāšanu vajadzētu vēl kādu laiku paturēt ciet. Neanalizēt, kas notika. Pieņemt, ka tā vienkārši bija tikšanās ar pašas emocijām. Ir vērts mēģināt turpmāk tā arī dzīvot – lēmumus pieņemt mierpilni un dzīvi pieņemt kā ceļojumu. 

    Kā ir man? Zinu, ka jāļaujas, un es ļaujos. Manas gongu meditācijas nozīmē YouTube nejauši uzietu meistaru priekšnesumus, tādu ir daudz, izvēlos ikreiz pēc noskaņojuma. Tas nozīmē bezvadu austiņu uzlikšanu, apgulšanos uz siltas grīdas, neliela spilventiņa, apsegšanos ar Ziemassvētkos dāvanā saņemtu vilnas sedziņu no National Geographic. Un ļaušanos gonga skaņām. Pēc tam ar vieglu dunoņu galvā iedzeru tēju un drīz jau darbojos kā torpēda. Reiz bija jādodas braucienā uz iepriekš neapmeklētu vietu svešā valstī, navigators nepaskaidroja svarīgus sīkumus trasē. Citreiz, visticamāk, es stresotu, bet tagad neuztraucos. Un viss metafiziski notika, kā man vajadzīgs. Apgalvoju, ka gonga skaņas iemāca uzticēties dzīvei. 

    Visspēcīgāk gonga skaņu vibrācijas iedarbojas klātienes meditācijās. Izpētījām, ka teicamu pieredzi gongu meditācijā sniedz:

    • Centrs cilvēka izaugsmei Torņakalns Rīgā;
    • centrs Gongu meditācija Rīgā;
    • mācību un meditācijas centrs Skaņu telpa Līgatnē; 
    • KUNDAL joga Liepājā;
    • labsajūtas bāze Benefit (skaņu meditācija audumos) Jelgavā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē