• Paziņotas filmas, kas šogad sacentīsies par RIGA IFF galveno balvu

    Kino un TV
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: rigaiff.lv
    12. oktobrī ar reģiona kino ainavā bravūrīgās kungfu komēdijas «Neredzamā cīņa» Baltijas pirmizrādi sāksies ne tikai Rīgas Starptautiskā kino festivāla (RIGA IFF) desmitgades svinības, bet arī viena no festivāla centrālajām skatēm – RIGA IFF Pilnmetrāžas filmu konkurss. Festivāla jubilejas sezonā par galveno balvu un naudas balvu 4000 EUR vērtībā sacentīsies astoņas Baltijas jūras reģiona un Ziemeļvalstu filmas.

    Arī šogad festivāla pilnmetrāžas konkursā iekļautas Latvijas kino veidotāju darinātu kinodarbu pirmās satikšanās ar vietējiem skatītājiem. Festivāla atklāšanas filma ir Igaunijas, Latvijas, Grieķijas un Somijas kopražojums – režisora Rainera Sarneta valdzinošais darbs «Neredzamā cīņa» (The Invisible Fight) –, kas, laužot stereotipus par igauņu tempermentu, rāda homo soveticus sašķelto esību.

    Pilnmetrāžas konkursa ietvaros festivālā gaidāma arī latviešu režisora Aika Karapetjana jaunākās filmas – psiholoģiskās attiecību drāmas «Bezkaunīgie» – pasaules pirmizrāde. Režisoram meditējot ap kauna jēdzienu tuvāko cilvēku lokā, šoreiz kā vispateicīgākā psihes anatomijas izpētes zona atklājas tieši ģimenes attiecību struktūra.

    Arī somu režisores Tia Kouvo debijas pilnmetrāža «Ģimenes laiks» (Family Time) pavērsusi palielināmo stiklu ģimenes virzienā – nesaudzīga humora pilnais darbs piedāvā antropoloģisku, bet mīlestības pilnu un skatītājam labi izprotamu ģimenes attiecību mustura tuvplānu Ziemassvētku svinību kņadas fonā. Tikmēr dāņu laikmetīgā kino paraugs «Kopenhāgena nepastāv» (Copenhagen Does Not Exist), ko veidojis režisors Martins Skovbjergs, raksturojams kā jūtu, atmiņu un traumu detektīvs. Šajā divu mīlētāju pagātnes rēbusā režisors kopā ar radošo domubiedru Eskilu Fogtu («Pasaulē sliktākais cilvēks» (2021) scenārija līdzautors) izmanto veiklus stāstniecības paradoksus – caur neuzticamā stāstnieka tēlu cilvēka sašķeltā atmiņa tiek detonēta kā mīnu lauks. 

    Berlīnes skolas spilgtākās pārstāves, režisores Angelas Šanelekas veidotā Sofokla lugas «Valdnieks Edips» dekonstrukcija filmā «Mūzika» (Music) šogad Berlinālē saņēmusi balvu «Sudraba lācis» par labāko scenāriju.

    Antipsiholoģiskā traģēdija, kuru caurstrāvo mitoloģijas postmodernitāte un trāpīgs mūzikas lietojums, pārraksta skatītājam zināmo pasauli un atgādina par sāpēm, ko viens otram spēj nodarīt vien paši tuvākie. Pilnmetrāžas konkursā par uzvarētājfilmas godu sacentīsies arī Latvijas auditorijai pazīstamās igauņu režisores Annas Hints dokumentālā filma «Melnās pirts māsība» (Smoke Sauna Sisterhood), kas saņēmusi dokumentālā kino režijas balvu Sandensā. Intīmais, kopību apdziedošais darbs dokumentē vairāku dienvidigauņu sieviešu atklātās sarunas pirtī, atainojot to kā likteņu dziedniecības vietu. 

    Tāpat konkursa ietvaros uz RIGA IFF ekrāna tiks izrādīts Amerikas Kinoakadēmijas balvai «Oskars» nominētās filmas «Mīlošais Vinsents» (2017) veidotāju Dorotas Kobielas Velšmanes un Hjū Velšmana jaunākais eļļas gleznu animācijas projekts «Lauku ļaudis» (The Peasants). Rodot radniecīgas motīvu brāzmas ar latviešu Blaumaņa un Virzas darbiem, tā ir pārlaicīga, gleznieciska teiksma par cilvēka postošo un dziedējošo iedabu laika, dabas un uzskatu griežos, kuras pamatā – 1924. gadā Nobela prēmiju saņēmušā literāta Vladislava Reimonta romāns. 

    Savukārt Ivana Ostrohovska un Pavola Pekarčika jaunākā filma «Fotofobija» (Photophobia) tapusi, filmēšanas komandai pavadot vairākus mēnešus Harkivas metro stacijā – tās dzelteno lampu starojums simtiem cilvēku kļuvis par dienas gaismu. Dokumentālā hibrīdfilma seko 12 gadus vecā Ņikitas ģimenes sirreālajai ikdienai metro vagonā, atklājot ilgas pēc vienkāršas, mierīgas bērnības ikdienas, neziņu par nākotni un centienus «neredzēt», lai «dzīvotu tālāk». Filma drosmīgi, iejūtīgi meklē atbildi uz jautājumu: ja nu karš atņem mūsu iespēju redzēt pasauli kā bērniem?

    Festivāla pilnmetrāžas filmu konkursa filmu seansi, kas apskatāmi festivāla mājaslapas sadaļā «Kalendārs», tiks izrādīti visa festivāla garumā; laureātfilma tiks publiski izziņota festivāla pēdējā sestdienā, kad apbalvošanas ceremonijā tiks atklāti visu četru RIGA IFF konkursu uzvarētāji. Biļetes uz pilnmetrāžas filmu konkursa filmu seansiem var iegādāties festivāla mājaslapā rigaiff.lv un «Biļešu serviss» tirdzniecības vietās. Biļetes uz visiem festivāla seansiem iespējams iegādāties no 14. septembra.

    Atzīmējot festivāla desmitgadi, no 12. līdz 22. oktobrim RIGA IFF skatītājiem piedāvās teju 100 starptautiski atzītus, izmeklētus pilnmetrāžas un īsmetrāžas kino darbus, kas izgaismo aktuālās kino tendences un būtiskākos laikmetīgā kino autorus. Profesionālu vietējo un ārvalstu kuratoru komandas veidotā programma tiks izrādīta 11 dienu garumā kinoteātros «Splendid Palace» un «Forum Cinemas» Rīgā un daļa programmas filmu būs skatāma arī tiešsaistē visā Latvijā. Paralēli noritēs arī pasākumu programma nozares profesionāļiem, kā arī publisku pasākumu kopums plašākai sabiedrībai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē