• Bārbijai šodien jau 65! Rotaļlietas stāsts, kas pārsteidz

    Bārbija
    Evelīna Stepiņa
    9. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lelli Bārbiju patiesi varētu dēvēt par rotaļlietu pasaules fenomenu. Tikai ļoti īpašas lietas spēj iekarot bērnu sirdis gadu desmitus un kļūt par kulta simbolu. Šis Bārbijai ir izdevies veselus 65 gadus.

    Pērn pasauli atkal pārņēma Bārbijas drudzis, kuru iekustināja Grētas Gērvigas filma «Bārbija» ar daiļo Margo Robiju galvenajā lomā. Līdzīgi kā filmā, arī reālajā dzīvē par Bārbijas mammu sauktā rotaļlietas izveidotāja Rūta Hendlere caur rotaļlietu vēlējās meitenes mudināt tiekties pēc saviem sapņiem. Ne velti Bārbiju lelles ir dakteres, astronautes, prezidentes, princeses, sportistes un vēl simtiem citu profesiju pārstāves. 

    Iedvesmas avots – pašas meita

    Skaistais Bārbijas stāsts aizsākās 1959. gada 9. martā. Šī bija zīmīga diena, jo tieši tad Rūtai Handlerei prātā iešāvās nevainojama doma. Kāpēc gan neradīt lelli, kas izskatās pēc pieauguša cilvēka? Iepriekš lelles ražoja tikai mazuļu veidolā, tomēr, paraugoties uz savu meitu, kas diendienā rotaļājās ar pašas radītām papīra lellēm, viņa saprata, ka mazā meitene savās spēlēs iemieso nākotni. Viņa manīja, ka meita grib rotaļās tēlot nevis māmiņu, bet gan izspēlēt reālās dzīves scenārijus, kad pati būs pieaugusi. 

    Rūta Hendlere ar Bārbiju 1965. gadā
    Rūta Hendlere ar Bārbiju 1965. gadā

    Kad ideja bija rokā, Rūta Handlere no tās vairs neatkāpās. Viņa savu iecerēto lelli nokristīja savas mietas Barbaras vārdā, jo tieši viņa bija šīs rotaļlietas veiksmes stāsta galvenais iedvesmas avots. Hendlere savu meitiņu ikdienā mīļi sauca par Bārbiju – šis jaukais vārds saīsinājums arī tika Hendleres lellei. 

    Bērniem rotaļlietu grozā – seksīga dāma

    Taču, kā jāizskatās lellei? Saprotams, gluži kā tā brīža karstākajām dāmām! Lelles vizuālo tēlu iedvesmojušas 50. gadu modes dāmas Rita Heivorta un Merilina Monro. Hendlere īpaši piestrādāja, lai lelles būtu tikpat elegantas un skaistas kā šīs daiļās slavenības. Arī pirmajai Bārbijais bija perfekts augums, lapsenes viduklis, koķetas acis un sarkanas lūpas. Jāteic gan, ka tieši lelles veidols izsauca šoku sabiedrībā – kā var ražot bērniem lelles, kas izskatās kā seksīga sieviete un kas tad to pirks? Tomēr visiem par izbīli, Bārbijas tika izķertas no rotaļlietu veikalu plauktiem gluži kā karsti pīrādziņi. 

    Pirmā Bārbijas reklāma:

    Jau pirmajā gadā Hendlere pārdeva 300 tūkstošus Bārbiju eksemplāru. Nu Bārbijas mammai bija āķis mutē! Jāražo vēl! Drīz vien veikalu plauktos parādījās Bārbijas ar citu frizūru, jaunām drēbēm un profesijām! Jo lelle ir ne tikai skaista sieviete – Bārbija strādā, mācās, cīnās par saviem sapņiem, viņai ir hobiji un ambiciozi plāni. Līdz šim ir izgatavotas 250 dažādu profesiju Bārbijas, piemēram, astronaute, medmāsa, prezidente, studente, zinātniece, stjuarte, veterinārārste.  

    Arī pašmāju finansiste un gastronome Ilze Auzere ir atzinusi, ka viņas bērnībā tieši lelle Bārbija bija tā, kas viņu pamudināja uz pilnīgi trakām idejām. Auzere jau 16 gadu vecumā sāka savu karjeru Volstrītā – daudzi no šāda soļa atturētos, tomēr Ilze iztēlojās sevi kā biznesa Bārbiju, kas var visu. Auzere intervijā žurnālam «Ievas Stāsti» atklājusi, ka tieši Bārbija sniedza viņai pašapziņu, ka arī skaista un jauna sieviete var ielauzties vīriešu pasaulē un sasniegt virsotnes. 

    Bārbija – matemātiķe, komiķe, cilvēktiesību aktīviste

    Tiesa, leļļu ražotāji neapstājās pie profesiju atveidojumiem. Bārbijas drīz vien sāka izskatīties gluži tāpat kā aktrises, sportistes, dziedātājas vai dāmas, kas sniegušas milzīgu pienesumu sabiedrībai. Piemēram, Bārbijas ir arī NASA zinātniece, matemātiķe Ketrīna Džonsone, drošsirdīgā lidotāja Amēlija Ērhārta, pērtiķu pētniece Džeina Gudala, cilvēktiesību aktīviste Roza Parksa, māksliniece un feministe Frīda Kalo, skaistā aktrise Greisa Kellija un vēl simtiem citu sieviešu, kuru vārdi ir ierakstīti vēstures grāmatās. Atzīmējot 65. gadu jubileju, radītas astoņas jaunas Bārbijas, kuru prototips ir popdziedātāja Kailija Minoga, aktrises Hēlena Mirena un Vaiola Deivisa, vācu komiķe Enisa Amani, mūziķe Šania Tveina, Brazīlijas amazoniešu influencere no Tatuju cilts Maira Gomesa, meksikāņu filmu producente Lila Aviles un japāņu modele Nikola Fudžita. 

    Lelle ratiņkrēslā

    Lai gan Bārbijas tēls mainās un pilnveidojas, tā vairākkārt kritizēta par tās nereālajiem ķermeņa standartiem. Vairāki ārsti, bērnu psihologi, mediju pārstāvji, pat slavenības ir norādījuši, ka lelles nevainojamais augums uzliek maldīgu priekšstatu bērniem par to, kā jāizskatās pieaugušai sievietei. Varbūt kāda Bārbija var pamudināt meiteni nākotnē kļūt par prezidenti, citai šī lelle liks sevi kritizēt un iedzīvoties ēšanas traucējumos.  

    Bārbiju ražotāji ir uzklausījuši sabiedrības bažas un kopš 2015. gada lelles ir visās iespējamajās ķermeņa formās, garumos, ādas krāsās, turklāt, Bārbiju vidū ir arī lelles ar invaliditāti un kustību traucējumiem. 

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē