• Ar stāvvovācijām un sajūsumu Kannu kinofestivālā uzņem latviešu filmu

    Kino
    Elza Krūmiņa
    27. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes attēls
    Sestdien, 25. maijā, noslēdzās 77. Kannu kinofestivāls, kura konkursā «Īpašais skatiens / Un Certain Regard» startēja režisora Ginta Zilbaloža animācijas filma «Straume / Flow». Ar stāvovācijām uzņemtā Latvijas filma kļuvusi par vienu no festivāla favorītēm gan skatītāju, gan kritiķu vērtējumā, izpelnoties sajūsminātas recenzijas, turklāt filmas producenti saņēmuši izplatīšanas piedāvājumus vairāk nekā divdesmit teritorijās visā pasaulē.

    Filma Straume / Flow izrādījusies par vienu no 77. Kannu kinofestivāla iecienītākajām filmām, to savos labāko filmu topos iekļāvuši jau divi pasaulē pazīstami laikraksti. Britu izdevums The Telegraph filmu nosaucis starp sešām spēcīgākajām Kannu kinofestivāla filmām, savukārt amerikāņu izklaides industrijas izdevums The Hollywood  Reporter Ginta Zilbaloža darbu iekļauj savā Kannu Top 20.

    Ginta Zilbaloža animācijas filma norisinās skaistā un cilvēku neapdzīvotā pasaulē. Filmas galvenais varonis Kaķis ir vientuļnieks, bet tad, kad viņa mājas iznīcina milzu plūdi, viņš atrod patvērumu nelielā laivā kopā ar citiem dzīvniekiem. Lai izdzīvotu, Kaķim būs jāiemācās sadarboties. Kopā ar Kapibaru, Lemuru, Suni un Putnu viņš ceļo cauri noslēpumainām ainavām, mācoties pielāgoties jaunajai un cilvēku neapdzīvotajai pasaulei.

    Ietekmīgā filmu nozares portāla IndieWire recenzents Kristians Blauvelts (Christian Blauvelt)

    Zilbaloža filmu nosauc par «vienu no svarīgākajiem animācijas celmlaužiem kopš studijas Disney leģendārās animācijas filmas Bembijs / Bambi (1942)».

    Recenzijā, kurā filmai piešķirts augstākais novērtējums «A», izcelts ticamais dzīvnieku atspoguļojums filmā, emocionālais pārdzīvojums, suģestējošā un vizuāli iespaidīgā pasaule. Filma Straume / Flow izcelta kā «rets gadījums, kad ir sajūta – tu redzi kaut ko pavisam jaunu». Blauverts uzskata, ka Straume ir piemērs tādam kino, ko izbaudīs gan bērni, gan pieaugušie; «filmai vajadzētu kļūt gan par māksliniecisku, gan komerciālu triumfu,» raksta Blauverts.

    Vadošā industrijas izdevuma The Hollywood Reporter kritiķis Deivids Rūnijs uzskata, ka filmas režisors

    Gints Zilbalodis ar šo darbu ierindojams starp pasaules izcilākajiem animācijas veidotājiem,

    un atzīst: «Filma Straume ir pieredze, ko prieks izbaudīt, turklāt tai ir arī ļoti iespaidojošs stāsts, ko veidojis unikāls talants.» Viņam pievienojas Screen Daily kritiķis Alans Hanters (Allan Hunter), viņš filmu nosauc par darbu, kas «izceļas uz visas Kannu konkursa Īpašais skatiens / Un Certain Regard programmas fona».

    Festivāla noslēgumā Ginta Zilbaloža filma Straume / Flow saņēma vienu no festivāla alternatīvajām balvām – īpašo atzinību par labāko skaņas izveidi (Prix De La Meilleure Création Sonore 2024). Šo balvu Francijas organizācijas La Semaine du Son žūrija pasniedza filmas režisoram, taču lielākie nopelni titula iegūšanā ir skaņu režisoram Gurvalam Koikam Gallasam (Gurwal Coic-Gallas) un komponistam Rihardam Zaļupem, kuri kopā ar Zilbalodi veidojuši filmas skaņu celiņu.

    Filmas Straume / Flow vispasaules izplatīšanas potenciālu apliecina pārdošanas rezultāti pēc Kannu kinofestivāla tirgus. Jau iepriekš ziņots, ka

    filmas izplatīšanas tiesības Amerikā apvienība Sideshow un Janus Films iegādājās jau neilgi pēc filmas pirmizrādes seansa.

    Tagad kļuvis zināms, ka filma tiks izplatīta vēl vismaz divdesmit teritorijās visā pasaulē. Filma turpinās ceļu arī pa ietekmīgiem pasaules kinofestivāliem – jau jūnija vidū Straume / Flow piedalīsies Ansī starptautiskā animācijas filmu festival / Festival international du film d’animation d’Annecy galvenajā konkursā -, bet Kannu festivāls filmai noslēgsies ar izrādīšanu Francijas galvaspilsētas Parīzes kinoteātros, kur no 29. maija līdz 4. jūnijam tiks demonstrētas konkursa Un certain regard filmas.

    Filmu Straume finansiāli atbalsta Nacionālais kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Eurimages, Francijas Nacionālais kino centrs, televīzijas Arte un Canal+, arī dažādi reģionālie fondi un atbalsta programmas Francijā un Beļģijā. Filma producēta studijās Dream Well Studio (Latvija), Sacrebleu Productions (Francija) un Take Five (Beļģija).

     

    Latvijas pirmizrādi filma piedzīvos rudenī.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē