• Visvarenais Austrumu ārsts — ingvers

    Uzturs
    Sigita Āboltiņa
    16. marts, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ingvers ir viena no senākajām Austrumu garšvielām un spēj daudz vairāk nekā tikai glābt, kad esam saaukstējušies. Konsultē profesore Vija Eniņa, farmācijas doktore, ārstniecības augu pazinēja.

    Senāk galvenokārt izmantoja kaltētu ingvera sakni, kas bija saberzta pulverī, tagad to var nopirkt katrā lielveikalā. Austrumnieki ingveru ierindo pie karstajiem produktiem, jo tas ir sildošs, uzlabo vielmaiņu un stimulē asinsriti, tāpēc saaukstēšanās vai nosalšanas reizēs tiek gatavota ingvera tēja ar citronu un medu. Tomēr, kā jau garšvielai pieklājas, ingvera uzdevums ir arī padarīt ēdienu garšīgāku un vienlaikus pasargāt to no bojāšanās, kā arī veicināt gremošanas sistēmas darbību, uzlabojot siekalu, kuņģa sulas un žults sekrēciju.

    Ārstnieciskos nolūkos to visplašāk izmanto, ja cilvēks ir saaukstējies. Īpaši, ja sāp kakls, piemeklē klepus, iesnas, – ingveram piemīt antibakteriālas, spēcīgas pretiekaisuma un pretdrudža īpašības, turklāt tas spēcina imunitāti. Ingvers ir arī lielisks organisma tonizētājs, jo stimulē nervu sistēmu un uzlabo elpceļu veselību.

    Līdz ar šīm klasiskajām īpašībām ingvers ir arī lielisks organisma tonizētājs, jo stimulē nervu sistēmu, uzlabo elpceļu veselību, kas nozīmē to, ka mūsu organisms tiks pilnvērtīgāk apgādāts ar skābekli. Tiesa gan, tonizējošo īpašību dēļ ingveru ieteicams lietot dienas pirmajā pusē, bet ne vēlāk par pulksten sešiem vakarā, lai organismam saņemtās papildu enerģijas dēļ nenolemj pieteikt boikotu naktsmieram.

    Vēl ingvers palīdzēs mazināt vēdera pūšanos un būs labs līdzeklis pret sliktu dūšu, vemšanu, īpaši, ja tā ir grūtniecības toksikoze, jūras slimība vai metas tumšs gar acīm, braucot mašīnā. Tas palīdzēs tikt galā ar sliktu dūšu arī pēcoperācijas periodā vai pēc ķīmijterapijām. Tā kā ingvers veicina vielmaiņu un uzlabo gremošanas sistēmas darbību, tam piedēvē spējas tikt galā ar lieko svaru, taču reizē ingvera sakne arī uzlabo ēstgribu. Tāpēc, ja ģimenē kāds ir švaks ēdējs, pagatavo viņam ingvera tēju vai pieliec nedaudz saknes ēdienam.

    Izcelsme

    Ingvera dzimtene ir Centrālā Āzija un Dienvidāzija, taču mūsdienās mūs lielākoties ar ingveru apgādā Indija, Ķīna, Indonēzija, Jamaika, Nigērija, Taivāna un Taizeme.

    Sanskrita tulkojumā vārds ingvers nozīmē universālas zāles. Senie romiešu augstmaņi ingveru lietoja pēc pārēšanās, jūrnieki to izmantoja, lai cīnītos ar jūras slimību un uzveiktu cingu.

    Ingvers ir viena no pirmajām eksotiskajām garšvielām, ko Eiropā ieveda arābu tirgotāji. Tas izaug apmēram metru augsts, tam patīk siltums, mitrums un ēna. Ingveram ir šauras lapas un dzeltensārti ziedi.

    No zemes izrakto sakni mazgā, žāvē un tad blanšē, lai attīrītu no ārējās kārtas. Pēc tam to lieto gan svaigā veidā, gan kaltētu (saberztu pulverī). Kaltētu ingveru uzglabā ne ilgāk kā gadu, bet svaigu sakni ledusskapī – ne ilgāk par mēnesi.

    Ingvera tējas

    Kā gatavot?

    1. Katliņā uzvāri glāzi ūdens, pievieno ēdamkaroti gabaliņos sagrieztu ingveru un pavāri vēl apmēram 10 minūtes. Novārījumu izkās, padzesē un pievieno biezu citrona šķēli un medu.
    2. Ja mājās nav svaigas ingvera saknes, noderēs ingvera pulveris. Uzvāri glāzi ūdens, pievieno pustējkaroti ingvera pulvera un uz lēnas uguns karsē pusstundu. Novārījumu nokās caur marlīti, padzesē un pievieno biezu citrona šķēli un medu.
    • Ieguvums. Palīdzēs gan tad, kad jau esi saaukstējusies, gan arī imunitātes stiprināšanai, ja nosalsti vai apkārt visi šķauda un klepo.

    Tēju vari pagatavot arī līdzņemšanai uz darbu un dzert to pusstundu pirms ēšanas. Tēja aktivizēs gremošanas sistēmu, sagatavojot to gaidāmajai maltītei.

    Maisījums

    Kā gatavot? Ņem ēdamkaroti sarīvēta ingvera saknes, tikpat daudz sarīvētu vai sasmalcinātu cidoniju un medu. Visu rūpīgi sajauc. Cidoniju vietā vari likt arī smalki sagrieztu citronu vai no tā izspiestu sulu, saspaidītas dzērvenes.

    • Ieguvums. Pamatīgi sapurināsi sava organisma imūnsistēmu. Lieto divreiz dienā pa pustējkarotei, bet slimības vai vīrusu, gripas laikā – pa tējkarotei dienā.

    Spirta izvilkums

    Kā gatavot? 10 g sarīvētas vai sīki sagrieztas ingvera saknes (apmēram 2 ēdamkarotes) aplej ar 100 ml degvīna. Ļauj ievilkties divas trīs nedēļas, laiku pa laikam samaisot, lai labāk ievelkas.

    • Ieguvums. Izmanto ārīgi dažādiem ieberzējumiem: ja ir sāpošas locītavas, tostarp artrīts, ādas iekaisumi – nieze, piemēram, neirodermīts, pūtītes, taču neliec to uz bojātas ādas, kad pušumi ir jēli.

    Ingveram ir laba pretiekaisuma darbība, tāpēc ar spirta izvilkumu vari skalot arī mutes dobumu, iekaisušas smaganas. 

    Ko vēl labu dara ingvers?

    • Tas satur daudz labu vielu: vitamīnu B, C un E, neaizstājamās aminoskābes, magniju, kāliju, nātriju, fosforu, dzelzi, cinku, kalciju, silīciju un bēta karotīnu.
    • Efektīvi palīdzēs, kad būsi saindējusies ar pārtiku, būs caureja vai slikta dūša, – ingvers ne tikai mazinās vemšanu, bet arī cīnīsies ar sliktajām baktērijām.
    • Regulē cukura līmeni asinīs un paaugstina cukura diabēta ārstēšanā izmantoto medikamentu efektivitāti.
    • Pazemina holesterīna līmeni un palīdz novērst trombu veidošanos, tātad –laba garšviela arī tavai sirds veselībai.  
    • Samazina menstruāciju sāpes, jo ingvers ir spēcīgs dabisks pretsāpju līdzeklis.
    • Ingvera sakne ir garšviela, nevis ārstniecības augs, tāpēc to nevar pārdozēt. Mazākās devās var dot arī bērniem, kas jau skrien savām kājām.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē