• Vai kālijs palīdzēs pret krampjiem kājās? Skaidrojam!

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    13. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Marian Weyo/Shutterstock.com
    Par krampjiem kājās un to, kāds būtu vislabākais rīcības plāns, satrauktai lasītājai stāsta Liene Martinsone-Bērzkalne, interniste Veselības centra 4 filiālēs Capital Clinic Riga un Anti-Aging Institute.

    Lasītājas vēstule: Pirms sešiem gadiem pēc dēla piedzimšanas naktīs man sākās krampji kājās. Esmu vairākkārt vērsusies pie ģimenes ārstes, viņa iesaka lietot vitamīnus. Paziņa ieteica padzert kāliju. Lietoju kālija pulverīšus, sāpes pārgāja, taču saprotu, ka bezgalīgi to darīt nevaru. Vēlos noskaidrot krampju iemeslu, tikai nezinu, kur un pie kā. Māra

    Māra, jums būtu jāveic asins analīzes un jānosaka kālija līmenis organismā, lai pārliecinātos, vai tas nav pārdozēts, kā arī jāpārbauda, vai netrūkst magnija. Šī minerālviela nodrošina nervu un muskuļu tonusu, un viena no pirmajām pazīmēm, kas norāda uz magnija trūkumu, ir muskuļu sasprindzinājums un krampji, visbiežāk kāju ikros.

    Jā, jūs domājat pareizi – kāliju nedrīkst lietot bezgalīgi! Tas mēdz izraisīt nieru un citu orgānu bojājumu, kā arī sirds ritma traucējumus.

    Sievietēm pēc grūtniecības nereti ir varikozo vēnu problēmas, kaut gan tās nav vizuāli redzamas, un šajā gadījumā varētu būt muskuļu krampji kājās. Par to iemeslu vislabāk varētu atbildēt vēnu speciālists flebologs. Ārsts konsultācijas laikā veiks krāsu doplerogrāfiju kāju asinsvadiem, nosakot, vai tajos nav kādas problēmas, kas varētu izraisīt krampjus, kā arī nepieciešamības gadījumā izrakstīs medikamentus.  

    Ja flebologs nekādu vainu neatrod, iesaku apmeklēt neirologu.

    Krampji kājās pēc bērna piedzimšanas varētu liecināt, ka dzemdību laikā iegurnī ir saspiesti perifērie nervi, kas inervē kāju muskuļus. Neirologs nosūtīs uz nepieciešamajiem izmeklējumiem. Parasti tā ir magnētiskā rezonanse jostas un krustu daļai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē