• Vai hormonālā kontracepcija tiešām var veidot trombus?

    Slimības
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    29. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pērn izskanēja ziņas par kādas jaunas sievietes nāvi, un kā caur puķēm bija nojaušams, ka iespējamais nāves iemesls varētu būt hormonālās kontracepcijas tabletes. Vai tiešām pretapaugļošanās tabletes veido trombus, no kuriem var pat nomirt?

    Komentē ginekoloģe Vija Plūme un Zāļu valsts aģentūras sabiedrisko attiecību speciāliste Tanita Tamme-Zvejniece. 

    Trombi ir asins receklīši, kas izveidojas vēnās vai artērijās un tos nosprosto. Lielākoties tie draudus dzīvībai nerada. Tomēr tromboze var izraisīt arī nopietnas sekas, pat nāvi. Dažkārt asins trombi izveidojas kāju dziļajās vēnās. Ja tāds nejauks trombs no vēnas atdalās, tas var sasniegt un aizsprostot plaušu artēriju, izraisot plaušu artērijas trombemboliju. Tāpat asins trombi var izveidoties arī sirds vai smadzeņu asinsvados, izraisot sirdslēkmi vai insultu.

    «Tas, ka hormonālajiem kontracepcijas līdzekļiem, tāpat kā jebkuram citam medikamentam, var būt blaknes, nav nekāds noslēpums. Lai kā attīstās farmācija, lai cik mazs hormonu daudzums tiek izmantots tabletēs, blakņu iespējamība nekur nepazūd, un bīstamākā no tām tiešām ir tromboembolijas risks,» uzsver ginekoloģe Vija Plūme. «Veselai, nesmēķējošai sievietei bez liekā svara un papildu riskiem, piemēram, iedzimtiem asinsreces traucējumiem, par tromboembolijas risku nav jāuztraucas. Parasti blaknes parādās tad, kad sakrīt vairāki faktori, kas tās veicina.

    Ir lietas, kas nav savienojamas ar hormonālās kontracepcijas medikamentiem. Pirms uzsākt to lietošanu, ārsts noteikti uzdos vairākus jautājumus. Vispirms – par smēķēšanu. Sievietei, kura smēķē (nevis uzsmēķē kādreiz ballītē, bet smēķē ikdienā), kam ir liekais svars, nav ieteicama hormonālā kontracepcija. Tāpat jāizvērtē arī aknu veselība, asinsspiediens un jebkādi sirds un asinsvadu sistēmas sarežģījumi, jo tie kombinācijā ar hormoniem rada augstāku trombu veidošanās risku. Pacientei ir jāsadarbojas – ļoti rūpīgi jāklausās, ko ārsts jautā un stāsta.»

    Svarīgi!

    Vislielākā trombozes iespēja pastāv pirmajā hormonālās kontracepcijas tablešu lietošanas gadā vai atsākot to lietošanu pēc mēneša vai ilgāka pārtraukuma

    Atpazīsti asins trombu!

    Nekavējoties meklē medicīnisko palīdzību, ja pamani šādas pazīmes un simptomus.

    * Vēnu tromboze. Pietūkst viena vai abas kājas vai to vēnas. Kāja sāp pieceļoties vai staigājot, tā ir karsta. Var būt arī izmaiņas kājas ādas krāsā – tā kļuvusi bāla, apsārtusi vai zilgana.  

    * Plaušu artērijas trombembolija. Pēkšņs neizskaidrojams elpas trūkums vai ātra elpošana, pēkšņs klepus bez acīmredzama iemesla, iespējams, ar asins atklepošanu. Asas sāpes krūškurvī, kas pastiprinās dziļas elpošanas laikā. Izteikta viegluma sajūta galvā vai reibonis, ātra vai neregulāra sirdsdarbība. Stipras sāpes vēderā.

    * Tīklenes vēnu tromboze (asins trombs acī). Simptomi visbiežāk parādās vienā acī – pēkšņs redzes zudums vai neskaidra redze.

    * Stenokardijas lēkme vai infarkts. Sāpes, diskomforts, spiediena, smaguma sajūta krūškurvī; žņaugšanas vai pilnuma sajūta krūškurvī, rokā vai aiz krūšu kaula. Pilnuma, gremošanas traucējumu vai smakšanas sajūta. Augšējās ķermeņa daļas diskomforta izstarošana uz muguru, žokli, rīkli, roku vai vēderu. Svīšana, slikta dūša, vemšana vai reibonis. Izteikts vājums, trauksme vai elpas trūkums, ātra vai neregulāra sirdsdarbība.

    * Išēmiskais insults. Pēkšņs sejas, rokas vai kājas vājums vai nejutīgums, it īpaši vienā ķermeņa pusē. Pēkšņs apjukums, runāšanas vai saprašanas grūtības. Pēkšņi redzes traucējumi vienā vai abās acīs. Pēkšņa apgrūtināta iešana, reibonis, līdzsvara vai koordinācijas zudums. Pēkšņas, spēcīgas vai ilgstošas nezināma iemesla galvassāpes. Samaņas zudums vai ģībonis ar vai bez krampjiem.

     

    3 zelta atgādinājumi

    • Par to, ka tu lieto hormonālo kontracepciju, noteikti pasaki ārstam pirms jebkuru citu medikamentu izrakstīšanas.
    • Hormonālo medikamentu lietošana noteikti jāpārtrauc vairākas nedēļas pirms operācijas.
    • Īslaicīgi asins trombu veidošanās risku var palielināt arī ilgstoša sēdēšana – vismaz četru stundu lidojumi ar lidmašīnu vai pārbraucieni ar mašīnu. Lai risku mazinātu, jādzer labi daudz ūdens.

     

    Ziņo pa zāļu blaknēm!

    Zāļu valsts aģentūra (ZVA) pērn nav saņēmusi nevienu ziņojumu par blaknēm pēc hormonālās kontracepcijas lietošanas, savukārt šogad saņemti divi šādi ziņojumi. 

    Hormonālās kontracepcijas līdzekļi ir recepšu medikamenti, un tikai ārsts var noteikt visvairāk piemēroto kontracepcijas veidu, izvērtējot līdzšinējo veselības stāvokli un citus aspektus. Ārsta pienākums arī ir informēt par iespējamiem riskiem.

     Ja pēc jebkuru zāļu lietošanas ir novēroti veselības traucējumi vai radušās bažas par iespējamām blaknēm, gan ārstam, gan farmaceitam ir jāziņo ZVA. Ziņojumu var iesniegt arī pacients elektroniski ZVA tīmekļvietnes sadaļā Ziņot par zāļu blaknēm, negadījumiem ar ierīcēm un biovigilanci.

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē