• Vai aspirīns pasargās no trombiem?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    23. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kādā raidījumā izskanēja ārstu teikums: ja pēc 50 gadu vecuma lietosiet aspirīnu, par trombiem, insultiem un infarktiem nebūs jāuztraucas. Vai tā ir? Jo dzirdēts arī, ka saka: nu, ja nebūtu lietojis aspirīnu, iznākums nebūtu tik bēdīgs. Kam lietot, cik daudz un cik bieži, vai kursa veidā?

    To, vai profilaksei nepieciešams aspirīns, ieteicams pārrunāt ar ģimenes ārstu. Medikamenti jālieto tikai pēc medicīniskām indikācijām un ārsta norādījuma. Veseliem cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma no aspirīna lietošanas nebūs nekāda labuma, tas tikai palielinās kuņģa un zarnu trakta asiņošanas risku. Mediķi ar to saskaras arī savā ikdienā, strādājot Neatliekamās medicīnas centrā. Nereti pat pirmā aspirīna tablete izraisa asiņošanu gremošanas traktā. Bet, protams, daudziem šāda blakne nav pat pēc gadiem ilgas aspirīna lietošanas.

    Jā, ir gadījumi, kad bez aspirīna nevar iztikt, un reizēm nemaz nevajag gaidīt 50 gadu vecumu. Gan Eiropas, gan ASV, gan Kanādas vadošie pētnieki pierādījuši, ka aspirīns profilaktiski jālieto tiem, kam pastāv augsts sirds un asinsvadu slimību risks, proti, ir ateroskleroze, palielināts ķermeņa svars, cukura diabēts, paaugstināts asinsspiediens un holesterīna līmenis asinīs, kā arī smēķētājiem. Tad aspirīns kavēs trombocītu salipšanu un neļaus veidoties trombiem, kā arī uzlabos mikrocirkulāciju asinsvados.

    Aspirīnu lieto gan asinsvadu slimību profilaksei, kamēr vēl nav bijis infarkts vai insults, gan arī pēc tam, kad tas jau piemeklējis. Šajos gadījumos aspirīns ārsta kontrolē jālieto līdz pat mūža galam. Kursa veidā aspirīnu neizmanto. Pētījumi liecina, ka profilaksei pietiek ar 75–100 mg devu. Agrāk to lietoja arī 50 mg devā, taču tā tika atzīta par neefektīvu. Turklāt pierādīts arī, ka no 150 mg lielas devas nav labāka efekta. Jebkurš medikaments mērķa sasniegšanai jālieto vismazākajā efektīvajā devā.

    Aspirīnu ieteicams ieņemt pēc ēšanas. Ja nepieciešams, var aizsargāt kuņģi ar protonu sūkņa inhibitoriem, piemēram, omeprazolu vai pantaprazolu. Kuņģim saudzīgāks ir tā sauktais sirds aspirīns, kura tableti ietver apvalciņš, tā šķīst nevis kuņģī, bet tievajās zarnās.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē