• Šosezon pret gripu esam uzņēmīgāki

    Veselība
    Arta Lāce
    22. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kovidierobežojumu dēļ divas sezonas vairums no mums ar gripu neslimoja un nu imūnā atmiņa pret to nav trenēta.

     Skaidro Dr.med. Gunta Stūre

    *Infektoloģe un hepatoloģe Rīgas Austrumu klīniskās universitātes stacionārā Latvijas Infektoloģijas centrs.

    *Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas katedras asociētā profesore.

    – Vai tiesa, ka šī gripa ir niknāka, ja salīdzina ar pirmskovida laiku?

    – Lai gan kovids nekur nav pazudis un to izraisošais vīruss joprojām cirkulē un ir lipīgs, paredzams, ka lielākas nepatikšanas un noslodzi slimnīcām un ģimenes ārstiem tiešām sagādā gripa. Kā zināms, vīrusa uzvedību parasti ļauj prognozēt tā izpausmes Dienvidu puslodē. Austrālijā, kur gripas pīķis bija jūnijā, netipiski daudz slimoja bērni un pusaudži, un kopumā sezonā vairāk nekā puse slimnīcās nonākušo gripas pacientu bija vecumā līdz 16 gadiem.

    Pateicoties kovidam, kas mūs iemācīja rūpīgi mazgāt rokas un nēsāt maskas, nu jau divus gadus ar gripu neesam nopietni saskārušies. Diemžēl tam ir arī ēnas puse – imūnā atmiņa kādu laiciņu nav saņēmusi atgādinājuma vēstulīti, kas par mošķi ir gripas vīruss, un tagad organisma aizsargsistēmas atmiņa pieklibo. Savukārt tas dod vaļu gripas vīrusam, ļaujot veidot jaunas mutācijas, kas var izraisīt smagāku slimības gaitu. Kā mazināt smagas saslimšanas risku? Potēties!

    – Pirms sešiem gadiem pret gripu varēja vakcinēties par 7–9 eiro, pirms diviem – par 12–15, bet šosezon cena svārstās no 10 līdz 22 eiro. Kā lai zinu, kura vakcīna ir labāka – vai dārgākā?

    – Katrai medicīnas iestādei ir tiesības likt savu uzcenojumu, un tad sanāk tāpat kā ar pārtiku – viena un tā paša maizes kukuļa cena dažādos veikalos atšķiras. Galvenais, kas tev jānoskaidro: vai vakcīna ir trīsvērtīga vai četrvērtīga, proti, pret cik gripas apakštipiem tā pasargā. Trīsvērtīgā pote pasargā pret diviem šosezon vairāk izplatītajiem A un vienu B apakšvariantu, bet četrvērtīgā vakcīna – pret diviem biežākajiem A un diviem B apakštipiem. Tātad labāka būs četru komponenšu vakcīna, bet tās ražotājam nav izšķirošas nozīmes. Valsts noteiktām riska grupām apmaksā tieši četrvalento poti. Attiecībā uz blaknēm un imunitātes veidošanos gan nav starpības, vai gripa aizsargā pret trim vai četriem apakšvariantiem.

    Viens no izplatītākajiem pārmetumiem mums, ārstiem, ir tāds: «Es vakcinējos, bet pote mani nepasargāja!» Kad skaidrojam detaļas, izrādās, cilvēks vakcinējies tikai tad, kad saslimusi jau puse darba kolēģu. Mīļie, tas ir par vēlu! Jāpaiet vismaz divām nedēļām, lai izstrādātos antivielas, un vislabāk potēties jau mēnesi pirms slimošanas sezonas, kas sāksies tūlīt – decembra vidū vai beigās. Lai Ziemassvētkos un Vecgada vakarā nebutu jāraizējas par gripu! Tas pirmkārt. Otrkārt, gripas vakcīnas efektivitāte nav simtprocentīga.

    Vēl es aicinu neignorēt to, ka gripa ir vienīgā augšējo elpceļu infekcija, kam pieejama specifiska pretvīrusu terapija. Mēs, infektologi, mēdzam pārmest ģimenes ārstiem, ka viņi gripas slimniekam liek dzert tikai ūdeni un paracetamolu, nenozīmējot pretvīrusu zāles, kas ļautu samazināt infekcijas smagumu, komplikāciju risku un iespēju aplipināt citus. Jā, tās nemaksā maz, taču pacients butu jāinformē par šādu iespēju un jāļauj cilvēkam pašam izlemt, iegādāties šīs pretvīrusa zāles vai ne.

    – Pērn vakcinējos pret gripu februārī, bet vīruss cirkulēja vēl aprīlī, maijā un pat jūnijā. Vai man ir jēga potēties atkal? Vai pote, ko saņēmu pērnā gada sākumā, nemaz nepasargās?

    – Gripas vīrusi ir nestabili, un, notiekot mutācijām, izmainās vīrusa virsmas antigēna struktūra – katru sezonu tajā rodas nelielas izmaiņas. Apakštips var pat nemainīties, bet ar šīm nelielajām izmaiņām pietiek, lai vīruss saslimdinātu arī tos, kas ir jau pārslimojuši vai vakcinējušies pret to pašu, tikai vēl neizmainītu vīrusa apakštipu. Tātad dažādu sezonu apakšvarianti var pārklāties, bet pilnvērtīgai aizsardzībai ar to nepietiek. Tieši tāpēc katru gadu ir cita vakcīna un jāpotējas no jauna, neraugoties uz to, ka antivielas dzīvo ilgāk, nekā tikai vienu sezonu.

    – Ko darīt, ja mazais no skolas atnes mājās gripu, bet mēs dzīvojam kopā ar omīti – kategorisku vakcinācijas pretinieci?

    – Ja omīte ir absolūta vakcīnu noliedzēja, bet kāds no mājiniekiem ir saslimis ar gripu, viņa profilaktiski var lietot pretgripas zāles – oseltamaviru, ko pazīstam ar nosaukumiem Tamiflu un Ebilfumin. Lietošana jāuzsāk uzreiz pēc kontakta ar slimnieku, 48 stundu laikā. Tomēr jāpatur prātā, ka tie ir recepšu medikamenti, tāpēc, ģimenes ārstam izskaidrojot situāciju, labāk jau laikus tikt pie elektroniskās receptes, lai vajadzības gadījumā vari nopirkt zāles bez liekas kavēšanās. Esot vienā telpā, divu metru rādiusā, vīrusa koncentrācija ir milzīga. Kundzes cienījamos gados ir riska grupā, tāpēc paļauties uz to, ka gan jau ome nesaslims, nav pratīgākais variants. Tajā pašā laikā jāapzinās, ka arī pretvīrusa zāles nav nekādi cukurgraudi, tāpēc, lai tās lietototu profilaktiskos nolūkos, būtu jāpārliecinās, ka saslimušajam mazbērnam patiešām ir gripa un nevis, teiksim, adenovīruss. Nav arī racionāli bailēs no gripas lietot zāles profilaksei visu sezonu. Pirmkārt, dārgi, otrkārt, vairos rezistenci jeb vīrusa nejutību pret medikamentu.

    Esmu dzirdējusi arī par inhalējamām pretgripas zālēm.

    – Inhalējamais pulveris Relenza, kura aktīvā viela ir zanamivirs, darbojas tāpat kā oseltamavirs. Šīs recepšu zāles tāpat var lietot ne vien slimības ārstēšanai, bet arī profilaksei. Inhalējamais pulveris atrodas uz rotējoša diska, un tā ieelpošana nav tik vienkārša, kā, piemēram, inhalācija ar astmas pacientiem zināmo inhalatoru. Tāpēc vecāka gadagājuma ļaudīm un bērniem ērtāka būs cita zāļu forma – tabletēs.

    No kāda vecuma bērnus drīkst potēt pret gripu?

    – Tas atkarīgs no konkrētās vakcīnas, bet pastāv iespēja potēt jau no pusgada vecuma. Runājot par valsts apmaksāto vakcīnu Influvac Tetra, jāzina, ka līdz 9 gadu vecumam tiem bērniem, kuri iepriekš nekad pret gripu nav vakcinēti, pēc vismaz četrām nedēļām jāsaņem otra 0,5 ml vakcīnas deva.

    – Kā lai zinu, ka tā patiešām ir gripa? Tagad brīvlaišanu piedzīvo arī citi saaukstēšanās vīrusi – klepus un iesnas nav nekāds retums.

    – Iesnas gripai nav raksturīgas. Aizlikts deguns – gan. Slimība sākas pēkšņi, kaulos iemetas lauzējs, sāp galva, acsāboli un muskuļi, temperatūra kāpj virs 38, 39 grādiem, un moka drebulis. Šķiet, spēks burtiski aizplūst no tevis, līdzi paķerot arī apetīti. Gripai raksturīgs traheīts – rīkles iekaisums ­– un sauss, kairinošs klepus, un dažkārt mēdz būt sāpes vai diskomforta sajūta aiz krūšu kaula. Ja piektajā, sestajā dienā klepus ir kļuvis smagāks, jāvēršas pie ārsta, jo, iespējams, vīrusam pievienojusies bakteriāla infekcija. Reizēm mēdz būt caureja, vemšana, balss aizsmakums.

    Komplikāciju sarakstā ir ne vien pneimonija, bet arī bronhīts, deguna blakusdobumu un vidusauss iekaisums, nieru darbības traucējumi, miokardīts un pat sirds mazspēja, par ko liecina apgrūtināta elpošana, gaisa trūkums un tik liels nespēks, ka grūti pacelt roku. Gripa ir nelaba ar to, ka var saasināt hroniskas kaites.

    Ģimenes ārsti reizēm grēko un stiprāku saaukstēšanos noraksta uz gripu, neveicot analīzes. Un tad sanāk, kā reiz gadījās man – uzņemšanas nodaļā ieradās pacients, kurš apgalvoja, ka vienā sezonā esot izslimojis četras gripas! Ja tic šai teorijai, sanāk, ka viņam bija A gripa, B gripa, cūku gripa un putnu gripa. Taču, manuprāt, drīzāk pie vainas tomēr bija citi vīrusi, piemēram, adenovīruss vai respioratori scintiālais vīruss.

    Zināšanai! Gripas eksprestestus aptiekā nopirkt nevar, bet laboratorijā tie maksā 5–9 eiro.

    Lūk, kam pienākas valsts apmaksāta pote!

    *Sievietēm gaidībās.

    *Senioriem no 65 gadu vecuma.

    *Hroniskiem plaušu, nieru, sirds un asinsvadu, cukura diabēta pacientiem un tiem, kam ir psihiskas kaites.

    *Cilvēkiem ar imūndeficītu un tiem, kas lieto imūnsupresīvu terapiju.

    *Mazuļiem vecumā no 6 līdz 23 mēnešiem (ieskaitot).

    *Divus līdz 17 gadus veciem bērniem ar hronisku plaušu, sirds un asinsvadu vai nieru slimību, vai imūndeficītu. Tāpat – ja tiek saņemta imūnsupresīva terapija vai ilgstoši tiek lietots aspirīns.

    *Dakteriem, medmāsām, ārstu un māsu palīgiem, pansionātu darbiniekiem, kuri darba dēļ ir tuvā kontaktā ar pacientiem.

    *Pansionātu iemītniekiem.

    Zelta padoms! Piesakies elektroniski!

    *Tagad vakcinācijai pret gripu (tāpat kā pret kovidu) vari pieteikties ne vien pie ģimenes ārsta un ārstniecības iestādēs, bet arī attālināti vietnē www.manavakcina.lv.

    *Lai to izdarītu, vispirms autentificējies un tad izvēlies, kur un kādu vakcīnu – pret gripu, pret kovidu vai abas – vēlies saņemt.

    *Ja tev pienākas valsts apmaksātā pretgripas pote, piesakoties vietnē, sazinies un noskaidro, vai izvēlētajā ārstniecības iestādē patlaban pieejamas vakcīnas par valsts naudu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē