• Slinks vairogdziedzeris. Vai tiešām jālieto hormoni?

    Slimības
    Ilze Olšteina
    28. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Internetā klejo stāsts, ka problēmas ar vairogdziedzeri var risināt ar vingrošanas un veselīga ēšanas palīdzību. Atbild Dr. Una Gailiša, endokrinoloģe, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Endokrinoloģijas centra ambulatorās daļas vadītāja, Latvijas Endokrinologu asociācijas prezidente.

    Lasītājas jautājums: Lasīju par ASV dzīvojošu mākslinieci, kurai atklāta hipotireoze un kura daudzus gadus lietojusi hormonu preparātu. Māksliniece stāsta, ka tagad ārstējas citādi – kardināli mainījusi dzīvesveidu un nekādas zāles vairs nelieto. Arī man ir atklāta tāda pati kaite, un tagad esmu nesaprašanā – vai tiešām fizioterapija un dzīve pie dabas spēj palīdzēt atjaunot vairogdziedzera darbību, kā apgalvo šī sieviete? Vai arī tā ir kārtējā fake ziņa? Vizma

      Kas tā tāda – hipotireoze?

      Vienkārši izsakoties, tas nozīmē, ka tavs vairogdziedzeris ir sācis slinkot – orgāna funkcija ir pavājināta, un tik svarīgo vielmaiņas hormonu tiroksīnu tas vairs neražo vai arī ražo nepietiekamā daudzumā. Visbiežākais iemesls vairogdziedzera hipofunkcijai jeb palēninātai darbībai ir autoimūnais tireoidīts jeb Hašimoto tireoidīts, kas ir autoimūna slimība – nosaukta par godu japāņu ārstam, kurš pirmais to aprakstīja.

      Savukārt par to, kāpēc rodas autoimūnās slimības, medicīnā vēl joprojām pārliecinošas skaidrības nav. Iespējams, cilvēkam piemīt ģenētiska nosliece, un saslimšanu izprovocē kādi ārēji faktori, piemēram, vīrusu infekcija vai pārslodze. Pētnieki izteikuši aizdomas, ka viens no autoimūno slimību provocējošiem faktoriem varētu būt ilgstošs D vitamīna deficīts.

      Labā ziņa – šo hormonu var efektīvi aizstāt ar medikamentu, kas satur mākslīgi sintezētu hormonu levotiroksīnu. Tiesa, tas, precīzi pielāgojot devu, jālieto visu mūžu. Ja hipotireoze tiek atklāta laikus, sākumā levotiroksīna devas var būt pavisam mazas.

      Ir pacienti, kuriem, uzsākot terapiju, reizēm hormonu līmenis ir mazliet zem normas, bet nākamajās analīzēs – augstāks, jau normas līmenī. Šajā situācijā, ja nav nekādu sūdzību, kādu laiku var iztikt bez zālēm, bet TSH līmenis jākontrolē regulāri.

      Savukārt, ja vairogdziedzeris jau ilgu laiku vairs nestrādā, kā nākas, atjaunot darbību bez medikamentiem tam izdodas ārkārtīgi reti.

      Līdz ar to atbildēt uz Vizmas jautājumu, vai to spēj paveikt fizioterapija un dzīve pie dabas, man ir grūti – ārstiem par to nav nekādas pierādāmas informācijas. Taču dzīvesveida maiņa, protams, uzlabo veselību kopumā un ir apsveicama!

      Kā zināt, ka vainīgs tieši vairogdziedzeris

      Kad vairogdziedzeris sāk slinkot, daudzas patiesībā to nepamana, jo viss notiek pakāpeniski: parādās nogurums, miegainība, lēnīgums domāšanā, pieņemšanās svarā… Tā kā visbiežāk hipotireoze sākas sievietēm pēc 60 gadu vecuma, sagurumu un lieko svaru daudzas noraksta uz menopauzi, vecumu, uz daudz strādāju, maz guļ un visu ko citu un nemaz nemeklē sliktās pašsajūtas iemeslu. Ļoti raksturīgi – ja vairogdziedzera hormonu organismā nepietiek, paaugstinās holesterīna līmenis.

      Problēmas laikus noteikt diagnozi rada arī tas, ka simptomi ir tādi, kas var būt arī pie citām kaitēm. Jā, ir cilvēki, kuri jūtas ļoti slikti, tikko organismā kaut kas mazliet pamainās, un meklē ārsta padomu jau laikus, bet bieži vien pacienti atnāk pie ārsta ar pavisam citu kaiti, pie reizes viņiem nozīmē analīzes, un tās parāda izteiktu vairogdziedzera hormona trūkumu jeb nekompensētu hipotireozi.

      Ja šīs kaites sākotnējos simptomus palaiž garām, ar laiku tie kļūst izteiktāki, un hipotireoze var izraisīt citas nopietnas ķibeles – gan depresiju, gan problēmas ar sirdi, lieko svaru, locītavu vainas…

      Būtībā – ja kāda iemesla dēļ vairogdziedzeris vairs labi nefunkcionē, tiek traucēta visa organisma darbība.

      Kā jau teicu, visbiežāk šī liga piemeklē sievietes pēc 60 gadu vecuma. Tāpēc, ja tu pēc 40. dzimšanas dienas reizi gadā dodies pie ģimenes ārsta un nodod asins analīzes, dakterim būtu jāizvērtē, vai sarakstiņā atķeksēt arī vairogdziedzera rādītājus, proti – noteikt TSH līmeni. Šis rādītājs nebūt nav jānosaka visām, jo enerģiskām sievietēm, kurām nav liekā svars, kuras nejūtas sagurušas, lēnas, nesūdzas par atmiņas traucējumiem, nav iemesla bažām par vairogdziedzera funkcijas pavājināšanos.

      Kad tad īsti jāārstē?!

      Reizēm kopā ar TSH līmeni tiek noteiktas arī antivielas. Bieži gadās, ka cilvēks atnāk pie endokrinologa, jo viņam konstatēti ļoti augsti antivielu rādījumi, taču – tā nav slimība, antivielas tikai norāda uz šādas kaites risku, bet pret pašām antivielām īsti piemērotu zāļu nav. Ir medikamenti, kurus varētu lietot, bet šīm zālēm ir nopietnas blaknes, tāpēc tālāk antivielu līmeni novērot, veicot analīzes reizi pusgadā, nav nepieciešams. Šajos gadījumos ir svarīgi regulāri kontrolēt TSH līmeni, lai laikus pamanītu iespējamu hipotireozes attīstību. Ja tomēr sākas hipotireoze, tad salīdzinoši vieglāk ir ārstēt to, nevis mēģināt novērst situāciju, kad analīzes uzrāda antivielas.

      Savukārt, ja analīzes rāda, ka TSH līmenis ir virs normas, tu jūties nogurusi, miegaina, lēna, varbūt tev konstatēts arī paaugstināts holesterīna līmenis, tad gan nav nekāda iemesla atlikt levotiroksīnu saturoša medikamenta lietošanu. Turklāt nekas cits nav jādara – katru rītu jāiedzer vajadzīgā levotiroksīna deva un vismaz reizi gadā jāaiziet uz analīzēm. Levotiroksīns labāk uzsūcas, ja tiek lietots tukšā dūšā, vismaz 30 minūtes pirms brokastīm. Taču, ja tabletīti aizmirsies iedzert, to drīkst lietot arī pēc ēšanas. Vienīgais risks – hormons var neuzsūkties pietiekamā daudzumā.

      Jā, Latvijā daudzām sievietēm ir aizspriedumi pret hormonu preparātiem. Ir pacientes, kuras, uzzinot par savu diagnozi, jautā, vai var palīdzēt homeopātija…

      Homeopāti izrakstīs savus medikamentus, un vairogdziedzera hormonu līmenis tāpat būs jākontrolē. Ja uzlabojuma nebūs, tāpat nāksies lietot mākslīgi sintezēto hormonu. Tā var būt, ka, kādu brīdi zāles nelietojot, nekas traks nenotiek, bet tas ir tikai laika jautājums, kad organisma darbības traucējumi liks par sevi manīt.

      Patiesībā, tas ir pat lieliski, ka mūsdienās varam piedāvāt drošas un efektīvas zāles, kas pilnībā aizstāj slinkojošā vairogdziedzera funkcijas. Protams, hormonu preparāti ir dažādi, ir arī tādi, kas nav tik veiksmīgi sintezēti, lai varētu tos precīzi dozēt, taču tas nav stāsts par vairogdziedzera zālēm. Šo hormonu tiešām izdevies sintezēt ļoti veiksmīgi.

      Īstā deva

      Tā parasti ir vienīgā lieta, kas var sagādāt problēmas tiem, kam ir hipotireoze – precīzas levotiroksīna devas noteikšana. Zāļu aktīvā viela jāuzņem tieši tik lielā daudzumā, lai nodrošinātu normālu hormona koncentrāciju asinīs. Tā kā gausā vairogdziedzera funkcija parasti ar laiku tikai mazinās, deva jāmaina. Tāpēc analīzes ārstēšanās sākumā jāveic bieži, vēlāk retāk, bet – regulāri. Ja kaite tiek atklāta laikus, parasti kontrole ir pēc diviem vai trim mēnešiem, kad, iespējams, deva jāpiekoriģē. Pēc tam analīzes var veikt reizi pusgadā, vēlāk – reizi gadā. Protams, ja vien nesākas kādas sūdzības. Piemēram, ja deva ir par lielu, var būt paātrināta sirdsdarbība, svīšana, svara zudums. Savukārt, ja deva kļuvusi par mazu, atgriežas agrākie simptomi – miegainība, gausums.

      Šīm zālēm ļoti reti ir blaknes, taču dažreiz var parādīties. Parasti gan nevis tāpēc, ka cilvēks nepanes šīs zāles, bet gan tāpēc, ka deva ir neatbilstoša. Kādreiz, lietojot vienu devu, viss ir ļoti labi, bet tad kaut kas pamainās organismā vai dzīvē, un arī deva jāpamaina. Tāpēc, ja ir kādas sūdzības, noteikti jākonsultējas ar ģimenes ārstu vai endokrinologu, lai būtu drošība, ka deva ir atbilstoša. Būtībā, ja izdodas ātri noteikt optimālo nepieciešamo zāļu daudzumu, hipotireoze nekādi neietekmē dzīves kvalitāti.

      Problēmas, lietojot zāles:

      • Diemžēl gados vecāki ļaudis mēdz aizmirst iedzert zāles, kā arī – aizmirst, vai tās iedzēruši, tāpēc mēdz ieņemt vēl otru devu, kas rada sliktas sajūtas. Tāpēc ir labi, ja tuvinieki senioriem katrai dienai saliek zāles kastītēs.
      • Ja zāles nav iedzertas, vielmaiņa kļūst lēnāka. Vairogdziedzeris regulē visu orgānu funkcijas: sirdsdarbību, kuņģa darbību, zarnu trakta motoriku, svīšanu, jaunām sievietēm arī menstruālo ciklu.
      • Ja zāles kāda iemesla dēļ pārtrauc lietot, sekas ir atkarīgas no tā, vai vairogdziedzeris vēl kaut nedaudz strādā vai arī nestrādā nemaz. Pēdējā laikā reti, taču gadās, ka slimnīcā nonāk pacienti ar ļoti lēnu sirdsdarbību, sirds aritmiju, pat komas stāvoklī, un tikai tāpēc, ka asinīs trūkst levotiroksīna. Lielākoties tie ir veci cilvēki, kuriem trūkst aprūpes.

      Kas ir hipertireoze?

      Daudz retāk, bet konstatē arī vairogdziedzera funkcijas traucējumu, kad tas darbojas par daudz un arī hormonus saražo par daudz. Tad jālieto zāles, kuras bremzē levotiroksīna pārmērīgu produkciju organismā. Tā ir sarežģīta ārstēšana un reizēm neizdodas saregulēt hormona izdalīšanos, tāpēc sākas hipotireoze. Taču šajā situācijā ārstēšana parasti nav ilglaicīga. Mēdz arī gadīties, ka ir bijusi hipertireoze, tā izārstēta, bet pēc vairākiem gadiem sākas hipotireoze.

      Mēs nevaram prognozēt, kā autoimūnie mehānismi organismā svārstīsies, tāpēc, ja ir bijušas kādas problēmas ar vairogdziedzera darbību, ieteicams sekot līdzi savam hormonu līmenim, regulāri veicot analīzes un konsultējoties ar ārstu.

      Vērīgs ārsts arī pamanīs izmaiņas uzvedībā… Tie, kam ir pastiprināta vairogdziedzera darbība, kabinetā ienāk strauji, ir uztraukti, dusmīgi, sūdzas, kāpēc viņus laikā nepieņēma. Bet cilvēki ar hipotireozi ienāk mierīgi, izskatās noguruši un samiegojušies.

      Varbūt vainīgs joda trūkums?

      Daudzi dzirdējuši par joda trūkuma ietekmi uz vairogdziedzeri… Patiesībā joda trūkums var veicināt vairogdziedzera mezglu veidošanos, un konstatēts, ka reģionos, kur nolemj jodu pievienot dzeramajam ūdenim, tieši pieaug vairogdziedzera autoimūno slimību izplatība. Jodifikācija jeb pārsātinātība ar jodu, iespējams, to provocē.

      Valda arī uzskats – ja ir paaugstināts vairogdziedzera hormonu antivielu līmenis, joda papildus uzņemšana var provocēt saslimšanu. Taču ilgtermiņā jodifikācija varētu mazināt vairogdziedzera darbības traucējumu risku populācijā kopumā. Šobrīd pie mums ir tā: ja pacientam analīzes uzrāda augstus antivielu rādījumus, endokrinologs viņam nenozīmēs papildus lietot jodu.

      Slinks vairogdziedzeris un gaidi bērniņu?

      Sievietei, kurai ir hipotireoze jeb palēnināta vairogdziedzera darbība, parasti grūtniecības pirmajos trīs mēnešos nepieciešama nedaudz lielāka levotiroksīna deva nekā pirms grūtniecības. Tas vajadzīgs, jo pirmajos grūtniecības mēnešos auglim vēl nav attīstījies vairogdziedzeris, un mātei ir papildus jānodrošina nepieciešamais vairogdziedzera hormonu daudzums, kas nepieciešams mazuļa attīstībai. Tādēļ vairogdziedzera hormonus nepieciešams kontrolēt, tiklīdz iestājas grūtniecība! Pirmajos trīs grūtniecības mēnešos kontrole nepieciešama vienu reizi mēnesī.

      Pazīmes, kas var liecināt, ka vairogdziedzeris slinko

      • Nogurums, miegainība, lēnīgums (arī – lēnāka domāšana un runa).
      • Lēna sirdsdarbība.
      • Gausāka vielmaiņa, pieņemšanās svarā, aizcietējumi.
      • Sausāka āda, trauslāki mati.
      • Atmiņas traucējumi.
      • Salīgums.
      • Nogurums.
      • Paaugstināts holesterīna līmenis.

      Parasti vienlaikus izpaužas vairākas pazīmes.

      Iemesli, kas var veicināt hipotireozi

      • Operēts vairogdziedzeris.
      • Staru terapija galvas un kakla zonā.
      • Grūtniecība, pēcdzemdību periods.
      • Atsevišķi medikamenti –(piemēram, amiodarons, litijs).
      • Hipertireozes ārstēšana.

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē