• Sejas ādu apsēdušas ērcītes? Lūk, plāns, kā tās apkarot!

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    10. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Cookie Studio/Shutterstock.com
    Patiesībā sejas ērcīte ir normāla mūsu ādas mikrofloras iemītniece, kas dzīvo ādā matu folikulos un tauku dziedzerīšos. Šīm dziedzerērcītēm ir savs uzdevums – apēst mirušās šūnas. Stāsta dermatoloģe Zane Kronberga.

    Dziedzerērcīšu savairošanos veicina viss, kas maina un ietekmē tavu imūnsistēmu. Piemēram, vīrusu un bakteriālas infekcijas, onkoloģiskas kaites, gremošanas trakta saslimšanas, imūndeficīti. Ērcītes var savairoties, mainoties hormonālajam līdzsvaram, kaut vai grūtniecības laikā. Vairošanos mēdz veicināt arī nepareiza ādas kopšana, poru aizsprostošanās.   

    Ādas iekaisumu, kad konstatēta dziedzerērcīte, sauc par demodekozi. 

    Klasiska izpausme, ja savairojusies Demodex ērcīte, ir bieži rozācija: sārti vaigi, izsitumi – pūtītes – un jutīga sejas āda.

    Šādi izskatās seja, kad pārāk savairojušās ādas ērcītes.
    Šādi izskatās seja, kad pārāk savairojušās ādas ērcītes.

    Demodekoze rodas tikai pieaugušajiem, jo sejas ērcītes, vairojas tauku dziedzeros, un tie savu intensīvo darbību uzsāk pusaudžu vecumā, tādēļ šo slimību nenovēro bērniem. Pārsvarā tā attīstās sievietēm un biežāk izpaužas taukainas ādas īpašniecēm. Ērcītēm garšo hormoni, tāpēc rozācija bieži parādās hormonālo izmaiņu laikā ap 40 gadu vecumu.

    Ērcīte Demodex folliculorum, kas dzīvo matu folikulos.
    Ērcīte Demodex folliculorum, kas dzīvo matu folikulos.

    Ja tevi skārusi sejas ērcīte, lūk rīcības plāns!

    1. Ja tev ir kāda sistēmiska pamatslimība, tā noteikti jāārstē.
    2. Demodekozi ārstē ar zālēm, kas mazina dziedzerērcīšu daudzumu. Pilnībā tās nevar un nemaz nevajag iznīcināt. Visbiežāk šim nolūkam izmanto metronidazolu. Lokāli to lieto vairākus mēnešus, atkarībā no tā, kad iekaisums sejas ādā mazinās, savukārt tabletes dzer īsāku laiku – pēc vajadzības. Ja ērcīte iemitinājusies skropstās, metronidazolu lieto tikai iekšķīgi.
    3. Neārstētas demodekozes un sakasījuma gadījumos var pievienoties bakteriāla infekcija. Tādās reizēs ārsts tev papildus izrakstīs antibiotikas.
    4. Periodos, kad nav demodekozes saasinājuma, lieto dermokosmētiku – kopšanas līdzekļus, kas paredzēti kuperozai, rozācijas skartai, jutīgai ādai vai ar noslieci uz alerģiju. Tie palīdz mazināt dziedzerērcīšu daudzumu un uzlabot ādas aizsargbarjeru. Dermokosmētikas līdzekļi ir vairākām firmām, piemēram, La Roche-Posay Toleriane, IsisPharma Metroruboril, Avene Antirougeurs, Bioderma Sensibio Defensive, Beaute Pacifique Paradoxe, Uriage Roseliane.
    5. Lai poras nebūtu aizsprostotas ar tauku dziedzeru sekrēta, kosmētikas un putekļu nosēdumiem, seja jātīra no rīta un vakarā ar mazgājamām putām, želeju vai micelāro ūdeni. Taukainas ādas īpašniecēm nav vēlams izmantot kosmētisko pieniņu, jo tas satur daudz eļļas un tauku, kas var kaitēt šāda tipa ādai. Pēc sejas attīrīšanas uzklāj sejas un acu krēmu. Pēc vajadzības var lietot arī sejas serumus un maskas.        
    6. Atbrīvot aizsprostotos tauku dziedzerus un matu folikulus, kur vairojas dziedzerērcītes, palīdzēs ādu loboši līdzekļi. Šim nolūkam noder ķīmiskie pīlingi ar AHA skābēm, BHA skābēm, mandeļskābi, salicilskābi, azaleīnskābi. Lai mājās sev nekaitētu, pīlinga veikšanu būtu labi uzticēt kosmetologam, kas to pārzina daudz labāk.
    7. Agrā pavasarī un vasarā noteikti neaizmirsti par saules aizsardzību ar saules aizsargkrēmu, sākot no SPF 30. Saules ultravioletie stari novājina ādas imunitāti, un tā veicina dziedzerērcīšu vairošanos un demodekozes attīstīšanos.

    Tā nedari!

    Nelieto uz sejas nekādas ziedes, jo tās ir treknas un tāpēc radīs siltumnīcas efektu, nobloķēs poras un pasliktinās ādas stāvokli. Reizēm šādi sakairinātu ādu ir ļoti grūti izārstēt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē