• PLĀNS cīņai ar izsutumiem

    Padomi
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    17. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Izsutumi ir iekaisīgas ādas izmaiņas dabīgajās ķermeņa ielocēs – zem riepiņām, cirkšņos, pirkststarpās, zem krūtīm, aiz ausīm, padusēs, kakla ielocēs, starpenē… Cēloņi? Siltums, mitrums, ādas kroku berze, nepietiekama gaisa cirkulācija. Taisnības labad gan jāteic, ka izsutumi visbiežāk novērojami cilvēkiem ar cukura diabētu (jo pazeminās ādas aizsargspējas), ar aptaukošanos un hiperhidrozi jeb pastiprinātu svīšanu. Kā ar izsutumiem tikt galā, stāsta dermatoloģe Ilga Kuzmane.

    Tevi varētu interesēt, vai atkarībā no izsutumu rašanās iemesla var atšķirties ādas kopšana… Teikšu, ka ne, jo iemesli jau ir kopēji – siltums, mitrums, nepietiekama gaisa cirkulācija, berze… Protams, ja tev ir cukura diabēts, tad izsitumam biežāk pievienojas Candida ģints raugveida sēnītes. Tad būs nepieciešama papildu lokālā un/vai sistēmiskā pretsēnīšu terapija.

    1. Uzturi tīras un sausas sava ķermeņa krokas! Tas nozīmē, ka pēc katras mazgāšanās vienmēr ļoti rūpīgi noslauki lieko mitrumu.
    2. Izvairies no cieša un sintētiska vai vilnas apģērba valkāšanas. Ļauj ādai elpot jeb ļaujies gaisa peldēm.
    3. Lai neveidotos izsutumi pēdas pirkstu starpās, izvairies no pārāk ciešu apavu nēsāšanas.
    4. Ja esi sieviete – lielu krūšu īpašniece, valkā krūšturi ar labu atbalstu.
    5. Ja izsutušas pēdas pirkstu starpas, profilaksei centies nēsāt sandales vai kurpes ar vaļējiem purngaliem, nevis botas vai gumijas tenisčības!
    6. Paasinājuma laikā centies izvairīties no ziepju un dušas želeju lietošanas iekaisušajās vietās.
    7. Vairākas reizes dienā izmanto vēsas melnās tējas kompreses: ieklāj vairākās kārtās salocītas tējā izmērcētas kokvilnas marlītes vai lina drānas starplikas starp krokām un paturi 5–10 minūtes. Tas veicinās gaisa cirkulāciju un mazinās berzi.
    8. Likopodijs jeb staipekņu sporu droga satur 50 procentus likopodija eļļas, kas uz ādas virsmas veido aizsargslānīti – tas laiž cauri gaisu, pasargā ādu no dažādiem kairinātājiem un nodrošina labu slīdamību. Der gan izsutumu profilaksei, gan ārstēšanai.
    9. Tāpat šim nolūkam izmanto aizsargbarjeru veidojošos krēmus. Piemēram, cinka oksīdu saturošie līdzekļi: Desitin ziede, Sudocrem krēms, cinka ziede. Tādi ir arī Zinco Spray, Zinco Skin aerosoli.
    10. Der Bepanthen ziede, kas satur dekspantenolu un kas stiprina ādas aizsargbarjeru.
    11. Ja izsutumi iemetušies pēdu pirkstu starpās, vari smērēt Castellani šķīdumu, jo tas gan sausina, gan dezinficē. Vai arī izmanto vāju 2–2,5 % joda šķīdumu, ko var sagatavot mājās, sajaucot 5 % aptiekās nopērkamo joda tinktūru ar ūdeni attiecībā 1:1. Lieto reizi dienā apmēram 10–14 dienas.
    12. Aptiekās nopērkamos pretsēnīšu krēmus, piemēram, Clotrimazolum, Exoderil, Terbisil, Nizoral, vari lietot divas reizes dienā apmēram divas nedēļas. Pretsēnīšu un kortikosteroīdu kombinētās ziedes, piemēram, Travocort, ir tiesīgs izrakstīt tikai ārsts un tikai īslaicīgam kursam.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē