• Papardes zieda liecinieks – prezervatīvs

    Tavai veselībai
    Zane Timpare
    Zane Timpare
    Ieva
    Ieva
    19. jūnijs, 2013
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Prezervatīvus mīlējoties izmanto daudzi. Galvenais, lai svarīgākajā brīdī tie netraucē un nepieviļ! Konsultē klīnikas KZS ginekoloģe Inese Zālamane un Uroklīnikas urologs Alvis Laukmanis.

    Ar mentolu vai pumpiņām?

    «Sievietei, kurai nav pastāvīgu attiecību, taču viņa tām ir atvērta, prezervatīvam vienmēr vajadzētu būt somiņā – savas veselības labad. Ja partneris nav pazīstams ilgu laiku un nav garantijas, ka viņš ir vesels, par sevi vislabāk parūpēties, lietojot prezervatīvu, jo tas aizsargā ne tikai no nevēlamas grūtniecības, bet arī no seksuāli transmisīvām slimībām,» saka ginekoloģe Inese Zālamane.

    Prezervatīvs ir arī sievietes veselībai vismazāk kaitīgais līdzeklis pret nevēlamu grūtniecību, jo hormonālās tabletes, spirāles un spermicīdi organismu tomēr ietekmē vairāk.

    Dažkārt sievietes atzīst, ka prezervatīvs mazina labsajūtu. Daktere Zālamane gan uzskata, ka mūsdienu prezervatīvu materiāls un struktūra ir tādi, kas sievietes baudas sajūtas maina minimāli vai nemaz. Turklāt viņas pieredze liecina, ka visbiežāk pret prezervatīvu iebilst vīrieši, nevis sievietes. Aizspriedumi pret prezervatīviem sievietēm vairāk rodoties psiholoģisku iemeslu dēļ. «Izjūtas ar prezervatīvu vai bez tā nav tik atšķirīgas, lai pakļautu sevi riskam. Protams, ja ir pastāvīgas attiecības un skaidri zināms, ka abi partneri ir veseli, var izvēlēties citus kontracepcijas veidus,» tā daktere Zālamane.

    Turklāt pašlaik nopērkami gan īpaši plāni prezervatīvi, gan ar dažādu tekstūru – rieviņām, pumpiņām, citiem papildinājumiem, kas – gluži otrādi – tieši palīdz paspilgtināt sievietes izjūtas. Var variēt un meklēt to prezervatīva veidu, kas ir vistīkamākais gan sievietei, gan viņas partnerim. Piemēram, var izmēģināt prezervatīvus, kas apstrādāti ar mentolu – tas rada vēsumu, veicinot uzbudinājumu. Ne velti mentols ir arī vairāku orgasmu stimulējošu preparātu sastāvā.

    Ja mīlēšanās ar prezervatīviem neļauj pilnīgi atbrīvoties, nopērkami paaugstinātas drošības prezervatīvi, kas apstrādāti ar spermicīdiem. Tie samazina nevēlamas grūtniecības risku arī tad, ja prezervatīvs plīst. Prezervatīvi ar aromatizējošu smērvielu, piemēram, ar augļu vai ogu garšu, paredzēti orālajam seksam.

    Vīriešiem tiešām var nepatikt

    Ambulances Uro un Uroklīnikas urologs Alvis Laukmanis atzīst, ka prezervatīvs vīrieša sajūtas un dzimumlocekļa receptoru jutīgumu tiešām nedaudz mazina, jo – lai arī plāna, tā tomēr ir barjera. Taču jauniem vīriešiem un tiem, kam spermas noplūde notiek pārlieku ātri, tas varētu paildzināt procesu, kas atkal nāktu par labu sievietes labsajūtai. Tiem, kam prezervatīvs ļoti traucē, dakteris iesaka izvēlēties īpaši plānus, kuri jutību ietekmē minimāli. Ir dažādu lielumu prezervatīvi: standarta, cieši pieglošie un platie – tie ir par 2 mm platāki nekā parastie prezervatīvi.

    Ja attiecības ir jaunas vai nedaudz haotiskas, nekā drošāka un labāka par prezervatīviem nav!

    Tagad nopērkami arī jaunākās paaudzes prezervatīvi, kas izgatavoti no poliuretāna. Tie esot divas reizes plānāki nekā lateksa prezervatīvi, taču arī izturīgi un droši. Atšķirībā no lateksa neraisot alerģiju, esot arī mazāk jūtami mīlējoties.

    «Ja attiecības ir jaunas vai nedaudz haotiskas, nekā drošāka un labāka par prezervatīviem nav. Un plīst prezervatīvs visbiežāk ne tāpēc, ka būtu nekvalitatīvs, bet gan tāpēc, ka to nepareizi lieto. Piemēram, ir par lielu vai – gluži otrādi – par mazu. Tāpat vīrieši tos nereti nēsā bikšu kabatās, aizmirst un tad nepaskatās, ka derīguma termiņš jau beidzies. Latekss jau nav mūžīgs materiāls – laika zobs to ietekmē, līdz ar to arī izstrādājuma drošumu,» saka Alvis Laukmanis. Glabājot prezervatīvus aizmugurējā bikšu kabatā, var tikt bojāts gan prezervatīva iesaiņojums, gan pati gumija.

    Kā pareizi uzvilkt prezervatīvu

    • Pirms katra dzimumakta lieto jaunu prezervatīvu, kura iesaiņojums nav bijis atvērts.
    • Prezervatīvu uzvelk tikai uz piebrieduša dzimumlocekļa! Lai izvairītos no seksuāli transmisīvām slimībām un nevēlamas grūtniecības, tas jādara pirms saskares ar partneres intīmajām vietām.
    • Paciņa jāatplēš uzmanīgi, lai nesabojātu iekšā esošo gumiju. Nebūtu vēlams to darīt ar zobiem, gariem nagiem vai asām šķērēm.
    • Izņemot prezervatīvu no paciņas, ar vienas rokas pirkstiem jāaizspiež tā galiņš un, turot to aizspiestu, ar otru roku prezervatīvs jāliek uz dzimumlocekļa galviņas un jāuzritina uz stāvoša jeb erektēta dzimumlocekļa tā, lai prezervatīvs to visu nosegtu. Taču pats prezervatīva galiņš jāatstāj brīvs, lai būtu vieta, kur spermai vēlāk uzkrāties. Uzvelkot prezervatīva galiņš jāsaspiež tāpēc, lai tur nepaliktu gaiss. Neievērojot šo noteikumu, prezervatīvs var plīst.
    • Jāraugās arī, lai prezervatīvs netiktu uzvilkts otrādi – rullējamai maliņai jābūt uz āru. Aptaujas liecina, ka prezervatīva uzvilkšana otrādi ir viens no biežākajiem tā plīšanas iemesliem.
    • Uzreiz pēc spermas noplūdes dzimumloceklis jāizvelk no maksts, pieturot prezervatīvu pie pašas apakšas, lai tas nenoslīdētu un sperma neizlītu. Ja dzimumloceklis jau būs novītis, ir lielākas iespējas, ka sperma iekļūs makstī.
    • Ja prezervatīvs dzimumakta laikā sakrokojas, noslīd vai plīst, mīlēšanos labāk pārtraukt, ja nevēlas palikt stāvoklī vai iegūt STS.
    • Ja prezervatīvs plīst, vienīgā drošā aizsardzība pret nevēlamu grūtniecību ir avārijas kontracepcija. Latvijā pieejami divi šādi bezrecepšu medikamenti Postinor 2 un Escapelle. Tāpat svarīgi, kurā cikla dienā negadījums notiek – vislielākais risks ir cikla vidū un nedaudz pirms tā.

    Svarīgākais par prezervatīviem

    • Prezervatīvi jeb precīzāk – vīriešu prezervatīvi, joprojām ir biežāk izmantotais kontracepcijas līdzeklis Latvijā. Pareizi lietoti, tie ir arī viena no drošākajām metodēm – efektivitāte 97–98 procenti.
    • Prezervatīvs ir vienīgais, kas pasargā no visām seksuāli transmisīvajām slimībām, tajā skaitā no HIV un sifilisa. Tas būtiski samazina arī cilvēka papilomas vīrusa (HPV) iegūšanas risku (šo vīrusu vaino dzemdes kakla vēža izraisīšanā), tomēr nepasargā simtprocentīgi, jo HPV vīrusu var iegūt, arī tikai aizskarot partnera dzimumorgānus vai orālā seksa laikā.
    • Bezspēcīgs prezervatīvs ir pret ģenitālo herpi, kārpām, utīm un kašķi – tad pietiek vien ar ķermenisku kontaktu.
    • Visbiežāk prezervatīvus lieto jaunieši, kuriem nav ilgstošu, pastāvīgu attiecību. Aptaujas liecina, ka viņi šo kontracepcijas līdzekli izvēlas tā pieejamības, drošības, ērtuma un cenas dēļ. Jauniem cilvēkiem arī visbiežāk gadās pārpratumi – prezervatīvs plīst, nenostrādā. Izrādās, galvenais šādu nepatikšanu cēlonis ir prezervatīva lietošana alkohola reibumā, kad tas netiek kārtīgi uzvilkts.
    • Ja kopā ar prezervatīviem izmanto lubrikantus, to lietošanas instrukcijā jāpārliecinās, vai šie līdzekļi neietekmē prezervatīvu drošību. Līdzīgi jārīkojas, ja kāds no partneriem lieto kādus medikamentus, piemēram, svecītes, ziedes. Gumijas struktūru var bojāt arī dažādas eļļas, piemēram, zīdaiņu eļļa, smaržvielas un geli.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē