• Padoms: izvēlamies saulesbrilles

    Veselība
    Džoanna Eglīte
    28. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Saulesbrilles ir ne tikai stilīgs aksesuārs. Tās nepieciešamas, lai izteikti saulainā dienā sargātu savas acis no saules kaitīgās ietekmes. Kam pievērst uzmanību, pērkot saulesbrilles, stāsta optometriste Gunta Krūmiņa.

    Būtiskākais, kam pievērst uzmanību

    Aizsardzībai no UV stariem. Sevi cienošu zīmolu ražotāju brillēm parasti ir uzlīme vai iegravēta norāde UV 400. Tā liecina, ka šīs brilles aiztur visus īsos UV starus, kuri nonāk līdz zemei un, ilgstoši uzņemti, var būt kaitīgi acij.

    Stikla vai plastikāta?

    Stikls brīvi laiž cauri UV starus, savukārt plastikāts tos aiztur.

    Lētās vai dārgās?

    • Zīmolu briļļu ražotāji izmanto abus materiālus, savukārt lētu briļļu ražotāji – biežāk plastikātu. Ja izvēlies lētas saulesbrilles ārpus optikas veikaliem, plastikāta brilles vismaz daļēji sargās acis no UV gaismas. Lai pārliecinātos, vai lēto saulesbriļļu aizsardzība sasniedz 400 nanometrus, vari tās pārbaudīt kādā no optikas saloniem.

    Stikla saulesbrilles parasti nav pieejamas tirgū vai lielveikalos, bet tikai optikas salonos.

    Tomēr, kaut arī tās ir tumšas un pēc skata atgādina saulesbrilles, ja lēcās nav iestrādāts īpašs UV filtrs, stikls nepasargās acis no kaitīgās gaismas. Tādēļ, izvēloties stikla saulesbrilles, jābūt zinošam un jānoskaidro, vai tajās iestrādāta aizsardzība.

    • Zīmolu brilles no lētajām atšķir tehniskie risinājumi un garantijas laiks. Būtiskākais, kam pievērst uzmanību, izvēloties lētas saulesbrilles, ir lēcu pārbaude. Lai to veiktu, saulesbrilles jātur rokā un jāizpēta lēcas, vai tajās nav burbulīši vai citi defekti, kas kropļo attēlu. Iespējams, arī tev ir pazīstama pieredze, ka pludmalē nevari palasīt, jo ātri nogurst acis. Ja mājās aplūkotu savas saulesbrilles, ļoti iespējams, pamanītu lēcās kādus defektus un skrāpējumus.

    Tie nebojā redzi un nenodara īpašu kaitējumu acij, toties ļoti nogurdina.

    Ja, izpētot saulesbrilles, ievēro bojājumus, tādas nepērc! Protams, arī salonos iegādātajām briļļu lēcām var gadīties defekti optikas kvalitātē, tomēr tad tās iespējams apmainīt pret citām. Turklāt salona brilles atšķirībā no lētajām var būt pārklātas ar īpašu slānīti, kas tās mazliet vairāk sargā no nobružāšanās.

    • Zīmolu saulesbriļļu cenu veido arī kājiņu stiprinājuma kvalitāte. Pērkot lētas brilles, var gadīties, ka kājiņas izlokās un salūst jau pirmajā nēsāšanas mēnesī, savukārt zīmolu ražotāji garantē stiprinājumiem garāku mūžu ar iespēju parūpēties par nepilnībām, ja garantijas laikā tādas rastos.

    Kādā krāsā?

    Lēcu tonējumu parasti saista ar briļļu svarīgāko vērtību, bet Latvijas apstākļos tam ir daudz mazāka nozīme nekā spējai aizsargāt no UV gaismas.

    • Brūnās saulesbrilles ļauj pasauli redzēt siltākos toņos – paspilgtina un rada izteiktāku kontrastu.
    • Pelēkās (melnās) – mazina gaismas intensitāti, nemainot apkārtējās pasaules toņus un krāsas.
    • Rozā vairāk ir artava modei.
    • Dzeltenas saulesbrilles var noderēt, braucot pie stūres miglā un krēslā, – šī krāsa noteiktos apstākļos palīdz nodrošināt nepieciešamo kontrastu.
    • Zaļas – ieteicamas, ja ir glaukoma vai tīklenes slimība.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē