• No 1. aprīļa stājušās spēkā pozitīvas izmaiņas!

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Šīs izmaiņas tagad fiksētas Ministru kabineta noteikumos…
    • Mioma ir labdabīgs dzemdes audzējs, kas var veidoties gan muskuļu slānī, gan dobumā, augt uz iekšpusi vai ārpusi. Līdz šim no valsts maciņa tika apmaksāta tikai radikāla ķirurģiska ārstēšana, piemēram, histerektomija jeb dzemdes izņemšana… Turpmāk valsts apmaksās arī laparoskopisku miomektomiju, kuras laikā izņem miomas mezglus, saglabājot dzemdi un iespēju laist pasaulē bērniņu. Tiesa, ne vienmēr šo operāciju var veikt – svarīgs miomas mezglu novietojums, izmērs, skaits…
    • Medicīniskais papilduzturs ļoti nepieciešams tiem, kuri savas slimības dēļ spēj ēst, taču nevar uzņemt pietiekamu uzturvielu daudzumu. Agrāk šī pārtika tika nodrošināta slimnīcā, toties, atgriežoties mājās, tā katram bija jāiegādājas par pilnu maksu, kas mēnesī svārstījās no pāris desmitiem līdz pat vairākiem simtiem eiro. Tagad šo īpašo uzturu apmaksās no valsts budžeta līdzekļiem, ja cilvēkam ir attiecīga diagnoze, piemēram, vidēji smaga olbaltumu un enerģētiska malnutrīcija jeb uzturvielu trūkums.
    • Paplašināts juandzimušo skrīnings. Iekļaujot tajā arī spinālo muskuļu atrofiju un smagu kombinētu imūndeficītu, tagad tikko piedzimušiem bērniņiem pārbauda astoņas visai retas slimības. Uzsākot to ārstēšanu pirms simptomu parādīšanās, var palēnināt slimības attīstību vai to novērst pavisam. Nepieciešamās analīzes tiek paņemtas dzemdību iestādē 48–72 stundas pēc bērniņa piedzimšanas.
    • Dzirdes iekārtu nomaiņa bērniem turpmāk tiks apmaksāta no valsts maciņa. Tas attiecas gan uz kaulā novietojamo dzirdes iekārtu (BAHA), gan uz kohleārā implanta ārējo daļu – mikrofonu, skaņas procesoru un raidītājspoli.
    • Pusaudžiem ar garastāvokļa traucējumiem turpinās nodrošināt klīnisko un veselības psihologu, kognitīvi biheivioriālo, mākslas terapeitu un uztura speciālistu konsultācijas. Nepieciešamības gadījumā pusaudžiem pieejamas psihiatra konsultācijas. Turpmāk speciālisti, kuri pakalpojumus sniedz garastāvokļa traucējumu kabinetā bērniem, būs tiešās pieejamības speciālisti, tādēļ konsultācijai vairs nevajadzēs ģimenes ārsta nosūtījumu.
    • Noteikts arī, ka ģimenes ārsts nav tiesīgs izslēgt bērnus no sava pacientu saraksta!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē