• Nepērc ārpus Eiropas Savienības ražotas zāles!

    Slimības
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    26. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Vēl pirms dažiem gadiem Rīgā, dzelzceļa stacijas un Centrāltirgus apkārtnē, bez receptes varēja iegādāties antibiotikas un dažviet pilsētu svētkos tirgoja Krievijā un Baltkrievijā ražotas zāles. Tagad tas gājis mazumā, tomēr joprojām netrūkst vietu, kur var nopirkt ārpus Eiropas Savienības ražotas zāles. Kāpēc tās nevajadzētu pirkt, un kādas veselības problēmas var radīt trešajās pasaules valstīs ražoti medikamenti?

    Kā skaidro Veselības inspekcijas Farmācijas departamenta vadītājs Rihards Burmistris, dažādu medikamentu izplatīšana Latvijā ir atļauta tikai aptiekā, kas ir saņēmusi speciālo atļauju jeb licenci zāļu izplatīšanai. Arī tad, ja aptieka vēlas izplatīt bezrecepšu zāles internetā, tai ir jāsaņem noteikta atļauja to darīt. Citās vietās tirgot medikamentus noteikti nedrīkst, taču taisnības labad jāsaka, ka arī Centrāltirgū strādā licencētas aptiekas.

    Savukārt ģimenes ārsts Ainis Dzalbs uzsver: «Tādās vietās kā tirgus medikamentus nepirktu pats un neieteiktu pirkt arī citiem. Lai gan pēdējā laikā neko tādu neesmu redzējis, vēl pirms dažiem gadiem Krievijā ražotus medikamentus, piemēram, krievu analgīnu un citramonu, arī citas zāles, vadāja un tirgoja publiskos pasākumos, piemēram, pilsētu un stādu tirdziņos. Tādus iegādāties nevajadzētu, jo medikamenti ir tā preču grupa, kas tiek īpaši uzraudzīta un ļoti kontrolēta, tāpēc tos tirgo aptiekās. Protams, ir valstis, kurās bezrecepšu zāles, kā arī uztura bagātinātājus var nopirkt ārpus aptiekām, piemēram, pārtikas veikalos, un arī Latvijā šāda prakse ieviešas, jo tiem kvalitātes prasības ir mazliet zemākas.»

    Nepērc arī «no rokas»!

    Lai zāles nenodarītu kaitējumu veselībai, pirms jebkuru medikamentu iegādes vienmēr ir jākonsultējas ar savu ārstējošo ārstu. Jo vispirms jānoskaidro, vai un kādas zāles vispār ir nepieciešamas, nevis jāpērk tās uz savu galvu. Savukārt, lai pasargātu sevi no krāpniekiem, kā arī riskiem iegadāties viltotas vai nekvalitatīvas zāles, tās jāpērk tikai aptiekās, bet bezrecepšu zāles arī licencētās interneta aptiekās.

    Reizēm interneta vietnē «Facebook» vai sludinājumu portālos cilvēki piedāvā citiem iegādāties zāles, kas pašiem nav noderējušas vai kuras nav paspējuši izlietot un vairs nav vajadzīgas. Tā tirgot zāles nedrīkst ne privātpersonas, ne komersanti, kam nav attiecīgās atļaujas! Ja tomēr gadās pamanīt šādu rīcību, par to noteikti jāinformē Veselības inspekcija, bet šādas zāles noteikti nav jāpērk!

    Ņem vērā!

    Recepšu zāļu izplatīšana internetā nav atļauta! Recepšu zāles Latvijā drīkst iegādāties aptiekā tikai ar ārsta izrakstītu recepti.

    Zāles pasta sūtījumā

    Latvijā zāles pasta sūtījumā atļauts saņemt tikai saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem «Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtībā». Proti, ja tās ir konkrētā zāļu formā oriģinālā iepakojumā; ja to ražotājs un ražotājvalsts ir identificējami uz iepakojuma; ja par tām ir pirkuma čeks vai līdzvērtīgs dokuments. Noteikumi paredz, ka personiskai lietošanai pasta sūtījumos drīkst saņemt zāles 12 mēnešu lietošanai, ja tās nāk pasta sūtījumā no Eiropas Ekonomikas zonas valsts, piemēram, Vācijas, kā arī sešu mēnešu lietošanai, ja zāles saņem pasta sūtījumā no trešās valsts, piemēram, Krievijas. Taču pasta sūtījumā nedrīkst saņemt Latvijā kontrolējamās psihotropās un narkotiskās zāles; narkotiskos analgētiķus, jaunās psihoaktīvās vielas un aktīvās vielas; anaboliskos steroīdus, testosteronus, augšanas hormonus vai to analogus.

    Jāņem vērā, ka no trešajām valstīm pa pastu saņemtās zāles izsniedz tikai pret ārsta izrakstītu recepti vai ārstniecības iestādes izdotu dokumentu, kas nepieciešamības gadījumā jāuzrāda, saņemot sūtījumu. Tāpat jāatceras, ka ārsta izrakstītu recepti vai ārstniecības iestādes izdotu dokumentu vajadzēs uzrādīt arī tajā gadījumā, ja trešajā valstī pasūtītas bezrecepšu zāles.

    Daudzas zāles ir viltotas

    Ainis Dzalbs skaidro, ka galvenie riski, iegādājoties medikamentus, kas ražoti ārpus Eiropas Savienības, pamatā ir divi. Pirmkārt, pastāv ļoti liels risks nopirkt viltotu preci. Medikamentu viltojumi ir ārkārtīgi izplatīti! Veselības inspekcijā zina teikt, ka no starptautiskās pieredzes zāļu viltojumu izcelsmes valsts ir bijusi gan Turcija, gan Indija, gan arī Pakistāna, taču tā var būt jebkura cita valsts. Turklāt viltotas zāles pēc izskata var būt līdzīgas oriģinālām zālēm. Bieži vilto medikamentus, kas ir pietiekami dārgi, piemēram, jaunākās pretsāpju zāles, medikamentus, kas paredzēti onkoloģisko slimību ārstēšanai, vīriešu potenci uzlabojošos medikamentus. Pēc tiem ir pieprasījums, un cilvēki meklē, kur tos nopirkt lētāk un vienkāršāk.

    «Paskaidrošu, ko nozīmē viltotas zāles. To, ka tajās labākajā gadījumā vispār nav aktīvās vielas, bet ir tikai tableti veidojošā struktūra – ciete, apvalks, krāsviela, cukurs, un viss. Sliktākajā variantā medikaments gan satur aktīvo vielu, bet tā neatbilst tam mērķim, kam zāles it kā ir domātas. Piemēram, dzirdēti stāsti, ka cukura līmeni pazeminošas zāles, iesaiņotas citā iepakojumā un pārdotas kā citas, daudz dārgākas zāles. Bet pērkot mēs taču uz aci nevaram pateikt, vai tur ir kāda darbīgā viela vai vispār nav nekā. Tāpēc medikamentu uzraudzīšana un izsekojamība, kā tās caur zāļu lieltirgotavām un aptiekām nonāk līdz patērētājam, ir ārkārtīgi svarīga,» uzsver ģimenes ārsts.

    Kā otra būtiskā lieta ir medikamentu uzglabāšana. Pastāv liela iespējamība, ka zāles transportētas mašīnā, kur gaisa temperatūra ir mīnusos, un tās varbūt sasalušas. Vai arī pretēji – medikamenti pārvadāti pārāk augstā, taču ne pareizā temperatūrā. Rezultātā zāles zaudē savu iedarbību, tāpēc tās var būt pat potenciāli bīstamas.

    Neriskē ar savu veselību!

    «Tagad līdz ar pandēmiju un karu Ukrainā ģimenes un izklaides braucieni ir samazinājušies, bet kādreiz bieži no bijušās Padomju Savienības valstīm veda dažādas zāles, ko zinām vēl no padomju laikiem – injicējamu alojas ekstraktu, riboksīnu, dažādus asinsspiediena medikamentus, kas mums sen aizmirsti, bet Krievijā ir pieejami. Viens, ka, dzerot šādas zāles, cilvēkam nebūs nekāda veselības uzlabojuma – tātad viņš tās dzer bez jēgas. Bet otrs, jau nopietnāks, ir dažādu blakņu risks. Eiropas Savienībā zāļu ražošanai ir ļoti augstas prasības, bet trešajās pasaules valstīs kvalitātes prasības ir mazliet citādas un parasti daudz zemākas nekā Eiropā. Pēdējos gados ar to neesmu saskāries, bet pirms vairākiem gadiem kāds pacients no Baltkrievijas bija iegādājies citramonu, kas saturēja vielas diabēta ārstēšanai. Cilvēks bija lietojis citramonu, domājot, ka tas mazinās sāpes, bet īstenībā viņam organismā tā nokritās cukura līmenis, ka vajadzēja saukt neatliekamo palīdzību,» stāsta Ainis Dzalbs.

    «Ir bijušas situācijas, kad Ķīnā ražoti uztura bagātinātāji izrādās toksiski un cilvēki nonāk līdz pat stacionāram. Toreiz medikamentā konstatēja piesārņojumu ar svinu, kas vispār ir prātam neaptverami… Infektologi un hepatologi daudzreiz atgādina, ka dažādi uztura bagātinātāji var būt iemesls aknu bojājumiem. Var šķist, ka tajos nekā slikta nav, un tā arī var būt, tomēr tie var atstāt ietekmi uz veselību, kas uzreiz nav pat pamanāma. Tāpēc pats savā praksē vienmēr cenšos izvēlēties medikamentus, kas ir zināmi, pārbaudīti un kam uzticos. Ja pacients jautā, kāds man no tā būs labums, tad droši varu teikt, ka, dzerot šo holesterīna medikamentu, mēs samazinām infarkta un insulta risku par 30%. Tad ir gan skaidri zināms un sagaidāms rezultāts, gan kontrolējamas blakusparādības. Galu galā zāles nav nekādi āboli vai burkāni, tāpēc tās jāizvēlas rūpīgi un atbildīgi,» uzsver Ainis Dzalbs.

    Latvijā ir reģistrētas šādas interneta aptiekas:

    1. «apotheka.lv»;
    2. «internetaptieka.lv»;
    3. «webaptieka.lv»;
    4. «medikaments.lv»;
    5. «e-menessaptieka.lv»;
    6. «maijaaptieka.lv»;
    7. «azeta.lv»;
    8. «homeopatiskaszales.lv»;
    9. «benu.lv».
    • Visām Latvijā likumīgi strādājošām interneta aptiekām ir vienota pazīšanas norāde – logotips, kas apstiprina, ka konkrētā aptieka darbojas likumīgi. Pirms zāļu iegādes internetā jāpārbauda, vai vietnei ir šis logotips, un jāuzklikšķina uz tā. Tālāk nonāksiet Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē, kur redzams visu likumīgi strādājošo tiešsaistes aptieku saraksts. Ja apmeklētā interneta aptieka sarakstā nav iekļauta, no šīs vietnes zāles labāk nepirkt!
    • Par zāļu izplatīšanu bez licences dažādos Latvijas reģionos Veselības inspekcija ir sodījusi gan fiziskas, gan juridiskas personas. Sods par zāļu izplatīšanu bez speciālās atļaujas saņemšanas fiziskajai personai ir no 1000 līdz 2000 eiro, juridiskajai personai – no 10 000 līdz 20 000 eiro.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē