• Mutē tuksnesis! Iemesli un risinājumi, ja mute bieži paliek sausa

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    28. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shuttersock
    Mute izkaltusi. Tu padzeries, bet pēc brīža tā atkal ir sausa.  Tā nav laba sajūta… Skaidro: Dr. Liene Martinsone-Bērzkalne, interniste jeb iekšķīgo slimību speciāliste.

    Pacienti, stāstot par savām veselības problēmām, nereti piemin sausu muti. Visbiežāk šī nepatīkamā sajūta piemeklē mūža otrajā pusē, jo ar gadiem siekalu dziedzeri kļūst slinkāki.

    Diriģē nervu sistēma

    Diennakts laikā pieaugušam cilvēkam izdalās vidēji pusotra litra siekalu – protams, atkarībā no uztura, cik daudz viņš runā un no citiem apstākļiem. Siekalu dziedzeru darbību nosaka simpātiskā un parasimpātiskā nervu sistēma, kas darbojas autonomi, neatkarīgi no mūsu gribas. Tāpēc – tu taču zini – uztraukumā, piemēram, uzstājoties lielas auditorijas priekšā, mute pēkšņi kļūst sausa. Medicīnā siekalu dziedzeru nespēju izstrādāt pietiekamu siekalu daudzumu sauc par kserostomiju. Tas mēdz izpausties ne tikai ar izteiktu sausumu, bet arī mazliet citādāk – ar ilgstošu lipīguma sajūtu mutē, biezām un ķepīgām siekalām.

    Sausums mutē nav nekāds sīkums, kā mēdz domāt tie, kuri paši ar šo problēmu nav nekad dzīvē saskārušies. Gremošana taču sākas jau mutes dobumā, kur kopā ar siekalām izdalās pirmie fermenti, kas sāk šķelt barību. Trūkstot siekalām, rodas grūtības sakošļāt un norīt ēdienu. Un, ja ēšana ir apgrūtināta, zūd arī apetīte un turpinās ķēdes reakcija, jo neēdot atkal neizdalās siekalas. Turklāt, ja mutes gļotāda nav mitra, grūtāk arī runāt.

    Trūkstot siekalām, mutē savairojas sliktās baktērijas, izjūk mikrobioma balanss un mēdz rasties slikta elpa.

    Kas visbiežāk žāvē muti?

    Veiksim revīziju, kuri žāvētāji attiecas uz tevi…

    *NEATBILSTOŠS UZTURS. Iespējams, ka tu bieži ēd krekerus, cepumus, sausmaizītes un citus sausus produktus bez jebkādām piedevām. Arī žāvētus augļus, kas satur daudz cukura un maz šķidruma. Tu neatturies no pikantiem produktiem, bet – asas garšvielas nobaida siekalu dziedzerus. Tāpat, iespējams, ka tu nesaki nē dzērieniem, kuros ir kofeīns, un alkoholam. Un vēl – pārāk karsti un pārāk auksti ēdieni un dzērieni ietekmē veģetatīvo nervu sistēmu – tā kavē siekalu ražošanu.

    *MEDIKAMENTI. Piemēram, līdzekļi pret augstu asinsspiedienu, antidepresanti un citas nervu zāles var saturēt aktīvās vielas, kas nomāc siekalu izdalīšanos. Ja rūpīgi lasīsi lietošanas pamācības, daudzu medikamentu aprakstos redzēsi, ka pie blaknēm pieminēts arī mutes sausums. Taču, vai zāles patiešām sausinās muti, atkarīgs no katra organisma individuālās reakcijas, hormonālā stāvokļa un arī no tā, vai ar siekalu izdali bijušas problēmas jau iepriekš.

    *CUKURA DIABĒTS. Paaugstināts glikozes līmenis asinīs maina siekalu dziedzeru darbību. Atceries, ka sausa mute var būt viena no pirmajām diabēta pazīmēm.

    *ŠEGRĒNA SINDROMS. Tā ir autoimūna slimība, kad organisms darbojas pret saviem siekalas un citus sekrētus izdalošiem dziedzeriem, uzskatot tos par ienaidniekiem. Procesā ir iesaistīts viss organisms, taču kaite izpaužas ar sausu gļotādu. Visbiežāk pirmo reizi Šegrēna sindroms parādās sievietēm 40–60 gadu vecumā. Slimība grūti padodas ārstēšanai, taču, lietojot atbilstošas zāles, var panākt diezgan ievērojamu uzlabojumu. Un ar katru gadu parādās arvien labāki medikamenti. Savā ārstes praksē esmu novērojusi, ka šīs slimības gadījumā liela loma ir arī cilvēka psiholoģiskajam noskaņojumam – negatīvas domas Šegrēna sindromu saasina.

    *VAIROGDZIEDZERA KAITES. Šis endokrīnais dziedzeris izdala hormonus, kuri liek pareizi strādāt citām orgānu sistēmām. Izmainoties vairogdziedzera darbībai, var ciest arī siekalu dziedzeri.

    *SĒNĪŠU INFEKCIJA MUTĒ. Šajā gadījumā parasti fonā ir kāda gremošanas vai cita slimība, kuras dēļ mutē savairojas nevēlami mikroorganismi, un, pietrūkstot siekalām, rodas tām labvēlīga barotne.

    *ELPOŠANA AR ATVĒRTU MUTI UN KRĀKŠANA.  Bieži vien to izraisa palielināts ķermeņa svars un bojātas deguna ejas. Šajā gadījumā, kaut arī siekalas izdalās pietiekami, mute pastiprināti izžūst.

    *SMĒĶĒŠANA. Cigarešu sastāvā esošās vielas izmaina siekalu sastāvu un daudzumu.

    *TRAUKSME UN DEPRESIJA. Jau teicu, ka siekalu dziedzerus inervē mūsu gribai nepakļautā veģetatīvā nervu sistēma.

    *ĶĪMIJTERAPIJA UN STARU TERAPIJA. Onkoloģijas pacientiem vienmēr jārēķinās, ka uzņemot pretvēža medikamentus, siekalas no dziedzeriem izdalīsies mazāk. Savukārt, ja audzējs ir galvas un kakla rajonā un nepieciešama starošana, tas siekalu dziedzerus var ietekmēt arī neatgriezeniski.

    Pieci pretpasākumi

    Pirmkārt, izdzer 1,5–2 litrus ūdens visas dienas garumā! Ja tīrs ūdens neiet pie dūšas, iesaku pielikt citrona šķēlīti vai piparmētras lapiņu – būs garšīgāk. Jādzer nelieliem malkiem, tāpēc labas ir nelielās pudelītes ar ūdeni, kuras var visur paņemt līdzi.

    Otrkārt, ik pa laikam pakošļā košļājamo gumiju ar ksilitolu. Šis paņēmiens labi noder situācijās, kad nav iespējams padzerties. Vienīgi nevajag to darīt ilgāk par 10–15 minūtēm. Šai metodei ir arī savi trūkumi – košļājot automātiski izdalās ne jau tikai siekalas. Arī kuņģa un zarnu trakts sāk izdalīt kuņģa sulu, hormonus un fermentus, taču, ja maltīte izpaliek, var sākt bojāties kuņģa gļotāda un attīstīties gastrīts.

    Treškārt, sūkā skābas diabētiskās ledenes! Arī šādi tiek apmānīta centrālā nervu sistēma – siekalu dziedzeri sāk strādāt un izdalīt pirmos gremošanas fermentus. Turklāt šādā veidā tiek nomākta apetīte. Vienīgi izvēlies tādas ledenes, kas nesatur cukuru un nebojā zobus.

    Ceturtkārt, rūpējies par mutes dobuma higiēnu! Apmeklē zobārstu, zobu higiēnistu, kā arī pati kārtīgi kop zobus un muti, lai tajā nevairotos nevēlami mikroorganismi.

    Piektkārt, aizej pie ģimenes ārsta un uztaisi pilnu asinsainas analīzi, lai gūtu priekšstatu par ikvienas orgānu sistēmas darbu. Ja nepieciešams, iespējams, būs jādodas pie gastroenterologa, lai pārbaudītu kuņģa un zarnu traktu, jo sausa mute var būt raksturīga arī pie gastroenterīta – kuņģa un tievās zarnas iekaisuma. Varbūt vajag izmeklēt vairogdziedzeri, konsultēties ar ausu, kakla un deguna ārstu vai reimatologu, ja ir sausa ne tikai mutes, bet arī acu un deguna gļotāda.

    Sausas mutes PAZĪMES

    • *Tu pietiekami daudz dzer, taču siekalas vienalga neizdalās.
    • *Biezas, putainas siekalas.
    • *Čūlu veidošanās mutes dobuma gļotādā – gļotāda bāla, plāna, zaudē dabisko nokrāsu.
    • *Plaisā mutes kaktiņi un izžūst lūpas.
    • *Apgrūtināta runāšana: mēle līp pie cietajām aukslējām.
    • *Dedzināšana mutes dobumā.
    • *Slikta elpa jeb halitoze.
    • *Ilgstošs aizsmakums, kas nav saistīts ar laringītu.

    Ko saka cita ārste?

    Siekalas var aizvietot

    Dr. med. ANDA BRINKMANE, Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta Terapijas klīnikas vadītāja, Zobu terapijas un mutes veselības katedras vadītāja:

    – Parasti mutes sausums visvairāk jūtams naktī. No rīta pamostoties lūpas ir salipušas, bet siekalas – lipīgas un staipīgas. Gandrīz visiem pacientiem, kuri sūdzas par sliktu elpu, ir arī sausa mute, un viņi stāsta, ka ļoti bieži jāpadzeras, lai novērstu nepatīkamo sajūtu. Diemžēl, ja ir samazināta siekalu izdalīšanās jeb kserostomija, tas vien var nepalīdzēt, un tad jādomā, kā problēmu risināt citādi.

    Parasti zobārstam, lai novērtētu situāciju, pietiek apskatīties mutes dobumu un īpaši izmeklējumi nav nepieciešami. Taču, ja siekalas ir staipīgas un mēle aplikta, mēs pacientu tomēr sūtam pie mutes gļotādas speciālista, lai paņemtu uztriepi un pārliecinātos, vai mutē nav ieperinājusies sēnīte.

    Pret vecumu, kad dabiski samazinās siekalu izdale, nav iespējams cīnīties, taču slimības, kas izraisa kserostomiju, gan var ārstēt. Kāpēc tas jādara? Siekalas mitrina mutes dobuma gļotādu, neļauj tai plaisāt un traumēties, piemēram, ēdot cietu ēdienu vai valkājot protēzes. Ja izdalās par maz siekalu, pasliktinās mutes pašattīrīšanās, jo tās pietiekami neapskalo muti. Siekalas ir kā dzīvības avots mūsu zobiem un smaganām. Tās satur kalciju, fosforu un tik svarīgo fluoru, kas nepieciešams zobu emaljas stiprināšanai. Tajās ir arī pretmikrobu fermenti, kas pasargā tos no bojāšanās. Trūkstot siekalām, pastiprināti veidojas aplikums un var attīstīties smaganu slimības, mazinās zobu emaljas stiprums un sākas demineralizācija, kas var pāraugt zobu kariesā. Nereti atsedzas zobu kakliņi un attīstās zobu sakņu kariess, it īpaši gados vecākiem cilvēkiem. Ja ir sausa mute, sliktāk fiksējas izņemamās protēzes, un tās mēdz rīvēt smaganas, kas ir traumējoši, neērti un apgrūtinoši. Turklāt sausa mutes gļotāda veicina kandidozes jeb sēnīšu slimības un dedzinošas mutes sindroma attīstību. Mainās garšas sajūta, rodas runas un barības kumosa veidošanas grūtības.

    Ko darīt, lai siekalu būtu vairāk? Visiem, arī senioriem, kuriem jau dabiski izdalās mazāk siekalu un kuri lieto sirds, asinsspiediena un citas zāles, iesaku uzņemt daudz šķidruma.

    Pat tad, ja negribas dzert ūdeni, jācenšas sevi piespiest padzerties. Vēl jāapzinās, ka košļājot izdalās apmēram septiņas reizes vairāk siekalu. Ļoti labi siekalu izdalīšanos stimulē košļājamā gumija, kas satur nevis cukuru, bet gan ksilitolu. Aptiekās var nopirkt arī ksilitolu saturošas konfektes. Ja mutē ir platīte, vislabāk izvēlēties Wrigley vai citu košļājamo gumiju, kas pie tās nepielīp. Ja, dzerot ūdeni un košļājot košļeni, muti neizdodas pietiekami mitrināt, aptiekās vari iegādāties speciālus līdzekļus, kas mazina sausumu. Piemēram, GS mākslīgās siekalas. Xerostom, AnOxident balance un Gum Hydral līnijā sausai mutei ietilpst gan zobu pasta, gan mutes skalojamais līdzeklis, gan aerosols un gels siekalu aizvietošanai. Gelus uzklāj uz mēles vai vaigu iekšpusē, lai būtu vieglāk runāt, var lietot arī uz nakti.

    Gandrīz kā likums mutes sausumu rada staru terapija un ķīmijterapija, taču to var nepieļaut dzerot, daudz ūdens un lietojot mākslīgās siekalas – pastāvīgi jābūt tuvumā gelam, ko ik pa laikam uzsmērē uz mutes gļotādas. Mutes sausumu mēdz veicināt spirtu saturoši mutes skalojamie līdzekļi, tāpēc tos nevajadzētu lietot uz savu galvu un ilgstoši. Ikdienā, ja nav problēmu, pietiks ar kumelīšu vai kliņģerīšu tēju, taču, ja nepieciešams ārstniecisks līdzeklis, jāraugās pēc tāda, kas nesatur spirtu, – proti, uz tā redzama norāde alcohol free.

    Siekalas ir ĻOTI svarīgas

    Tās ir bagātas ar enzīmiem un vielām, kas siekalās nokļūst no asinīm un nodrošina, lūk, ko!

    • *Nodrošina barības vielu apstrādi.
    • *Novērš kariesa attīstību, jo aizskalo barības vielas, izdala zobu emaljai nepieciešamos minerālus, izveido aizsargkārtu zobu cietajiem audiem, pasargājot tos no skābju iedarbības.
    • *Nodrošina garšas funkciju, jo tikai izšķīdušas vielas mēs varam sagaršot un sasmaržot.

    Svarīgi par siekalu dziedzeriem:

    • *Mutes dobumā atrodas 3 pāri lielo siekalu dziedzeru.
    • *Lielākie no tiem ir pieauss siekalu dziedzeri, kuru izvadkanāli atrodas iepretim augšējiem lielajiem dzerokļiem.
    • *Zemžokļa un zemmēles dziedzeru izvadkanāli atrodas zem mēles.
    • *Sīkie siekalu dziedzeri ir bagātīgi izvietoti uz lūpu un vaigu iekšējās virsmas, uz aukslējām un mēles.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē