• Modes kliedziens — gliemeži skaistumkopšanā

    Veselība
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    20. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Labi, ne jau paši gliemeži sola gludu un svaigu ādu, bet to gļotas – tās šobrīd ir viens no pēdējiem modes kliedzieniem skaistumkopšanas pasaulē. Ja esi pietiekami ekstrēmi noskaņota, vari nevis pirkt kosmētiku bundžiņā, bet uzlikt uz sejas īstu gliemezi. Konsultē Sandra Vizule dermatoloģe, kosmetoloģe estētiskās medicīnas klīnikā 4. Dimensija Izabella Bogačkina, ķīmiķe, kosmētisko līdzekļu izstrādātāja akciju sabiedrībā Dzintars.

    Tehnoloģiju laikmetā aizvien biežāk tiecamies atpakaļ pie dabas, meklējot tajā vitalitāti. Arī kosmētikas ražotāji iztop mūsu vēlmēm un aizvien plašāk izmanto sastāvdaļas, ko iegūst no augiem un dzīvām būtnēm, kas spējušas pielāgoties, izdzīvot un saglabāt savas unikālās īpašības miljoniem gadu. Populārākās ir aļģes, dūņas, māli, melnie ikri, dzintars, pērles, zelts, čūsku inde u. c. Viens no pēdējo gadu modes untumiem ir gliemežu gļotas. Gliemežu kosmētika savu triumfa gājienu pasaulē pirms vairākiem gadiem sāka Korejā, kas ir kļuvusi par līderi kosmetoloģijas jomā un skaistumkopšanas produktu ražošanā.

    Mazliet vēstures

    Gliemezis ir relikts, kas saglabājies līdz mūsdienām no iepriekšējiem ģeoloģiskajiem laikmetiem. Daudzas tautas gliemežus jau gadsimtiem ilgi izmanto ne tikai ēšanai, bet arī ārstniecībai un skaistumkopšanai. Jomas speciālisti stāsta, ka gliemeži dziednieciskos nolūkos jau izsenis likti uz brūcēm, rētām, sasitumiem, apdegumiem, jo to gļotas palīdz ātri sadziedēt ādas bojājumus un mazina ādas kairinājumu.

    Taču tikai pagājušajā gadsimtā pēc kāda pārtikas gliemežu audzētavas īpašnieka ierosmes gliemežu gļotu ārstnieciskā iedarbība nonāca zinātnieku izpētes lokā. Viņš bija ievērojis, ka strādniecēm, kas viņa fermā lasa gliemežus, roku āda izskatās pārsteidzoši jaunavīga un gluda, turklāt ādas bojājumi sadzīst ļoti ātri, kaut arī gliemežu vākšana svilinošajā dienvidu saulē ir ļoti smags un netīrs darbs.

    Zinātnieki, pētot gliemežu gļotas, atklāja, ka tām piemīt izcili labvēlīga ietekme uz cilvēka ādu.

    Gļotas izdala īpaši dziedzeri, kas nodrošina gliemezim slīdošu vidi, lai tas spētu ātrāk tikt uz priekšu. Gļotas satur sekrētu, kas palīdz sadziedēt sīkus miesas ievainojumus vai bojāto čaulu, kā arī pasargā no saules, lietus, sausuma un citu nevēlamu ārējo faktoru iedarbības. Pēc daudzu gliemežu sugu izpētes tika atzīts, ka ārstnieciskiem nolūkiem ir piemēroti tikai pārtikā izmantojamie jeb ēdamie gliemeži.

    Vērtīgākais atklājums bija dziedzeru sekrēta sastāvdaļa mucīns, kam piemīt ārstnieciskas īpašības. Visvairāk mucīna un citu bioloģiski aktīvo sastāvdaļu, kas veicina ādas atjaunošanos, izdala Helix aspers – lielais dārza gliemezis. Tā gliemežu gļotas kļuva par sensāciju kosmetoloģijā. Pirmie burvju krēmi ar gliemežu gļotu sekrētu tika radīti pagājušā gadsimta beigās Amerikā.

    Dažus gadus vēlāk šo ideju pārtvēra Korejas kosmētikas ražotāji. Daudzi zīmoli, izmantojot inovatīvas tehnoloģijas, ir radījuši gliemežu kosmētisko līdzekļu līnijas, kas pilnībā nodrošina visas ādas vajadzības. To neparastās sastāvdaļas mums, rietumniekiem, var šķist dīvainas, bet ir vērts izmēģināt, jo šī kosmētika ir efektīva un kvalitatīva, tā ādai sniedz jaunas, vēl nebijušas sajūtas, turklāt cenas ir demokrātiskas.

    Gliemeži paliek dzīvi

    Pēc laboratoriskiem pētījumiem gliemežu gļotas tagad ir oficiāli reģistrēta izejviela starptautiskajā kosmētikas līdzekļu sastāvdaļu sarakstā – tās nosaukums ir Snail Secretion Filtrate (gliemežu sekrēcijas filtrāts). Tā galvenais uzdevums ir bojāto audu reģenerācija, ādas mitrināšana un aizsardzība. Gliemežu sekrēts pārklāj ādu ar plānu, neredzamu aizsargplēvīti, kas laiž cauri skābekli un ļauj ādai elpot.

    Gliemežu sekrēcijas filtrātu iegūst no ēdamajiem gliemežiem – lielajās fermās gliemežus audzē vienuviet gan pārtikai, gan kosmētikas ražošanai. Lai gliemeža dziedzeri izdalītu vairāk gļotu, gliemežiem speciāli tiek radīts stress: tos pakļauj fiziskai iedarbībai – kratīšanai un rotācijai. Gļotas savāc ar tīru ūdeni, ko pēc tam attīra un filtrē. Šāds paātrināts gļotu ieguves process nekaitē gliemežiem un neietekmē filtrāta ārstnieciskās īpašības. 

    Kosmētika ar gliemežu sekrētu ir piemērota jebkurā vecumā, bet labāku efektu tā sniedz pēc 30 gadu vecuma, kad āda sāk pagurt un novecot, īpaši vērtīga tā ir savītušai, sausai, pigmentētai, kairinātai, taukainai, jutīgai ādai

    . Jo augstāka gliemežu sekrēta koncentrācija, jo efektīvāka ir kosmētikas iedarbība.

    Gliemežu SPA mājās un salonos

    Gliemežu gļotu ekstraktu kosmētikas ražošanā izmanto arī Latvijā, piemēram, kosmētikas ražotājs Dzintars jau pirms pāris gadiem radījis kosmētikas līniju ar gliemežu mucīna koncentrātu un pievieno to arī jaunajiem produktiem, kas top laboratorijās. Ekstrakts tiek iepirkts no Spānijas Helix aspers gliemežu audzētavām, kur gliemežu gļotas savāc no speciāli veidotām kāpelēšanas virsmām.

    Taču vispopulārākās gliemežu gļotas ir Āzijā. Daudzos Korejas, Japānas, Ķīnas skaistumkopšanas un SPA salonos gliemežu terapija ir viena no iecienītākajām sejas procedūrām.

    Uz klienta sejas tiek uzlikti vairāki gliemeži, kas brīvi pārvietojas pa seju. Tie velkas uz priekšu ar savu muskuļoto kāju palīdzību, tādējādi masējot ādu un ar savu gļotu sekrētu to samitrinot un atvēsinot. Gliemežiem īpaši patīkot kāpelēšana pa sejas izvirzītajām virsmām – degunu, uzacu kauliem un zodu. Daudzas Āzijas sievietes mājās pašas audzējot gliemežus tikai tāpēc, lai varētu izbaudīt sejas masāžu.

    Gliemežu terapija vai SPA seansi tiek piedāvāti daudzviet pasaulē, turklāt ne tikai prestižos salonos, bet arī kā lieliska tūristu izklaide gliemežu fermās. To var izbaudīt arī Latvijā, piemēram, Preiļu pusē Ošu mājās, kur tiek audzēti vīngliemeži. Saimnieks Ainis Noviks, pēc profesijas mediķis un masieris, piedāvā izmēģināt neparastu SPA procedūru – vīngliemežu masāžu sejai. To veic guļus – uz tīras sejas tiek uzlikti 6–7 nomazgāti gliemeži, kas 15 minūtes mīņājas un rāpo pa seju, radot masāžas efektu. Tas veicina ādas mikrocirkulāciju un sekmē vērtīgā gļotu sekrēta iesūkšanos ādā. Tūdaļ pēc procedūras seja izskatās gludāka, veselīgāka un atpūtusies.

    Izmēģini!

    Ja tavā dārzā rosās vīngliemežu bariņš, vari droši izmēģināt pašrocīgi veiktu gliemežu SPA. Pēc tās nesteidz tūdaļ nomazgāt seju – lai sekrēts pagūst dziļāk iesūkties ādā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē