• Ļoooti sāp vēders. Un pēkšņi!

    Veselība
    Arta Lāce
    14. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sāpes vēderu rauj čokurā tā, ka rāpo kaut pa sienām! Pirmā doma: varbūt zvanīt ātrajiem? Otrā doma: varbūt tomēr pāries… Kā rīkoties?

    Skaidro Dr. med. Poļina Zaļizko

    *Gastroenteroloģe, gastrointestinālās endoskopijas speciāliste, interniste P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un uztura terapijas centrā.

    *Pacientus pieņem arī Olivia Clinic.

    *Docētāja Rīgas Stradiņa universitātes Iekšķīgo slimību katedrā.

    Vēders ir kā cimperlīga princese – ja zem pēļa būs zirnis jeb uzbruks akūtas sāpes, nekāda paciešanās, visticamāk, nesanāks. Un labi, ka tā, jo nez no kurienes uzradušies dūrēji, žņaudzēji un plēsēji var liecināt arī par nopietnām kaitēm, kas prasa saukt neatliekamo palīdzību vai doties uz slimnīcu pašai. BET – kā lai zina, kad patiešām nedrīkst gaidīt?

    Starta komplekts

    1. Kļūsti par mis Mārplu! Gluži kā detektīve apdomā, vai ir kāda kaite vai varbūt kādi apstākļi, kas varētu provocēt sāpes. Mokošu zarnu infekciju samērā viegli var saķert no nepietiekami apstrādātas vistas gaļas vai olām. Sevišķi vasarā jēla steika vietā labāk izvēlies kārtīgi izceptu. Uzmanies arī no putkrējuma kūkas vai rasola, kas pirms pasniegšanas trīs dienas marinējies ledusskapī vai labu brīdi pastāvējis saulē.

    2. Vēro sevi! Ja skatāmies uz vēdersāpēm kā uz briesmu signālu, par bīstamību var liecināt dažādas sāpes – gan lēkmjveida, spazmatiskas, gan tādas, kas moka bez apstājas. Ja neizdodas atrast neko, ar ko varētu izskaidrot akūtās vēdersāpes, vēro, kā uzvedas tavs organisms. Kā pretsāpju līdzekli drīksti iedzert divas tabletes No-Spa. Ja stundas laikā sāpes pastiprinās vai nepāriet un/vai parādās kāds no nākamajā punktā minētajiem sarkanā karoga simptomiem, zini – tikšanos ar ārstu nevajag atlikt!

    3. Sarkanie karogi, kas liecina – jādodas uz slimnīcu.

    *Ja sāpes nepāriet vai nemazinās stundu pēc divu No-Spa tablešu iedzeršanas.

    *Ja pievienojas vemšana un/vai caureja ar vai bez asinīm; par asiņošanu no kuņģa-zarnu trakta liecina melna vēdera izeja.

    *Ja vēders uzpūties kā bumba.

    *Ja ir apgrūtināta rīšana.

    *Ja temperatūra ir virs 39 grādiem un to neizdodas mazināt ar pretdrudža līdzekļiem, piemēram, paracetamolu.

    *Ja ir dzelte.

    Likumi un tipiskās kļūdas

    *Pirmais likums: pie vēdersāpēm nekad nelieto nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus! Šīs grupas medikamenti uz kuņģa un zarnu traktu iedarbojas nelabvēlīgi un var izraisīt erozijas, čūliņas un, ja akūtu vēdersāpju cēlonis jau tā ir kuņģa čūla, – arī asiņošanu. Vienīgie atļautie medikamenti ir spazmolītiķi, piemēram, jau minētā No-Spa. Un arī tad – divas tabletes vienā reizē un līdz sešām tabletēm dienā, nevis visu plāksnīti! Tu jau zini – bez ārsta ziņas patiesībā nevajadzētu dzert nekādus medikamentus. Vienīgais izņēmums: ja slimībai ir hroniska gaita ar paasinājumiem, tad gan uzreiz drīksti lietot daktera nozīmētās zāles.

    *Slimnīcas uzņemšanas nodaļā nonāk arī pacienti ar bakteriālām vai vīrusa infekcijām, jo gana stipras sāpes, turklāt caureja, vemšana moka arī pie parastām slimībām. Lūk, šī ir tā retā reize, kad, ja vien neplīvo signālkarogi, divas dienas vari iztikt arī bez ārsta konsultācijas un ārstēties mājās, kārtīgi dzerot ūdeni, kompensējot elektrolītu un ūdens zudumu ar Rehydron Optima. Vari lietot Smecta, Silicea gelu, aktivēto ogli vai Sorbex un pie akūtas caurejas – Enterol.  BET – mēs, ārsti, ar šīm klasiskajām zarnu infekcijas zālēm iesakām uzmanīties cilvēkiem pēc 60 gadu vecuma, jo viņiem līdzīgus simptomus var radīt mezenteriāla išēmija, ko izraisījis tromba radīts nosprostojums zarnu asinsvadu sieniņās. Sevišķi – ja ir augsts holesterīna līmenis asinīs, augsts asinsspiediens, cukura diabēts. Bet šāds nosprostojums var novest līdz zarnu nekrozei!

    Pārējos gadījumos, ja pēc divām dienām nav kļuvis labāk, vērsies pie ārsta – iespējams, būs jānodod fēču uzsējums, lai noteiktu, kāds bacilis izraisījis nepatīkamos simptomus, un lai vajadzības gadījumā uzsāktu antibakteriālu terapiju.

    *Vēl viena populāra kļūda ir centieni izraisīt vemšanu. Iespējams, līdz ar sāpēm tevi moka slikta dūša, un tad šķiet, ka, palīdzot sev atbrīvoties no kuņģa satura, varētu kļūt labāk… Tomēr, nezinot cēloni un arī tad, ja domā, ka esi saindējusies ar pārtiku, neveicini vemšanu, jo tā mēdz izraisīt Melorī–Veisa sindromu: veidojas barības vada gļotādas plīsumi, un var sākties asiņošana. Ja vēl ir kāda čūliņa, izvemšanās radīs nevis atvieglojumu, bet sarežģījumus.

    Drošāk tomēr pajautāt

    Vēdera sāpēm var būt ļoti daudz dažādu iemeslu. Ja nosaukšu visus iespējamos, tici man – tev no bailēm vai pārsteiguma galva sagriezīsies! Ir arī dažādas akūtas vēdersāpes, kas prasa nekavējoties doties uz slimnīcu. Tāpēc, manuprāt, ja pēkšņi un spēcīgi jau stundu sāp vēders, visprātīgākais būtu sazvanīties ar savu ģimenes ārstu, un viņš jau, uzdodot uzvedinošos jautājumus, kompetenti ieteiks, kā rīkoties tālāk. Vai, ja neizdodas sazināties ar ģimenes ārstu, zvani uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016601 – darbdienās tas strādā no pieciem vakarā līdz astoņiem rītā, bet brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti.

    Un tagad, lai tu saprastu, cik patiešām plaša tēma ir akūtas vēdersāpes pieaugušajiem, ieskicēšu dažus biežākos iemeslus…

    *Akūts aklās zarnas iekaisums jeb apendicīts. Tas var sākties ar nelabuma sajūtu un sāpēm, kas izkaisītas pa visu vēderu, un tikai pēc tam izpausties klasiski labās puses lejasdaļā.

    *Kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūla vai gļotādas iekaisums. Tad spiedējs iemetas pakrūtē.

    *Hepatīts – aknu iekaisums. Iespējams, esi dzirdējusi, ka aknas nesāpot – jā, patiesi. Tomēr, ja palielinās aknas – un pie iekaisuma tā notiek –, izstiepjas arī aknas kapsula un labajā paribē uzrodas nejaukas sāpes. Arī tad, ja sāpēm pievienojas dzelte, nepieciešams dakteris, jo šādi simptomi var liecināt par aknu vai žultsceļu problēmām. Tad mocītājs var ieperināties ne vien labās puses paribē, bet izplesties pa visu vēderu.

    *Biliārā kolika – žultsakmeņu izraisītas spazmas labajā paribē. Viena lieta, ja akmeņi atrodas žultspūslī, bet cita – ja tas iekaist un žultsakmeņi aizceļo pa žultsvadu. Sāpes ir ellīgas, un, lai izvilktu iestrēgušos žultsakmeņus, iespējams, būs nepieciešama endoskopiska vai ķiruģiska ārstēšana.

    *Akūts pankreatīts. Aizkuņģa dziedzera iekaisums izraisa tik stipras sāpes, ka nevari pat lāgā pakustēties. Tās sākas vēderā, bet pēc tam izstaro arī uz muguru un ieskauj kā josta. Pankreatīta pacientu skaits slimnīcā pieaug pēc svētku brīvdienām, kad pār mēru pie dūšas gājis šašliks, alus, treknās karbonādes un čipsi. Bieži tie ir smēķētāji, nereti miesās tiek auklēti arī žultsakmeņi un jau pirms tam bijis ir hronisks pankreatīta paasinājums. Jā, var iedzert No-Spa vai oglīti, bet pankreatītam tas nelīdzēs. Pie pankreatīta bieži parādās arī ļoti stipra vemšana un sāpes neatkāpjas, tāpēc jādodas uz slimnīcu!

    *Aizcietējums. Tad parasti smeldz vēdera lejasdaļas kreisā puse. Sevišķi jāuzmanās senioriem – ja vēders nav izgājis vairākas dienas un pievienojas nepārejošas sāpes, noteikti jādodas uz slimnīcu, jo diezgan bieži zarnu sieniņā veidojas trūces – tādas kā mazas kabatiņas, kurās ar gadiem, kad zarnu muskulatūra kļūst vājāka un neiziet vēders, savairojas baktērijas un rodas iekaisums – divertikulīts. Bīstamība slēpjas tajā, ka var rasties plīsums, un tad viss zarnu saturs nonāk vēdera dobumā.

    *Zarnu obstrukcija jeb nosprostojums. Arī tad, līdzīgi kā pie akūtas vēdera infekcijas, sāpes snaikstīsies rajonā ap nabu un zem tās, var pievienoties vemšana un pamatīga vēdera uzpūšanās, un ārsta palīdzība nepieciešama nekavējoties.

    Sāpes vēderā var būt arī nesaistītas ar kuņģa un zarnu traktu. Piemēram, gastrītam līdzīgas sāpes vēdera augšdaļā izraisa miokarda infarkts vai sirds somiņas iekaisums. Savukārt lejasdaļā asas sāpes var izraisīt ne tikai aizcietējums, bet arī kāda ginekoloģiska vai uroloģiska kaite, piemēram, ārpusdzemdes grūtniecība, olvada sagriešanās vai nierakmeņi. Sāpes labajā paribē var liecināt ne vien par žultsakmeņiem, pankreatītu vai aknu iekaisumu, bet arī par pleiropneimoniju – plaušu karsoni, kas skāris pleiru. Tad ir arī klepus, temperatūra, un noteikti vajadzīga ārsta apskate un pat slimnīca. Jauniem cilvēkiem negaidītas sāpes vēderā var izraisīt arī iepriekš nediagnosticētas ģenētiski mantotas vielmaiņas slimības. 

    Un kā ar bērniem?

    Kad tavam bērnam vai mazbērnam pēkšņi stipri sāp vēders, satraukums ir vēl lielāks un izlemt, kā rīkoties, vēl grūtāk…

    Skaidro:Dr. IEVA PUĶĪTE

      *Pediatre, gastroenteroloģe, bērnu infektoloģe, bērnu gastroenteroloģijas profila virsārste Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

    *Docētāja Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedrā.

    Ja bērnam sāp vēders, ir divas lietas, ko nekādā gadījumā nedrīkst darīt. Pirmā: nesildi vēderu ar termoforu vai kā citādi! Sildīšana var radīt labvēlīgu vidi iekaisuma attīstībai, un kļūs tikai sliktāk. Otra lieta – nezāļo! Bērnam var piedāvāt aiziet uz podiņa, padzerties, bet nedod medikamentus! Pie akūtām, asām vēdersāpēm ar smektu un oglīti tāpat nekas nebūs līdzēts. Jā, lielākam bērnam var iedot No-Spa tableti, bet nopietnus simptomus ar vienu tabletīti nav iespējams nomērdēt. Turklāt jebkurai slimībai var būt relatīvi gaišais periods, pēc kura situācija atkal pasliktinās.

    Viens no biežākajiem akūtu vēdersāpju cēloņiem, ar ko slimnīcā nonāk bērni, ir aizcietējums. Ja vairākas dienas nav izgājis vēders, var rasties stipras lēkmjveida sāpes vēderā. Nereti ar asām sāpēm vēderā, kas parādās vēl pirms vemšanas un/vai caurejas, strauji sākas akūta zarnu infekcija. Esmu ļoti uzmanīga ar ieteikumu nedoties pie ārsta, it sevišķi, ja vakar bērns ir bijis pie labas veselības, bet šodien viņam ļoti sāp vēders. Nav iespējams novērtēt situāciju bez apskates.

    Jā, ir arī kontroljautājumi, bet, piemēram, maziem bērniem aklās zarnas iekaisumu sākotnējā stadijā nereti diagnosticē kā akūtu zarnu infekciju, jo nepatīkamās sajūtas rada ne tik daudz vēdera sāpēšana, kā drudzis un caureja. Vēders mēdz sāpēt arī pie angīnas, bet pa telefonu nav iespējams noteikt, vai tomēr nav sācies arī apendicīts. Arī tad, ja vēders sāp hroniski funkcionālu gremošanas traucējumu dēļ, pēkšņas asas sāpes ir iemesls, lai nekavējoties meklētu ārsta palīdzību.

    Ja nereaģē uz akūtām vēdera sāpēm, bērns no ķirurģisku ārstēšanu prasošas slimības komplikācijām var pat nomirt. Nav iespējams saglabāt dzīvību ar nosprostotu zarnu traktu vai gadījumā, kad, plīstot zarnai, ar fēcēm piepildījies vēdera dobums. Tie var būt ļoti smagi stāvokļi, tāpēc labāk doties pie ārsta, un noteiktos gadījumos – nekavējoties!

    Ja bērnam ir ŠĀDI simptomi, noteikti ved viņu uz slimnīcu vai sauc ātros!

    *Pēkšņas, stipras sāpes vēderā.

    *Vēders ir saspringts.

    *Bērns izskatās slikti.

    *Asinis pie vēdera izejas.

    *Vemšana ar asiņu piejaukumu, atkārtota vemšana.

    *Akūtas sāpes vēderā un rīšanas traucējumi – iespējams, barības vadā iestrēdzis kāds svešķermenis.

    *Drudzis, augsta temperatūra, caureja.

    *Bērns ir saguris.

    *Guļ piespiedu pozā, piemēram, sarāvies čokurā.

    *Aiztur gāzes un vēdera izeju.

    *Nesen bijusi operācija vēdera dobumā.

    Kāpēc sāp?!

    *Iekaisusi aklā zarna. Ja akūts apendicīts ir nekomplicēts, operācija nav obligāta un aklās zarnas iekaisumu ārstē ar antibiotikām. Jāsaka, mūsdienu pediatrijā ārsti biežāk ķeras pie zālēm, nevis skalpeļa. Tomēr, ja aklā zarna draud plīst vai jau ir plīsusi, bez ķirurga palīdzības neiztikt. Slimības pakāpi necenties noteikt pati – tas ir ārsta darbs!

    *Zarnu samaukšanās vai samešanās. Zīdaiņiem, maziem bērniem raksturīga invaginācija jeb zarnu samaukšanās, kad viena zarnu daļa iemaucas otrā, izraisot nosprostojumu – apstājas asinsrite, audi iet bojā, un tad zarna jāgriež ārā. Parasti ļoti spēcīgu sāpju lēkmes pavada vemšana un skaļa raudāšana, un bērns rauj kājiņas pie vēdera. Raksturīga vaina ir arī zarnu samešanās. Tievās zarnas ir kā pušķis – ja zarnu cilpa un apzarnis ar zarnu asinsapgādi veidojošajiem asinsvadiem apgriežas ap savu sakni, tiek kavēta apasiņošana, līdz ar to var veidoties zarnu nekroze, un tās aiziet bojā.

    *Čūlas plīsums. Divpadsmitpirkstu zarnas vai kuņģa sieniņas perforācija raksturīga lielākiem bērniem, bet sāpes ir tik asas, ka bērns var pat zaudēt samaņu. 

    *Zarnu necaurejamība jeb ileuss. To var izraisīt dažādi iemesli, piemēram, pēc operācijas vēdera dobumā zarnās mēdz rasties saaugumi, kas izraisa zarnu nosprostošanos – to saturs vairs netiek cauri, un tad visbiežāk novērojama arī vemšana un vēdera izejas aizture. Šī ir dzīvībai bīstama situācija!

    *Žults kolikas. Vecākiem bērniem asas sāpes vēderā var izraisīt žultsakmeņi. Ja sāpes pavada dzelte – izmainīts ādas tonis, iedzelteni acu āboli, iespējams, bērnam ir žultsvadu anomālijas vai iepriekš nediagnosticētas cistas.

    *Akūts aizkuņģa dziedzera iekaisums. Akūts pankreatīts. raksturīgāks pusaudžiem – sevišķi, ja lietots alkohols un bijušas dažādas pārmērības.

    *Vēdera dobuma trauma. Bērniem traumatisks pankreatīts visbiežāk rodas, uzkrītot uz velosipēda stūres.

     

    NODERĪGI

    Ja nezini, kā rīkoties…

    *Sazinies ar Bērnu slimnīcu, lai saņemtu attālinātu pediatra bezmaksas konsultāciju.  

    *Darbdienās no 8.00 līdz 17.00 zvani pa tālruni 80708866, bet no 20.00 līdz 8.00, kā arī brīvdienās un svētku dienās no 10.00 līdz 17.00 un no 20.00 līdz 8.00 – pa tālruni 26112887.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē