• Kādas ir miomas pazīmes?

    Slimības
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    27. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pazīmes jeb simptomus nosauc Kristians Šušpanovs, ginekologs un dzemdību speciālists ar specializāciju operatīvajā ginekoloģijā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra Gaiļezers Ginekoloģijas klīnikā. Veic arī ginekoloģiskās ultrasonogrāfijas.

    Līdz ar gadiem miomu biežums sievietēm reproduktīvajā jeb auglīgajā vecumā palielinās. Savukārt menopauzes laikā un pēc menopauzes miomas, ja tādas ir, mēdz pašas samazināties. Ja mioma parādās, sievietei jau esot menopauzē, tad gan vienmēr jābūt ļoti, ļoti uzmanīgiem, tāda rada aizdomas par onkoloģisku procesu.

    Arī ja mioma ilgus gadus stāvējusi uz vietas un tad pēkšņi sāk palielināties, jo strauja miomas augšana var norādīt uz muskuļaudu ļaundabīgu audzēju sarkomu.

    Speciālu analīžu, onkomarķieru sarkomas noteikšanai nav. Tāpēc, ja radušās aizdomas, jāveic datortomogrāfijas vai magnētiskās rezonanses izmeklējums un jāskatās. Galvenais – laikus sākt novērot miomu, lai pieņemtu pareizu lēmumu par turpmāko taktiku.

    Par simptomiem…

    • Visādi var būt. Kā mioma uzvedīsies un izpaudīsies, atkarīgs no mezgla atrašanās vietas un lieluma. Pēc būtības miomas ir gludās muskulatūras audu fibroze, un aptuveni 30 procentiem sieviešu tās rada simptomus.

    Respektīvi, ir asimptomātiskās un simptomātiskās miomas.

    • Tipiska izpausme ir pastiprināta asiņošana. Fizioloģiskā norma ir aptuveni 80 mililitri zaudētu asiņu viena cikla laikā. Sākot no 160 mililitriem – tā jau ir patoloģiska asiņošana. Vai arī, ja ir asiņu recekļi, aptuveni 2–2,5 centimetrus lieli diametrā. Pie mums slimnīcā sievietes nonāk tad, kad viņas maina jau desmit paketes stundā, tā ir profūza jeb ļoti stipra asiņošana, kad vajag rīkoties operatīvi.
    • Blakus orgānu funkciju traucējumi… Kādreiz mioma spiež uz urīnpūsli, tad sievietei pa naktī jāskraida uz tualeti, parasti ir arī velkošas sāpes mazajā iegurnī.

    Reizēm izaug tik liela mioma, ka sieviete nevar normāli pačurāt, un veidojas cita patoloģija – urīns caur urīnpūsli vairs neizdalās, bet krājas nieru bļodiņās un bojā nieres.

    Sieviete slimnīcā iestājas ar pielonefrītu, bet beigās, kad situāciju izvērtē multidisciplināri, izrādās, ka nieru bļodiņu iekaisums ir sekundārs, pakārtota lieta, – vispirms jāārstē mioma, kas nospiež urīnvadu. Tāpat mioma var nospiest zarnas, tad mēdz būt šķidrāka vai cietāka vēdera izeja. Bieži vien ir apasiņošanas traucējumi, dzemdē rodas iekaisums un sievietei parādās izteiktas sāpes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē