• Kā būtu pareizi karsēties pirtī?

    Veselība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    16. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Ko dara ķermenis, lai tiktu vaļā no slimības? Paaugstina temperatūru! Ja mēs to darīsim mērķtiecīgi un regulāri, slimības mums nemaz netiks klāt. Tikai kā pirtī pareizi karsēties?

    Lai kar­sē­tos, va­jag pir­ti, kas nav pār mē­ru kar­sta un ir ga­na mit­ra. Vis­la­bāk, ja tem­pe­ra­tū­ra ir 60–80 grā­du. Tad ādas po­ras at­vēr­sies un tu la­bi svī­dī­si. Ja tem­pe­ra­tū­ra kāpj pār­i 90 grā­diem, or­ga­nisms sa­prot, ka draud ne­pa­tik­ša­nas, un da­ra vi­su, lai se­vi pa­sar­gā­tu no šķid­ru­ma zu­du­ma. Tu sē­dē­si uz kar­stās lā­vās, ju­tī­sies slik­ti un ne­va­rē­si sa­prast, kā­pēc uz ādas nav ne pi­lī­tes svied­ru. Vien­kār­ši ir pā­rāk karsts!

    Sa­mit­ri­ni vi­su augu­mu, iz­ņe­mot gal­vu, – tā tu dod ķer­me­nim zī­mi, ka būs jā­svīst, – un ej pēr­tu­vē iek­šā! Dur­vis pa­ver ti­kai ma­zā sprau­dzi­ņā, lai tiec iek­šā, ne­vis at­rauj līdz galam va­ļā, – sil­tums jā­tau­pa.

    Pir­ma­jā sil­dī­ša­nās tū­rē ap­sē­dies uz vis­ze­mā­kās lā­vi­ņas – uz tās ir vis­vē­sāk. Ne­ko īpa­šu ne­da­ri, līdz iz­si­tas pirm­ās svied­ru pi­lī­tes. Tad ej lau­kā no pēr­tu­ves. Ja, esot kar­stu­mā, ne­svīs­ti, bet jau pa­gā­ju­šas piec­as mi­nū­tes, tik un tā ej lau­kā. Tas ne­kas, ka šķiet – va­ri vēl iz­tu­rēt.

    ! Pir­ma­jā tū­rē no­sē­dēt kar­stu­mā pā­rāk il­gi – tā ir vis­lie­lā­kā un bie­žā­kā kļū­da. Tad or­ga­nisms ātr­i vien sa­ka: viss, es vairs ne­va­ru to izturēt.

    Des­mit piec­pa­dsmit mi­nū­tes at­pū­ties pirts priekš­tel­pā, ie­ti­noties dvie­lī vai ha­lā­tā. Ne­cen­ties īpa­ši at­dze­sē­ties – ne­kā­dā ga­dī­ju­mā ne­ej du­šā un ne­lec ba­sei­nā. Ja vē­lies, va­ri past­ai­gā­ties, pa­ru­nāt, pa­gu­lēt, ie­mal­kot zā­ļu tē­ju vai su­lu, bet arī tas nav ob­li­gā­ti.

    At­grie­zies pēr­tu­vē uz sep­ti­ņām mi­nū­tēm un at­kal ej lau­kā. Ļauj sir­sni­ņai pie kar­stu­ma pie­rast pa­ma­zām!

    Past­ai­gā vai pa­gul­šņā ār­pus pēr­tu­ves mi­nū­tes piec­pa­dsmit.

    Šī ir ta­va tre­šā at­grie­ša­nās kar­stu­mā, ta­gad tev jā­iek­lau­sās sa­vās iz­jū­tās. Ja jū­ti, ka tā va­jag, ņem slo­tu un pe­ries. Ja gri­bi ie­sil­dī­ša­nās pro­ce­su pa­ga­ri­nāt, rī­ko­jies tā­pat kā ot­ra­jā rei­zē – pēc sep­ti­ņām mi­nū­tēm ej lau­kā, at­pū­ties un tad at­grie­zies pēr­tu­vē.

    Pēc pēr­ša­nās tu gri­bē­si un tev arī va­jag tikt auk­stu­mā. Ja ti­kai il­gi sē­dē­si kar­stu­mā, ta­vi asins­va­di būs pār­mē­ru at­slā­bu­ši un vien­kār­ši sā­pēs gal­va. Tā­pēc jā­tiek auk­stā ūde­nī, lai asins­va­dus at­kal sa­vil­ktu to­nu­sā. Vis­la­bāk, ja tur­pat bla­kus pēr­tu­vei ir ba­seins vai tie­ši aiz pir­ti­ņas dī­ķis, lai ne­pa­gūs­ti at­dzist un no­bī­ties. Kad cil­vēks no kar­stu­ma tiek auk­stu­mā un vi­ņa asins­va­di, kas bi­ja iz­ple­tu­šies, sa­šau­ri­nās, – šis ir mir­klis, kad viņš ie­mī­las pir­tī, jo nu or­ga­nis­mā iz­da­lās lai­mes hor­mons – en­dor­fīns.

    Ja vē­lies, va­ri vēl at­griez­ties pēr­tu­vē maz­liet pa­sil­dī­ties. Bet va­ri arī pir­to­ša­nos beigt.

    Kad ir īs­tais laiks beigt pir­to­ša­nos?

    Ja ir va­kars un tu vē­lies re­lak­sē­ties un nak­tī mie­rī­gi gu­lēt, tad pēc kār­tī­gas iz­kar­sē­ša­nās, pēr­ša­nās un lē­cie­na auk­stu­mā, jū­tot vieg­lu no­gu­ru­mu, do­dies mā­jās ču­čēt.

    Ja va­jag pa­nākt ener­ģi­jas uz­rā­vie­nu, tad, par spīti sa­gu­ru­mam, jā­tur­pi­na kar­sē­ša­nās un pēr­ša­nās, vēl­reiz jā­kāpj auk­sta­jā ūde­nī. Tad cil­vēks pa­mos­tas, vi­si pro­ce­si no­tiek uz pil­nu kla­pi, un var kaut vi­su nak­ti de­jot. Tā­tad, ja pēc pirts tev ne­nāk miegs, zi­ni – pirts ir bijis par daudz. Nā­kam­reiz jā­būt pie­sar­dzī­gā­kam.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē