• Kā atšķirt viltus dzintaru no īstā? Un ko darīt, ja neīstais rokā aizdedzies?

    Padomi
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    22. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ntv/Shutterstock.com
    Dzintars ir brīnišķīgs akmens, varētu pat teikt – mūsu pašu dārgakmens. Taču dzintara meklējumi var beigties gaužām bēdīgi. Stāsta Sergejs Smirnovs, traumatologs ortopēds un kombustiologs.

    Par viltus dzintariem sauc baltā fosfora gabaliņus, kas, ilgi esot ūdenī, iegūst dzeltenīgu nokrāsu. Baltijas jūrā Latvijas rietumu piekrastē fosfors nonāca pirms vairāk nekā 30 gadiem, kad netālu no Papes tika likvidētas novecojušas aviācijas bumbas, tās uzspridzinot. Ar dienvidu straumēm no Papes piekrastes fosfora gabali tiek aiznesti līdz Liepājai, un nevar prognozēt, kurā brīdī tie tiks izskaloti jūras krastā. Tomēr parasti tas notiek pēc vētras vai spēcīga vēja. 

    Fosfora uzliesmošanas temperatūra ir 36–42 grādi, turklāt tas uzsilst ļoti ātri, vien pāris minūšu laikā!

    Tāpēc cilvēki visbiežāk gūst smagus plaukstas apdegumus. Aizdegties tas var gan rokās, gan kabatā, kur berze fosforu sasilda.

    Kāpēc apdegumi no baltā fosfora ir tik bīstami? Jo tie ir ne tikai termiski, bet arī ķīmiski apdegumi! Jo fosfors ir ļoti toksisks! Tas caur brūci var uzsūkties organismā, nokļūt asinsritē un – līdz ar to – arī visos orgānos.

    Kā rīkoties, kad viltus dzintars aizdedzies?

    1. Jācenšas ātrāk atbrīvoties no degošā gabaliņa. Bet – nedari to ar rokām! Mēģini fosforu notraukt ar apģērba gabalu, somu, kādu pie rokas esošu priekšmetu. Arī apkārtējiem nedrīkst ļaut dzēst vai pieskarties apdeguma vietai ar kailām rokām!
    2. Pilnībā jāierobežo skābekļa piekļuve degošajai vietai – cieši nosedzot to ar dvieli, pledu, segu, apģērbu, uzberot cietušajai vietai smiltis vai ieliekot pašu roku smiltīs. Jāizmanto viss, kas pieejams blakus un tūlīt!
    3. Kad degšana apdzēsta, ņem dzeramo ūdeni vai, ja tas nav pieejams, jūras ūdeni un nepārtraukti ilgstoši skalo brūci, lai mazinātu fosfora ķīmisko, toksisko iedarbību.
    4. Brūci cieši nosedz ar mitru salveti vai ūdenī samitrinātu apģērba gabalu, lai, ja brūcē vēl palicis fosfors, tas nesāktu atkal degt! Slapjā drāna nodrošinās arī brūces mitrināšanu, kas ir ārkārtīgi svarīga pie apdegumiem.
    5. Izsauc neatliekamo medicīnisko palīdzību un gaidi. Nesēdies pats pie automašīnas stūres un neļauj, lai kāds cits ved, jo tas ir īpaši bīstami. Pirmkārt, mašīna var būt uzkarsusi, otrkārt, tā ir maza, slēgta telpa, un tas viss kopā rada iespēju, ka fosfors atkal varētu uzliesmot un mašīnā esošie saindētos ar fosfora izgarojumiem.
    6. Jebkurā gadījumā, kad gūts apdegums ar fosforu, obligāti jādodas uz slimnīcas uzņemšanas nodaļu pie ārsta, jo brūcē var būt palikuši sīki fosfora gabaliņi, kas ar savu toksisko iedarbību turpinās apdraudēt veselību. Un arī ārstiem jābūt īpaši piesardzīgiem – cietušo neaprūpēt ar kailām rokām. Jāuzvelk pat divi cimdu pāri un fosfora gabaliņi jāizņem ar pinceti vai skalpeli.
    7. Pēc tam mājās pirmās divas dienas nedrīkst uz brūces smērēt vazelīnu, sviestu vai eļļu. Pirmajā dienā brūces kopšanai var izmantot tikai fizioloģisko šķīdumu vai novārītu ūdeni. Mājās jādzer daudz šķidruma, pretsāpju zāles un jāatpūšas.

    Tikai ārsts var novērtēt apdeguma pakāpi! Cilvēki kļūdaini domā – ja brūce nesāp, tad jau viss kārtībā. Patiesībā var būt tieši otrādi – apdegums nesāp, jo ir ļoti dziļš, un nervu gali, kas nodrošina jutīgumu, ir jau gājuši bojā.

    Kā atšķirt?

    Dzintars ir…

    • Dzeltens, dzidrs.
    • Spilgta, izteikta krāsa, nolūzis ir caurspīdīgs.
    • Ciets.
    • Gluds.
    • Bez smaržas.
    • Visbiežāk mazi akmentiņi.

    Fosfors ir…

    • Zaļgani, pelēcīgi dzeltenīgs, matēts.
    • Blāvāka nokrāsa, nolūzis nav caurspīdīgs.
    • Drupenāks, trauslāks.
    • Ar šķautņainu virsmu.
    • Var būt nepatīkama smarža.
    • Mēdz būt arī aizdomīgi lieli gabali.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē