• Cista galvā — vai pamats uztraukumam?

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    5. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Kā rīkoties, ja medicīniskajās pārbaudēs galvā ir konstatēta cista, atbild neiroķirurgs, vertebrologs Rīgas 1. slimnīcā, Latvijas Universitātes asociētais profesors Igors Asiks.

    Lasītājas jautājums: “Pirms vairākiem gadiem dēls cieta avārijā, rezultātā iegūstot politraumas. Sekas jūtamas joprojām. Pēc pēdējiem magnētiskās rezonanses izmeklējumiem galvai izdarīti secinājumi – mugurējās smadzeņu bedres arahnoidāla cista lokalizēta pa vidu aksiālā plaknē, 1,8 × 2,3 cm. Kā tas varētu izpausties nākotnē? Vai cistu varētu ar zālēm mazināt? Vai arī – vērot un, iespējams, tā pati uzsūcas? Vai tomēr jāoperē? Ko cista var ietekmēt, ja gadījumā izaug lielāka? Dēlam 36 gadi." Māra.

    Profesora atbilde:

    Šajā situācijā, kad dēlam bijusi trauma un asinsizplūdums, cista, visticamāk, izveidojusies traumas vietā. Lai saprastu, kā rīkoties, būtu jākonsultējas pie neiroķirurga, kurš izlemtu, vai cistai ir klīniska nozīme – kā un vai tā atspoguļojas dēla pašsajūtā, vai ir kādas sūdzības, kas var būt saistītas ar cistu. Pēc tā arī varētu spriest, vai ir pamats satraukumam vai nav.

    Lielākoties šīm cistām klīniskas nozīmes nav, tomēr vizīte pie neiroķirurga ir jāieplāno tik un tā.

    Speciālistam vajadzētu izvērtēt magnētiskās rezonanses bildes un neiroloģiskos simptomus – varbūt neko nevajag darīt, bet varbūt nepieciešama kontrole, iespējams, jāuztaisa vēl viena magnētiskā rezonanse, lai redzētu, vai cista nekļūst lielāka.

    Jāpiebilst, ka šādas cistas neuzsūcas un pašas nepazūd. Ja atklāsies, ka cista palielinās izmēros un sāk nospiest nervu struktūras, tā tomēr var būt bīstama un to vajag operēt. Lai gan lielākoties lieta līdz operācijai šādās situācijās nenonāk. Kopumā tā noteikti nav ļoti steidzama lieta.

    Lai dēls pierakstās pie ģimenes ārsta un, dodoties uz vizīti, ņem līdzi izmeklējuma slēdzienu. Tālāk vajadzētu, lai ģimenes ārsts iedod nosūtījumu pie neiroķirurga. Te derēs jebkurš neiroķirurgs, bet, ja dēls gatavs braukt uz Rīgu, tad šādu speciālistu var meklēt, piemēram, Rīgas 1. slimnīcā, Stradiņa slimnīcas poliklīnikā, Austrumu slimnīcas Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikā un citviet.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē