• Cipule: Primārās aprūpes stiprināšana ir viens no darāmajiem darbiem

    Veselība
    Ziņu aģentūra LETA
    11. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Liene Cipule
    Foto: Liene Pētersone
    Liene Cipule
    Primārā aprūpes stiprināšana ir viens no darāmajiem darbiem, aģentūrai LETA sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule.

    Šonedēļ NMPD vadība un mediķi tikās ar veselības ministri Līgu Meņģelsoni, vizītes laikā pārrunājot dienesta darbu ārkārtas situācijas režīmā un nozarē nepieciešamos sistēmiskos risinājumus situācijas stabilizēšanai, kā arī dienesta stratēģiskās attīstības jautājumus.

    «Pēc tās [vizītes] man ir pārliecība, ka kopā ar ministri kļūsim par vienu komandu, jo sadarbība, orientēšanās uz mērķi un sistēmiski risinājumi ir tas, ko gaida pacienti visā Latvijā,» atzina Cipule.

    Problēmas, ko šobrīd spilgti raksturo dienestā izsludinātā ārkārtas situācija, iezīmē daudzus sistēmiski risināmus jautājumus visā veselības aprūpes nozarē. Cipule skaidroja, ka tas tāpēc, ka NMPD ir kā tilts starp ambulatoro un stacionāro ārstēšanu, gan arī tie, kas pirmie iznes spiedienu, ja kapacitāte krīt primārajā aprūpē vai izsīkst slimnīcu resursi.

    Viņa uzsvēra, ka NMPD galvenais uzdevums ir glābt un saglabāt cilvēku dzīvību, dienests ir tas, kam jābūt ātri klāt vissmagākajās situācijās un jāturpina šīs funkcijas nodrošināšana arī ārkārtas situācijās un krīzēs. Tieši tāpēc, viņas vērtējumā, ir jāstiprina primārā aprūpe, un NMPD guva ministres izpratni par to, ka tas ir viens no darāmajiem darbiem.

    Kā ziņots, vizītes laikā Meņģelsone apmeklēja arī NMPD Operatīvās vadības centru, kur šobrīd ik dienu apstrādā ap 2000 iedzīvotāju zvanu, koordinē brigāžu izsaukumus un pacientu nogādāšanu slimnīcās. Tāpat ministre tikās ar brigāžu mediķiem, kas ikdienā dodas uz izsaukumiem. Savukārt ar Rīgas brigāžu atbalsta centru vadītājiem ministre pārrunāja specifiskos darba apstākļus un vidi, kādā jāstrādā dienesta mediķiem, un kas uzliek papildus izaicinājumus ārstniecības personāla piesaistei un noturēšanai dienestā.

    Ministre iepazinās arī ar dienesta vīziju un iestrādēm personāla kompetenču pilnveides jomā, operatīvo medicīnisko transportlīdzekļu parka atjaunošanas un attīstības plānu, aplūkojot arī jaunākos auto un medicīnisko aprīkojumu, kas drīzumā nonāks brigāžu rīcībā.

    Sarunas gaitā ar dienesta vadību tika pārrunāta viena no dienesta nozīmīgām funkcijām – specializētās neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšana jeb augstas kvalifikācijas ārstu speciālistu palīdzība Latvijas slimnīcām, kurās atrodas pacienti īpaši kritiskos stāvokļos. Tāpat skarti jautājumi par dienesta gatavības un noturības stiprināšanu darbam dažādu krīžu un katastrofu apstākļos, tostarp ņemot vērā nesenās Covid-19 krīzes ietekmi, kā arī šā brīža situāciju Ukrainā un militāro konfliktu riskus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē