• Cik bieži mērīt cukuru asinīs?

    Veselība
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    21. jūnijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    «Maniem vecākiem ir paaugstināts cukurs, bet vēl nav cukura diabēta. Viņi regulāri katru dienu mājās ar speciālu ierīci pārbauda cukura līmeni asinīs. Kādos gadījumos tas jādara, un vai tiešām šī regulārā mērīšana nepieciešama? Kādu ierīci izmantot, vai ir vairāki veidi?» Dace satraucas par savu tēti un mammu. Arī – vai viņi nepārspīlē?

    Skaidro: Dr. Una Gailiša

    *Endokrinoloģe, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Endokrinoloģijas centra ambulatorās daļas vadītāja.

    *Pacientus pieņem arī klīnikā «Piramīda 3».

    *Latvijas Endokrinologu asociācijas vadītāja.

    Dace, tavi vecāki ir malači, ka tur roku uz pulsa! Viņi acīmredzot ļoti skaidri apjauš realitāti: jo cilvēks vecāks, jo risks piedzīvot 2. tipa diabētu tomēr pieaug. It sevišķi, ja ir liekais svars un mazkustīgums, un plus vēl prediabēts – tātad kaut kad ir konstatēts nedaudz paaugstināts cukura līmenis, bet tas vēl nav bijis tik augsts, lai sacītu, ka ir jau diabēts. Parasti šādiem pacientiem iesaka piekoriģēt savu dzīvesveidu uz veselīgo pusi – pareizs uzturs, fiziskas kustības, un, jā, laiku pa laikam vajadzīga arī cukura līmeņa paškontrole ar glikometru. Katru dienu gan ne. Mēs, ārsti, katru dienu pārbaudīt cukuru asinīs lūdzam un liekam tiem, kas jau lieto diabēta medikamentus. Cik tad bieži vajadzētu? Sākumā, ja prediabēts jau atklāts, es teiktu – vienreiz nedēļā trīs reizes dienā.

    Kāpēc trīs?

    Jo cukura līmenis asinīs ir mainīgs lielums. Tukšā dūšā, iespējams, tas būs normāls, toties pēc ēšanas cukurs mēdz paaugstināties, savukārt mums ir svarīgi pārliecināties, lai tas tomēr visu diennakti ir normas robežās.

    1. mērīšanas reize – no rīta tukšā dūšā, kad tavi vecāki vēl nav brokastojuši. Kopš pēdējās ēdienreizes būs pagājušas vismaz 8 stundas.

    2. mērīšanas reize – kad pēc brokastīm pagājušas 2 stundas. Tad cukura līmenim asinīs nebūtu jāpārsniedz 6 mmol/l, pacientiem, kuriem jau ir diabēts pieļaujams augstāks cukura līmeņa pacēlums, bet vēlamais ir mazāks  par 7,8 mmol/l.

    3. mērīšanas reize – vakarā pirms gulētiešanas.

    Ja visi mērījumi taviem vecākiem ir normas robežās, turpmāk lai viņi cukuru mēra retāk.

    Normāls cukura līmenis veselam cilvēkam tukšā dūšā nav augstāks par 6 milimoliem litrā, savukārt pēc maltītes cukura līmeņa «pīķis» asinīs tiek sasniegts 20–30 minūšu laikā.

    Taču insulīns turpina darboties arī vēlāk un pazemina cukura līmeni asinīs.

    Ja mērījumu rezultāti nav gluži normas robežās, tad reizi nedēļā savu cukuru tomēr vajadzētu pakontrolēt.

    Ja izrādīsies, ka tas arvien biežāk ir augstāks nekā normāls, vispirms būtu jārunā ar ģimenes ārstu. Un tad, ja kaut kas nav skaidrs vai pārāk bieži ir nedaudz paaugstināts cukura līmenis asinīs, jādodas uz konsultāciju pie endokrinologa. Pat tad, ja vēl nav apstiprināta diagnoze «cukura diabēts». Arī savs prediabēts ir ļoti nopietni jāuzpasē! Proti, lai tas nepārietu diabētā. Tāpēc brīnišķīgi, ka tava mamma un tētis seko līdzi savai veselībai. Tu taču negribētu, ka viņi būtu kā viens otrs, kas vispār neveic nekādas analīzes gadiem un tad pēkšņi atjēdzas, kad notikusi nopietna veselības krīze: ko nu darīt, kā nu būt?! Cita lieta, ka ar pašpārbaudēm nevajag pārspīlēt – jo cukura līmenis normālāks, jo retāk tas jāmēra. Tomēr cilvēkiem pēc 45 gadu vecuma cukura līmeni tukšā dūšā vajadzētu noteikt vismaz vienu reizi gadā.

    Daži noteikumi

    Cukura līmeni kontrolē ar nelielas ierīces – glikometra – palīdzību.

    Visi modeļi, kurus var iegādāties Latvijas aptiekās, ir Eiropā pārbaudīti, reģistrēti un pietiekami precīzi. Tiesa, mērījumos mēdz būt arī kļūdas. Viens no iemesliem – cik akurāti tests tiek veikts.

    *Tātad pirms mērījuma rokas ir jānomazgā un rūpīgi jānosusina. Ja dūriena vietu pirms tam tīra ar spirtu, jāļauj tam nožūt.

    *Jānoregulē lancetes dūriena dziļums, lai asins­ piliens analīzei būtu pietiekami liels. Pirmais piliens būtu jānoslauka, jo tajā ir sašķaidītas, sabojātas asins šūnas. Mērījumam izmanto otro pilienu, kuru iegūst, sadurto pirkstu mazliet saspiežot. Ja to darīs pārāk stipri, izplūdīs audu šķidrums, un tas ietekmēs mērījumu.

    *Noteikti jāizlasa teststrēmeļu lietošanas apraksts, jo ir tādas, kurām var būt samērā īss derīguma termiņš. Piemēram, pēc iepakojuma atvēršanas teststrēmeles jāizlieto trīs mēnešu laikā, jo tās ietekmē gaisā esošais mitrums.

    Ja visus šos noteikumus ievēro, glikometra mērījumi ir diezgan precīzi. Taču, lai noteiktu cukura diabēta diagnozi, noteikti jāveic asins analīzes laboratorijā, jo tik svarīga lēmuma pieņemšanai glikometra radījumi tiek uzskatīti par nepietiekami precīziem.

    Un vēl – man ir dažas pacientes, kuras ar lepnumu saka: «Dakter, tajā dienā, kad esmu nolēmusi veikt cukura kontroli, es vispār neko neēdu!» Nu ko lai viņām atbildu? Aplams solis, mīļās. Ja jau mēra cukuru asinīs, mēs taču gribam noskaidrot objektīvo situāciju – tātad pašpārbaudes dienā jāēd, kā ierasts. Proti, tikko tu ieturi maltīti, tas viss nonāk gremošanas traktā, kur dažādu sarežģītu bioķīmisku procesu rezultātā apēstie ogļhidrāti tiek pārveidoti glikozē jeb, vienkārši sakot, cukurā. Glikozi organisms var izmantot uzreiz. Tā caur zarnu sieniņām uzsūcas asinīs un ir galvenais enerģijas avots organismam kopumā un katrai šūnai atsevišķi – galvas smadzenēm, sirdij, nierēm, citiem orgāniem un muskuļiem, lai mēs spētu elpot, domāt, kustināt rokas, kājas, vispār dzīvot… Bet, lai katra šūna atvērtos un «paēstu» – lai glikoze varētu tajās iekļūt –, nepieciešama atslēga, kas šūnu atslēdz. Atslēga ir insulīns – hormons, kuru izdala aizkuņģa dziedzeris. Ja insulīna pietiek un šūnas atveras un paēd, loģiski, ka cukura līmenis drīz pēc maltītes atkal ir normas robežās. Bet, cik labi šī sistēma darbojas, objektīvi konstatēt ar glikometra palīdzību var vienīgi tad, ja cilvēks paškontroles dienā tīši nebadojas.

    Cik laika dots?

    Otrā tipa cukura diabēts ir situācija, kad vairs nepietiek ar pastiprinātu insulīna ražošanu, lai uzturētu normālu cukura līmeni asinīs – vienkārši ar laiku organisma šūnas vairs nespēj insulīnu pienācīgi izmantot. To sauc par audu nejutīgumu pret insulīnu jeb insulīna rezistenci. Insulīna atslēga vairs neder šūnas slēdzenei! Tātad glikoze, kas pēc ēšanas nonāk asinīs, vairs neiekļūst šūnās, un rezultātā cukura līmenis asinīs visu laiku ir stipri augstāks, nekā normāli būtu jābūt.

    Cik ilgā laikā no prediabēta var aizdzīvoties līdz diabētam? Grūti prognozēt, pat neiespējami. Viss atkarīgs gan no cilvēka gribas, gan no ģenētikas.

    Ir cilvēki, kas gadiem ejot visu laiku spēj noturēties prediabēta stadijā.

    «Kā viņi to dabū gatavu? Vai tiešām, tikai neēdot saldumus?» – man bieži vaicā.

    Arī. Ir svarīgi, lai tad, kad tu apēd kādu produktu, no tā ļoti ātri un daudz neizveidotos parastais cukurs, kurš strauji uzsūcas asinīs. Tātad vajadzētu izvairīties no tā dēvētajiem vienkāršajiem ogļhidrātiem monosaharīdiem, kurus satur viss, kam piebērts klāt niedru vai biešu paciņcukurs, – kūkas, bulciņas, cepumi, konfektes, pārējie saldumi – halva, zefīrs, medus, limonādes… Taču pats, pats svarīgākais patiesībā būtu – ēst sabalansētu uzturu, lai mazinātu straujas cukura svārstības asinīs.

     Tātad, pirmkārt, uz šķīvja jābūt pietiekami daudz dārzeņiem! Uzsvars liekams tieši uz saknēm un zaļumiem – tajos ir daudz šķiedrvielu, kas piepilda kuņģi, rada sātu un mazina bada sajūtu, taču nesatur fruktozi – tātad strauji nepaaugstina cukura līmeni asinīs. Ar šo punktu cilvēki visbiežāk grēko – ignorē dārzeņus! Otrkārt, visu laiku jāseko līdzi, lai uzturā nebūtu ļoti daudz arī salikto ogļhidrātu, kas paaugstina cukura līmeni asinīs, – tos vajag, bet ar mēru, ne pārsvarā. Labāk izvēlēties produktus ar zemu glikēmisko indeksu, kas cukura līmeni paaugstina salīdzinoši lēzenāk, ne tik strauji. Šādi ogļhidrāti ir griķi, rīsi (labāk brūnie vai «Basmati»), auzas, kartupeļi, pilngraudu maize, kukurūzas pārslas, bulgurs, kuskuss, pilngraudu makaroni, pupiņas, zirņi… Augļus, kas visai strauji paaugstina cukura līmeni asinīs, vēlams ēst dienas pirmajā pusē, kamēr ir kādas fiziskas aktivitātes. Treškārt, ķermenim vajadzīgas arī olbaltumvielas (liess biezpiens, liesa gaļa, zivis, pākšaugi) un jāseko līdzi, lai maltītēs tauku daudzums būtu mazāks – lai neveidotos liekais svars, tas ir ļoti svarīgi.

    Otrs līdzeklis, kā aizbēgt no diabēta, ir kustības.

    Nedaudz paaugstinātu cukuru asinīs noteikti var normalizēt ar dinamisku fizisko slodzi. Pamatojums ir ļoti vienkāršs: jebkuras vismaz 30 minūšu ilgas fiziskās aktivitātes, kurās iesaistīti muskuļi, par enerģijas avotu izmanto glikozi, līdz ar to cukura līmenis asinīs samazinās un normalizējas.

    Kā tulkot cukura analīzes?

    «Glikozes līmenis asinīs tukšā dūšā, tātad – kad nav ēsts vismaz pēdējās 8 stundas.»

    *Normāls: 3,3–6 mmol/l. 

    *Prediabēts: 6,1–7,0 mmol/l.    

    *Diabēts: 7,1 mmol/l un vairāk.

    Kāpēc prediabēts jānotur grožos?

    «Jo komplektā jau ar īstu cukura diabētu nāk visvisādas ligas.»

    1. Risks piedzīvot insultu palielinās līdz četrām reizēm, ja salīdzina ar tiem, kam normāls cukurs asinīs.

    2. Divreiz lielākas izredzes piedzīvot sirds infarktu un trīs reizes lielākas iespējas, ka attīstīsies sirds mazspēja.

    3. Veicina aterosklerozi arī kāju asinsvados – tie sašaurinās un tādēļ pastāv iespēja pazaudēt kāju.

    4. Veidojas tīklenes asinsvadu bojājums, var zaudēt redzi.

    5. Veidojas neiropātija – perifēro nervu bojājumi.

    6. Attīstās izmaiņas nieru kamoliņu asinsvados, kas laika gaitā attīstās par hronisku nieru mazspēju.

    PRIEKŠVĒSTNEŠI: cukura diabēts tuvojas!

    *Aizdomīgās pazīmes:

    – periodiski ir nedaudz paaugstināts cukura līmenis vai arī tas turas pie pašas augšējās normas robežas 6 mmol/l;

    – progresējošs, stabils svara pieaugums.

    *Insulīna rezistence var izpausties arī šādi:

    – tu paēd, 20 minūtes ir labi, bet pēc tam parādās izteikts nogurums;

    – nespēj samazināt svaru.

    *Kad cukura līmenis asinīs pastāvīgi ir paaugstināts:

    – ir stipras slāpes;

    – bieži vajag čurāt, īpaši naktīs.

    Atsevišķi!!!

    Kurš glikometrs vislabākais?

    Skaidro BENU Aptiekas farmaceite SINTIJA JUREVIČA:

     Visi aptiekās nopērkamie glikometri ir kvalitatīvi, tie vairs nav jākodē –  datums un laiks jau iepriekš ieregulēts, cilvēkam vien atliek aparātiņu ieslēgt. Parasti komplektā ar glikometru ir arī 5 vai 10 teststrēmeles. Viena no tām jāieliek aparātiņā, jāsagaida signāls, tad ar lanceti jāiedur pirkstā un uz teststrēmeles jāuzpilina asins piliens. Pēc tam jāgaida, kad aparāts paradīs mērījuma rezultātu. Pēc šāda principa darbojas visi glikometri. Cits no cita tie atšķiras ar dažādām papildusfunkcijām un parametriem – piemēram, ekrāna lielumu, gaismu vai signāliem –, ko var uzskatīt par ekstrām, jo tās nav izšķirošās, lai noteiktu cukura līmenis asinīs. Glikometrs parāda gan, ka asinīs ir par maz glikozes, gan to, ka glikozes līmenis asinīs ir paaugstināts, arī, ja ir ketonvielas asinīs.

    Katras firmas glikometram paredzētas savas atbilstošas teststrēmeles. Piemēram, firma «Accu-Chek" ražo trīs dažādus glikometrus. Populākais ir »Accu-Chek  Active", bet ir arī «Accu-Ckek Performa" un »Accu-Chek Instant", un katram  glikometra veidam ir savas teststrēmeles.  Kad tās visas izlietotas, aptiekā var nopirkt vēl – par pilnu cenu vai, ja pacientam ārsts noteicis attiecīgo diagnozi, tad ar valsts kompensāciju. Iepakojumā parasti ir 50 teststrēmeles, maksā ap 10 eiro. Lancetes vienā iepakojumā ir 200, cena – aptuveni 20 eiro.

    Lai iegūtu precīzu rezultātu, svarīga ir roku tīrība. Tās jānomazgā ar siltu ziepjūdeni un jānožāvē. Pirksta galu, kurā veiksi dūrienu, var noslaucīt ar spirta salveti un pamasēt, lai panāktu asins pieplūdumu un iegūtu pietiekamu asins pilienu mērījumam. Durot pirkstgala sāna malā, sāpēs mazāk, jo tur ir mazāk nervu nekā pašā spilventiņā. Lai mazinātu diskomfortu, dūrienam neizvēlies īkšķī un rādītājpirkstā.

    Ievas Veselība atrada šos!

    «FREESTYLE Optium Neo» glikometrs. Divas funkcijas – nosaka gan glikozes, gan ketonvielu asinīs. Liels ekrāns ar apgaismojumu. Viegli apskatīt iepriekšējos rezultātus, kā arī vidējos rezultātus par 7,14 vai 30 dienām. Iespējama rezultātu pārvade uz datoru. Izcelsmes valsts: ASV. CENA: 11,49 eiro, benu.lv/e-aptieka.

    «VIVACHEK INO» glikometrs. Iestrādāts hipoglikēmijas un ketonvielu brīdinājums, pirms un pēc maltītes apzīmējumi, 5 atgādinājumi, atmiņa 900 pārbaužu rezultātiem, 7, 14 un 30 dienu vidējais rādījums, rezultātus iespējams pārsūtīt uz datoru (datupieslēgvieta USB). Drošs: strēmeles izgrūdējs izslēdz kontaktu ar asinīm. Pārbaudes ilgums aptuveni 5 sekundes. Automātiska izslēgšanās 2 minūtes pēc pēdējās darbības. CENA: 12,64, apotheka.lv.

    «ACCU-CHECK Instant» glikometrs. Darbošanās tikpat viegli un ātri kā īsziņu lasīšana telefonā! Aparātiņam ir tikai tās funkcijas, kas nepieciešams: mērītājā redzami tavi mērījumu rezultāti un (7/30/90 dienu) vidējās vērtības. Mērītājs automātiski reģistrē tavus asins glikozes mērījumu rezultātus un bezvadu režīmā pārsūta tos uz viedtālruni vai ar USB uz datoru. Izcelsmes vieta Vācija. CENA: 5,30 eiro, e-menessaptieka.lv.

    «NO CODING One Plus» glikometrs. Precīzi rezultāti 5 sekundēs. Ir teststrēmelas derīguma termiņa indikators, rāda arī 1, 7, 14, 30, 90 dienu testa vidējos rādītājus. Izcelsmes valsts – Dienvidkoreja. CENA: 9,95 eiro, e-menessaptieka.lv.

    «BAYER Cotour Plus»glikometrs. Paredzēta kvantitatīvai glikozes noteikšanai asinīs diapazonā no 0,6 līdz 33,3 mmol/l. Paraugu ņemšanas tehnoloģija Second-Chance jeb Otrā iespēja pati norāda, kad jāpapildina asinis, ja pirmais paraugs nav pietiekams. Augsta precizitāte, mērījuma rezultāti ir tuvāki laboratorisko izmeklējumu rezultātiem. Ir maltītes marķieri, kas palīdz izprast, kā pārtika ietekmē glikozes līmeni asinīs. Skaņas atgādinājumi, kas palīdz atcerēties veikt pārbaudes pēc ēšanas. Izcelsmes valsts: Šveice. CENA: 16,09 eiro, internetaptieka.lv

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē