• Barības vada trūce. Skan biedējoši — ko iesākt?

    Veselība
    Ginta Auzniece
    12. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Elpas trūkums, bronhiālā astma, sirds aritmija – šīs ir dažas pazīmes, kas var liecināt par barības vada trūci. Un tu nevari izlemt – operēt to vai ne?

    Lasītājas jautājums: Gribētu uzzināt ko vairāk par barības vada trūces operāciju. Ķirurgu domas dalās – vieni atbalsta operāciju, bet citi esot pret, tā teikt – atliek vien sadzīvot ar šo problēmu. Tātad lēmums jāpieņem pacientam pašam. Bet – kā kurā situācijā rīkoties būtu labāk? Maija.

    Konsultē Dr. Aleksejs Kaminskis, Vēdera ķirurgs Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā Gaiļezers un pasniedzējs Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Ķirurģijas katedrā.

    Starp kuņģi un barības vadu atrodas vārstulis jeb tā saucamā kardija – vāciņš kuņģim, lai tā saturs, tostarp arī kairinošā kuņģa skābe, nenokļūtu barības vadā, bet turētos iekšā. Savukārt jēdziens barības vada trūce nozīmē, ka fiksējošo audu vājuma dēļ šis vārstulis neslēdzas ciet vai arī slēdzas nepilnvērtīgi, rezultātā daļa kuņģa augšējās daļas ieslīd barības vadā un to paplatina. Normāli mūsu vēderos iekārtots tā, ka apakšējais barības vada gals plūstoši pāriet kuņģa augšējā daļā, savukārt trūces gadījumā daļa kuņģa izspiežas cauri barības vadam un reāli nonāk krūškurvī.

    Vispār izšķir trīs veidu barības vada trūces.

    • Slīdošās – tās tiek atrastas visbiežāk. Šajā gadījumā kuņģa augšējā daļa ir ieslīdējusi barības vadā un veido trūces maisu.
    • Paraezofageālas – šajā situācijā barības vada un kuņģa savienojuma vieta ir sagriezusies virs diafragmas un blakus barības vadam ir izveidojies atsevišķs trūces maiss. Šīs trūces ir bīstamas ar to, ka var veidoties iesprūdušo barības vada un kuņģa daļu nekroze. Par laimi, šādas trūces sastopamas retāk.
    • Kombinētas – tas nozīmē, ka kuņģa slēdzējmuskulis jeb kardija novietota virs diafragmas un iestiepjas barības vadā, bet no kuņģa augšējās daļas sienas veidojas iestiepums, kas kā maisiņš stāv blakus barības vadam.

    Biežāk sievietēm

    Jebkuru no barības vada trūču veidiem var atklāt kuņģa caurskatē ar rentgenu un endoskopijā jeb tā saucamajā kobrā. Jāteic, ka barības vada trūces biežāk parādās pēc 50–60 gadu vecuma, un tieši sievietēm.

    Šāda situācija, kad barības vadā radusies trūce, ir tipiskākais dedzināšanas iemesls, jo, tā kā kuņģa vāciņš neslēdzas, kā nākas, un daļa kuņģa nonāk barības vadā, rodas gastroezofageāls reflukss jeb atvilnis. Kuņģa sula kairina barības vadu, un ārstēšana galvenokārt ir līdzīga kā pie atviļņa slimības. 

    Traucēkļi un risinājums

    1. Būtu jālieto kāds no protonu sūkņu inhibitoru grupas līdzekļiem, piemēram, omeprazols. Tas vajadzīgs, lai mazinātu kuņģa skābes veidošanos un līdz ar to arī dedzināšanas sajūtu.
    2. Zinot, ka ir šāda vaina, tev būtu jāēd mazām porcijām un biežāk.
    3. Pēc ēšanas nevajadzētu gulēt, atrasties horizontālā stāvoklī, bet labāk pakustēties vertikālā pozā. Apguļoties, gravitācijas ietekmē, atvilnis var būt izteiktāks, jo, tā kā slēdzējmuskulis nenoslēdzas, apēstais skrien atpakaļ.
    4. Dodoties gulēt uz nakti, divas stundas pirms tam nevajadzētu ēst un dzert. Ja slāpst, malciņu ūdens, protams, padzerties drīksti, taču ne daudz.
    5. Labāk būtu, ja gultas galvgalis būtu nedaudz piepacelts. Bet ar šo uzmanies – jo, guļot uz diviem spilveniem viena vietā, tu tikai iedzīvosies spranda problēmās, tāpēc labāk, ja pati gulta būtu kaut par dažiem centimetriem slīpāka. Piemēram, paliec zem gultas kājām galvgalī kādu plānu klucīti. Nopietni, tas nav joks!
    6. Vēl būtu labi, ja tev regulāri izietu vēders, tāpēc, lūdzu, seko līdzi, lai tā notiktu. Tas ir svarīgi, lai gremošanas traktā tiktu uzturēts pareizs dabiskais tranzīta virziens – tikai uz leju.
    7. Ja nepatīkamās sajūtas, ko izraisa barības vada trūce, ir izteiktas un, ievērojot šos ieteikumus, nemazinās, vari palietot līdzekļus zarnu peristaltikas uzlabošanai. Piemēram, cerukālu – tas palīdzēs visam apēstajam virzīties uz leju, nevis ceļot atpakaļ. Var lietot arī līdzekļus, kas pasargātu barības vada gļotādu no kuņģa satura kairinājuma. Viens no tādiem ir, piemēram, Almagel A suspensija, ko var nopirkt bez receptes – tā gluži kā emulsija uz gļotādas veido tādu kā aizsargkārtiņu.

    Kad operēt?

    Diemžēl lasītāja savā vēstulē nav minējusi, kādas ir sūdzības, kurš no barības vada trūču veidiem atklāts, kāda ir jau veiktā ārstēšana un, galu galā, par cik lielu barības vada trūci ir runa – nelielu vai tiešām izteiktu… To visu būtu ļoti svarīgi zināt. Bet, ikdienā redzot, kādas trūces gadās biežāk, man jāteic, ka – šī nav vienkārša operācija, tāpēc tās nepieciešamība tiešām labi jāapdomā un vispirms jāizmēģina visas iespējamās citas metodes. Jo tiešām saku – operēt trūci nav kā bezrūpīgi aiziet uz kafejnīcu!

    Barības vada trūces operācija ir pietiekami sarežģīta gan ārstam, gan pacientam, kuram to veic. Operāciju var veikt gan laparoskopiski (pa trim maziem caurumiņiem vēderā), gan ar vaļēju griezumu vēderā. Operācijas laikā vispirms kuņģa augšdaļa tiek atbrīvota no barības vada audiem, kuros kuņģītis ir it kā iestrēdzis. Pēc tam kuņģis jānostiprina vēdera dobumā un kuņģa un barības vada savienojuma vietā no apkārtējiem audiem jāuzbūvē tāda kā mufe – aizsargs, lai kuņģa augšdaļa vairs neslīdētu barības vadā.

    Vēl operācijas laikā tiek izveidots mākslīgs kuņģa slēdzējvārstulis, kardija, par ko runājām pašā sākumā, lai novērstu kuņģa skābes izdalīšanos barības vadā. Saproti nu, cik sarežģīts un smalks darbs! Turklāt es ieteiktu šāda veida operāciju veikt pie vēdera dobuma ķirurgiem, kas ar tāda veida lietām nodarbojas ikdienā – kam ir pieredze un piešauta roka. Tādi, piemēram, esam mēs, Austrumu slimnīcas vēdera ķirurgi.

    Ieteikums Maijai un citiem

    Tā kā operācija tiešām nav no vienkāršākajām, ja riski neatsver ieguvumus, es ieteiktu barības vada trūci tomēr neoperēt. Bet, lai saprastu, kā rīkoties tieši Maijas situācijā, viņai šie jautājumi rūpīgi jāizrunā ar gastroenterologu, kam uzticējusi savas trūces ārstēšanu. Jā, būtu ļoti labi, ja tāds būtu! Ja tā saucamā konservatīvā terapija (visas metodes, ko nosaucu iepriekš) dod efektu, tad ir labi un ar problēmu var sadzīvot. Ja efekta nav, trūces dēļ sākas kādas plaušu problēmas, kakla kairinājums, arī astmatiski procesi, piemēram, bronhiālā astma, tad gan prātīgāk izšķirties par labu operācijai. Protams, arī tajos gadījumos, ja paraezofageālā trūce draud pārvērsties nekrozē un citās sarežģītās situācijās.

    Lai uzmanītu, kā uzvedas tieši tava barības vada trūce, ik pa laikam vari veikt izmeklējumus – rentgenu, kuņģa endoskopiju un pH-metriju barības vadam. Pēc to rezultātiem iespējams redzēt, vai līdzšinējā ārstēšana bijusi iedarbīga.

    Vēl dažas pazīmes, kas var liecināt par barības vada trūci

    • Rīšanas grūtības, svešķermeņa sajūta kaklā.
    • Bronhiālā astma.
    • Elpas trūkums.
    • Sirds aritmija.
    • Stenokardijas epizodes jeb spiedošas sajūtas krūtīs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē