• 5 ieguvumi, kļūstot par asins donoru

    Padomi
    Beāte Leja
    8. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kādi ieguvumi būs, tev kļūstot par donoru, skaidro Valsts asinsdonoru centra Donoru nodaļas vadītāja Tamāra Kļaveniece.

    Kā vēsta Pasaules veselības organizācijas dati, regulārie asinsdonori dzīvojot par vidēji pieciem gadiem ilgāk. Tiesa, tad par regulāru donoru jākļūst jau jaunībā.

    Latvija ir viena no retajām valstīm, kur asinsdonoriem vēl aizvien tiek maksāta kompensācija. Taču kopš 2018. gada marta spēkā stājušies noteikumi, kas paredz iespēju donoram atteikties no atlīdzības (4,27 eiro), tādējādi savu labo darbu vēl vairāk tuvinot labdarības īstajai jēgai.

    Kādi ir donora ieguvumi, ziedojot asinis?

    1. Atjaunojas asiņu sastāvs

    Varbūt no vēstures stundām vēl atceries vai esi lasījusi grāmatās, ka viduslaikos asins nolaišana tika praktizēta arī kā ārstēšanas metode – tā bija ļoti populāra, un asins nolaišanu izmantoja, lai ārstētu vājiniekus no dažnedažādām kaitēm, uzskatot, ka līdz ar asinīm tiek izvadīts arī viss sliktais, kas organismā iemitinājies. Īstu pierādījumu šīs metodes efektivitātei gan tolaik nebija, toties mūsdienās zinātniskos pētījumos tā apstiprināta.

    Regulāri ziedojot asinis, organismā tiek stimulēta asinsrades sistēma, tāpēc donori mazāk slimo ar akūtām un hroniskām elpceļu slimībām

    Ziedot 450 mililitrus asiņu – tas nav bīstami dzīvībai, tomēr organismam šī nav arī gluži ikdienišķa situācija, tāpēc tas sasparojas un ar pilnu jaudu sāk ražot asins šūnas, kas vēl efektīvāk apgādā ar skābekli visas organisma šūnas. Paātrinās asinsrades orgānu darbība, un 48 stundu laikā pēc asiņu nodošanas cirkulējošo asiņu daudzums organismā jau ir pilnībā atjaunojies, bet zaudēto eritrocītu skaits atjaunojas 4–8 nedēļās.

    2. Liek vairāk domāt par veselīgu uzturu

    Asiņu nodošanas dienā pāris stundu pirms procedūras ir būtiski ieturēt vieglu ēdienreizi un papildus uzņemt šķidrumu. Tukšā dūšā nākt nodot asinis nebūtu prāta darbs – donoram jāgādā arī par savu veselību! Šā iemesla dēļ vismaz 2–3 stundas pirms procedūras nedrīkst smēķēt, lai procedūras laikā būtu laba pašsajūta, kā arī lai asins komponenti būtu kvalitatīvāki. Smēķētājam skābekļa līmenis asinīs ir mazāks, tomēr šis kaitīgais paradums nav uzskatāms par šķērsli, lai kļūtu par donoru.

    Diennakti pirms asiņu nodošanas nevajadzētu ēst treknus, asus ēdienus, lietot alkoholu. Tātad vēlams atturēties no desām, speķa, žāvētas gaļas, treknām zivīm, čipsiem, burgeriem, siera, arī no kūkām un riekstiem. Ikdienas uzturam ieteicams izvēlēties sakņu dārzeņus, biezpienu, liesu sieru, biezputras, medu, liesu gaļu, sardīnes, garneles, salātus, selerijas, ābolus, citronus, granātābolus, žāvētus augļus, ik dienu jāizdzer vismaz četras glāzes ūdens.

    Visai bieži potenciālie donori saņem atteikumu, jo viņu asinīs konstatēta hiloze jeb paaugstināts tauku saturs, kas parasti rodas tieši nepareizu ēšanas paradumu dēļ – lietojot uzturā treknus produktus.

    Asinis, kurās ir hiloze, netiek izmeklētas un nav arī derīgas pārliešanai.

    Par donoru atļauts būt cilvēkam vecumā no 18 līdz 65 gadiem, bet tie, kuri nolēmuši ziedot asinis pirmo reizi, nedrīkst būt vecāki par 60 gadiem. Protams, mēdz būt izņēmumi – ja donors ir ar stāžu, ir ziedojis asinis regulāri vairākas reizes gadā, izņēmuma gadījumos tiek atļauts tās ziedot arī pēc 65 gadu vecuma. Tikai tad līdzi būs jāņem izziņa no ģimenes ārsta par veselības stāvokli.

    3. Analīzes bez maksas

    Katru reizi, kad ieradīsies uz asiņu nodošanu, tev pārbaudīs hemoglobīna līmeni, noteiks arī rēzus faktoru, veiks C hepatīta eksprestestu, izmērīs asinsspiedienu. Visbiežāk donoriem tiek atteikts tieši pazemināta hemoglobīna līmeņa dēļ, bet ir arī citi atteikuma iemesli: nesenas operācijas, pīrsingi, tetovējumi, medikamenti.

    Tiesa, savus analīžu rezultātus un to, vai tavas ziedotās asinis vispār atzītas par derīgām, varēsi uzzināt nevis uzreiz asiņu ziedošanas dienā, bet nedaudz vēlāk. Nākamajā dienā visi donoru asins paraugi tiek izmeklēti uz B, C hepatīta, HIV un sifilisa izraisītāju.

    Tātad teorētiski var gadīties, ka asinis ir ziedotas, bet, ja analīzes uzrāda kādu novirzi no normas, kuras dēļ par donoru nav iespējams kļūt, ziedotie 450 ml asiņu tiks iznīcināti.

    Asiņu nodošanas dienā drošības labad savā kalendārā ieraksti: «Neaizmirst pēc 3–5 dienām piezvanīt uz bezmaksas tālruni 80000003!» Tā varēsi gan noskaidrot savus analīžu rezultātus, gan pārliecināties, ka tavas ziedotās asinis būs kādam noderīgas.

    4. Apmaksātas papildu brīvdienas

    Donoram pienākas apmaksātas papildu brīvdienas darbā. Ja esi nodevusi asinis vienu reizi, tev pienākas viena apmaksāta brīvdiena – to vari pievienot atvaļinājumam vai arī izmantot jebkurā citā dienā, pirms tam saskaņojot ar darba devēju.

    Vīrieši asinis drīkst ziedot sešas reizes gadā, sievietēm ļauts to darīt ne biežāk kā četrreiz gadā.

    Tātad, ja būsi ziedojusi asinis četras reizes gadā, varēsi saņemt četras papildu brīvdienas. Maksimālais apmaksāto brīvdienu skaits, ko donors var saņemt, ir piecas. Tātad vīrietis, kurš asinis būsi ziedojis sešas reizes gadā, darbā var pieprasīt tikai piecas apmaksātas papildu brīvdienas.

    5. Daži mazi, patīkami nieciņi

    Donors saņem 4,27 eiro kompensāciju par izdevumiem zaudētā asiņu daudzuma atjaunošanai, bet kopš 2018. gada 2. marta no šīs naudas summas ir iespēja brīvprātīgi atteikties, tad nauda tiek izmantota donoru kustības veicināšanai.

    Donors saņem arī uzkodu paciņu, kurā ir pudele dzeramā ūdens, riekstu un rozīņu maisījums, hematogēns. Tie, kuri gada laikā asinis ziedojuši vismaz trīs reizes, tiek pie donoru privilēģiju kartes, kas piedāvā atlaides sporta klubos, optikas salonos, muzejos un citur.

    Kā var kļūt par plazmas vai trombocītu donoru?

    Par tā saucamo komponentu (plazmas un trombocītu) donoru pats pēc savas izvēles nevar kļūt. Šos donorus izvēlas no jau regulārajiem un pastāvīgajiem asins ziedotājiem, kuri atbilst noteiktām prasībām un kritērijiem. Tātad – ne katrs asinsdonors var būt plazmas un trombocītu donors!

    Pirmkārt, donora asinsanalīzēs jābūt noteiktam trombocītu skaitam. Otrkārt, trombocītu donoram uz asins komponentu ziedošanu jāierodas pēc izsaukuma, kad no ārstniecības iestādēm ir saņemts pieprasījums pēc šiem asins komponentiem. Savukārt plazmas donori tiek izraudzīti, izvērtējot olbaltumu līmeni donoru asinīs. Tas nedrīkst būs zemāks par 60 g/l.

    Atšķiras arī pati procedūra, kā tiek nodota plazma vai trombocīti. Asiņu ziedošanas procedūra neprasa vairāk par 10 minūtēm, bet trombocītu nodošana var ilgt pat pusotru stundu. Donors atrodas speciālā telpā, kur viņam pievienoti īpaši aparāti, un asinis vispirms nonāk separatorā, kas atdala asins komponentus trombocītus, bet pārējās asins sastāvdaļas tiek ievadītas atpakaļ donora organismā.

    Tā kā asins komponentu donorus ir sarežģītāk atrast, arī finansiālā atlīdzība par plazmas vai trombocītu ziedošanu ir lielāka nekā par asiņu nodošanu, bet komponentu donori, tāpat kā asins donori, kopš marta no finansiālās atlīdzības var atteikties.

    Trombocītus donori drīkst nodot ne biežāk kā vienu reizi divās nedēļās, bet plazmu donors drīkst nodot kaut vai katru nedēļu, jo tā atjaunojas 24–48 stundu laikā, ja vien cilvēks ēd pilnvērtīgi un veselīgi.

    Vai drīkstu ziedot asinis, ja…

    • … pirms mēneša pārslimoju gripu?

    Ir jāpaiet vismaz divām nedēļām pēc atveseļošanās. Pēc tam, ja pašsajūta un veselība ir laba, hemoglobīns, asinsspiediens un visi pārējie rādītāji ir atbilstoši kritērijiem, drīkst atkal ziedot asinis.

    • … man ir zems asinsspiediens?

    Ja asinsspiediens (sistoliskais jeb tā sauktais augšējais) ir zem 100 mm/Hg par donoru kļūt nevar. Lai varētu ziedot asinis, ir svarīga normāla asins plūsma, jo 10 minūšu laikā no donora jāpaņem 450 ml asins.

    • … man ir paaugstināts asinsspiediens?

    Ja asinsspiediens ir augstāks par 180/100 mm/Hg, tevi nepieņems par donoru. Paaugstināts asinsspiediens uzskatāms par slimību, turklāt vainot satraukumu pirms asins ziedošanas īsti nevarēs – ja cilvēkam asinsspiediens ikdienā ir normas robežās, uz stresa fona tas nekad nebūs tik izteikti paaugstināts.

    • … man ir pazemināts hemoglobīns?

    Ir noteiktas hemoglobīna normas, ar kurām atļauts ziedot asinis. Sievietēm hemoglobīna līmenis nedrīkst būt zemāks par 125 g/l, bet vīriešiem – ne zemāks kā 135 g/l.

    • … man ir tetovējums?

    Tetovēšana, tāpat arī pīrsinga duršana un adatu terapija, ir invazīvas procedūras, kas saistītas ar transmisīvo vīrusu slimību risku, piemēram, B, C hepatītu, HIV infekciju. Tāpēc četrus mēnešus pēc adatu terapijas, tikko iegūta pīrsinga vai tetovējuma nedrīkst būt par donoru.

    • … pērn pavasarī man iekoda ērce?

    Divus mēnešus pēc ērces piesūkšanās ziedot asinis nedrīkst, bet pēc tam – ja vien nav citu kontrindikāciju – droši! Ja pārslimota Laimas slimība, pēc atveseļošanās jānogaida mēnesis, līdz atkal drīkst ziedot asinis.

    • … šobrīd dzeru vitamīnus?

    Viss atkarīgs no tā, cik lielas ir devas un kāpēc vitamīni tiek lietoti. Ja tos lieto profilaktiskos nolūkos un tie ir bezrecepšu vitamīni, tam nevajadzētu būt traucēklim, lai kļūtu par donoru.

    • … sportoju un lietoju uztura bagātinātājus, kas palīdz veidoties muskuļiem?

    Ja šajos bagātinātājos ir biotīns, par donoru kļūt nebūtu ieteicams. Augstas biotīna devas dažkārt vīrusu analīzēs var sniegt maldinoši pozitīvus rezultātus. Ieteicams vispirms konsultēties ar ārstu Valsts asinsdonoru centrā par to, vai drīkst ziedot asinis.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē