• Pircēja ceļvedis — panna dzīvai ugunij

    Receptes
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay.com
    Uz dzīvas uguns gatavots ēdiens garšo un smaržo īpaši. Taču ne katra panna dzīvai ugunij der. Mēs palīdzēsim atrast īsto pannu āra virtuvju sezonai. Konsultē: Kaspars Veiss, veikala-noliktavas Gemoss pārdevējs.

    Dzelzs panna

    Daudzi labu restorānu pavāri ikdienas darbā virtuvē priekšroku dod tieši dzelzs pannām, jo atzīst, ka tās ir vislabākās un kalpo visilgāk.

    1. Uzsilst diezgan lēni, bet vienmērīgi, labi un ilgi uztur siltumu.
    2. Virsma apstrādāta ar tauku slānīti. Tomēr, ja nepieciešams, panna atkārtoti jāietauko. 
    3. Nav piemērota ēdiena uzglabāšanai, tikai gatavošanai.
    4. Nav paredzēta mazgāšanai trauku mašīnā.

    Gatavojot uz ugunskura, īpaši jāparūpējas gan par to, kā panna tiks nostiprināta, gan arī – kā to varēs nocelt.

    Čuguna panna

    Pannas porainajā virsmā gadu gaitā uzkrājas piededzinātā eļļa. Tas neskaitās labi cilvēka veselībai, bet par to atbildība jāuzņemas katram pašam.

    • Līdzīgi kā dzelzs panna, uzsilst diezgan lēni, bet vienmērīgi, labi un ilgi uztur siltumu.
    • Pērkot ir vērts pievērst uzmanību tam, vai panna ir vai nav ietaukota. Čuguna pannas, kas ražotas, piemēram, Zviedrijā, Vācijā un Ķīnā, ir jau ietaukotas un gatavas lietošanai. Čuguna pannas, kas nākušas no Ukrainas vai Baltkrievijas, pirms lietošanas jāietauko. 
    • Čuguna pannu nedrīkst mazgāt trauku mazgājamā mašīnā. Pēc lietošanas tā ir vien rūpīgi jāizslauka ar sausu, tīru salveti.

    Alumīnija panna

    Lai gan Latvijā alumīnija pannas pašlaik nav modē, taču tāpēc vien tās nav sliktas. Piemēram, atsevišķos Itālijas reģionos ēdināšanas vietās viss virtuves aprīkojums ir no alumīnija, jo tiek augstu vērtētas šādu pannu un katlu priekšrocības.

    • Alumīnija pannām ir augsta siltumvadītspēja – tās ļoti ātri uzsilst un ātri arī atdziest.
    • Gana bieza (vismaz 8–9 mm) alumīnija panna labi kalpos vairākus gadus.  
    • Nav paredzēta ēdiena uzglabāšanai, tikai pagatavošanai.
    • Pannu, tāpat kā jebkuru citu virtuves priekšmetu, kas izgatavots no alumīnija, nedrīkst mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā – tas uzreiz kļūs melns.
    • Reaģē uz tīrīšanas līdzekļiem, tāpēc alumīnija pannu labāk mazgāt vien ar siltu, tīru ūdeni un izslaucīt ar sausu papīra salveti.
    • Jārēķinās, ka alumīnija panna, lai arī būs tīra un rūpīgi kopta, neizskatīsies ideāli. Pie tā vienkārši jāpierod. Perfekcionistei mājsaimniecei, kurai patīk visu uzturēt spodru un tīru, šis var kļūt par nopietnu pārbaudījumu.

    Noteikti pievērs uzmanību arī rokturim!

    Visām pannām, kas tiek izvēlētas darbam ar atklātu liesmu, noteikti jābūt ar metāla rokturi. Jāraugās, lai rokturi ēdiena gatavošanas laikā nesakarst un pannu var nocelt no uguns, kad maltīte gatava. Gatavojot uz ugunskura, īpaši jāparūpējas gan par to, kā panna tiks nostiprināta, gan arī – kā to varēs nocelt.

    Pieredzes stāsts

    RENĀRS PURMALIS, kura hobijs ir gatavošana brīvā dabā. No maija līdz pat novembrim Renāru lielākoties var sastapt ar pannu vai katlu rokās pie dzīvas uguns. Viņš gan sastopams draugu un paziņu lokā, kas kopā dodas gardēžu pārgājienos brīvā dabā, gan arī iepriecina ar gardām maltītēm ballītēs un kāzās.

    Dalīta saimniecība. Renāra saimniecībā ir nodalīti katli un pannas, ar kuriem viņš strādā iekštelpās, un tie, ar kuriem strādā laukā. Tā rīkoties viņš iesaka ikvienam. Gatavojot ēdienu uz gāzes plīts, kvēpi, protams, radīsies, bet to nebūs tik daudz, kā gatavojot uz atklātas uguns. Arī temperatūra abos variantos atšķirsies, un galu galā tas būtiski ietekmēs pannas kvalitāti, krāsu un izskatu.

    Galvenais ir biezums. Darbojoties ar atklātu uguni, Renārs iecienījis lielos čuguna un alumīnija katlus un čuguna un dzelzs pannas. Viņam patīk, ka šādas pannas labi uzkarst, cepot ēdiens pie tām nelīp un ir viegli apmaisāms. Būtiski, lai tām nav nevienas plastmasas detaļas, kas varētu sakust vai deformēties. Renāra izvēlētās pannas veidotas no viena gabala, un arī rokturim uguns nekādu skādi nenodara. Kā ļoti būtisku lielumu Renārs min pannas biezumu, lai augstā temperatūrā materiāls nesāktu liekties un deformēties. Arī grili, ar kuriem Renārs strādā brīvdabas pasākumos, ir pagatavoti no ļoti biezām metāla plāksnēm, kuras tik viegli neliecas. Uz jautājumu, cik bieži viņš maina pannas, Renārs atbild, ka ļoti labas čuguna vai dzelzs pannas nav jāmaina, ja vien tās no pāris metru augstuma nenomet uz betona – tad gan tās var ieplaisāt.

    Jārēķinās ar smagumu un kvēpiem. Čuguna un dzelzs pannu mīnuss ir to svars. To īpaši izjūt transportējot un arī cilājot gatavošanas laikā. Šajā kategorijā noteikti uzvar alumīnija pannas, jo tās ir ļoti vieglas. Alumīnija pannas ir arī lētākas. Čuguna un dzelzs pannas pēc lietošanas atdziest lēnāk nekā alumīnija. Visas uz atklātas uguns lietotas pannas smērē, jo ir nokvēpušas. Tāpēc, kad panna atdzisusi, Renārs to ietin lielajā atkritumu maisā un aptin ar biezāku drēbes gabalu.

    Pelni kā tīrīšanas. līdzeklis Galvenais šo pannu ienaidnieks ir mazgāšanas līdzekļi. Kā noderīgu alternatīvu Renārs iesaka parastos pelnus, ar kuriem var tīrīt pannu. Pats šo variantu mēdz izmantot, kad dodas dabas pārgājienos un silts ūdens pannas mazgāšanai nav pieejams. Tad Renārs paņem saujiņu pelnu no izdegušā ugunskura un iztīra pannu. Dabā tīrīšanai lieti noder arī smiltis vai sīki akmentiņi.

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē