• Kurš veselīgāks – kabacītis vai gurķis?

    Padomi
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    31. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ražas biruma laikā apkopojam dažus vērtīgus faktus par kabaču un gurķu uzturvērtību, kā arī padomus, kā rīkoties ar to ražu.
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti
    • Gurķi un cukīni ir vasaras populārākie dārzeņi – abi svaigi, veselīgi, kā arī satur maz kaloriju.
    • Uzturvērtības ziņā abi dārzeņi ir diezgan līdzīgi – abi sastāv no aptuveni 95 % ūdens, kaut cukīni pēc struktūras ir nedaudz blīvāki. Kaloriju gurķos ir nedaudz mazāk, taču vērtīgo vielu satura ziņā cukīni par gurķi ir pārāks.
    • Salīdzinot ar gurķi, cukīni satur vairāk E un C (6 reizes vairāk nekā gurķī) vitamīna, kā arī vairāk B grupas vitamīnu, kalcija, dzelzs, cinka un citu minerālvielu.
    • Cukīni ir arī pārliecinošāks olbaltumvielu (gandrīz divas reizes vairāk) un šķiedrvielu (arī divreiz vairāk) avots.
    • Abi dārzeņi satur līdzīgu daudzumu kālija, kā arī neaizvietojamās aminoskābes, savukārt gurķi var lepoties ar augstāku selēna un K vitamīna saturu, kas organismam palīdz uzsūkt kalciju, nodrošinot kaulu izturību, kā arī sirds veselību, stiprina imūnsistēmu, uzlabo matu un nagu veselību. 
    • Secinājums – kabaču sezonā tie jāēd pilnām mutēm!

     

    Daži praktiski padomi 

    Kabaču grēdas

    • Ja zina, ka uzreiz neēdīs, bet kabači prasās tikt novākti, tad tos labāk nevis nogriezt ar nazi, bet itin kā noskrūvēt. Tas tādēļ, ka caur griezuma vietu straujāk iztvaiko mitrums un kabači ātrāk vīst, savukārt noskrūvētam kabacim pušums ir pavisam niecīgs.
    • Kabači cits citu nesaspiež, tāpēc tos var savietot arī kastēs vai vienkārši kaudzēs 2–3 kārtās, ievērojot principu – viens ar kātu uz šo galu, otrs uz otru pusi, īpaši, ka kabačiem jau izveidojusies forma, kad viens gals resnāks nekā otrs. Izņēmums ir, ja kabači ir saskrāpēti, – tad tos nevajadzētu censties saglabāt.
    • Kāpēc cilvēki ļauj kabačiem izaugt milzīgiem? Bieži atbilde ir – tāpēc, lai nobriest miza un var ilgāk glabāt! Tā it kā ir, taču lieli kabači nav pārāk garšīgi, arī sēklu tiem vidū ir padaudz. Tāpēc ir vērts zināt, ka arī nelieli kabacīši (līdz 15–20 cm garumā), kas laikus novākti, 12–15 grādu temperatūrā svaigi mierīgi var glabāties pat divas nedēļas. Nevajag likt ledusskapī, nevajag atstāt saulē, vispiemērotākas vietas glabāšanai ir pieliekamais, garāža un citas vēsas telpas.
    • Ja dārzā nav daudz izsalkušu gliemežu vai citu kaitnieku, kuriem kabaču grēdas varētu interesēt, tos kādu laiku var uzglabāt arī ēnainā vietā vienkārši zālienā.
    • Kabači jāvāc regulāri!Jā, tā tas ir, turklāt – gribi vai negribi. Ja vien nevēlies izaudzēt tikai pāris milzeņu… Kabačiem ir tā: ja nenovāc laikus (līdz 20 cm garumam), bet vienu vai divus eksemplārus atstāj gatavojamies līdz maza sivēna lielumam, tad mazie, kas aizmetušies, nokaltīs. Tāpēc, ja kabači garšo un tieši tādi nelielāki, tie jāvāc regulāri, iespējams, ik pārdienas.

     

    Gurķu vannas

    • Ja gurķus čakli laista, redzams, ka šogad tie ražo stipri labi, pat tā, ka jāvāc divreiz dienā! Kur likt tādu daudzumu? Protams, marinēt, mazsālīt, skābēt, konservēt salātos… Bet ko darīt, ja gribas saglabāt ilgāk svaigus? Viens variants ir likt ledusskapī, bet tur tie ātri savītīs, turklāt lielākoties jau nav tā, ka pāris ledusskapja plauktus varētu tā vienkārši atbrīvot gurķiem…
    • Vēl viens variants ir ielikt aukstā ūdenī (4–6 grādi), bet problēma ir tā, ka siltā laikā ūdens spainis, bļoda un pat vanna ātri vien sasils, tāpēc jālūko pēc vēsas vietas kā pagrabs vai kas tamlīdzīgs. Ja tāda vieta ir, var tā darīt, bet labāk gurķus sabērt plēves maisā un to ievietot aukstajā ūdenī, nevis iebērt plikus gurķus. Tas tādēļ, lai neattīstītos kādas nevēlamas baktērijas – īpaši tas var notikt ar tiem gurķiem, kuriem sīkas kārpiņas. Pirms likšanas maisā gurķiem vēlams būt tīriem, bez zemēm, un arī sausiem, lai mitrums neveicinātu kādas puves utt. Tāpēc šī metode būs piemērotāka tīriem siltumnīcas gurķiem, kas pa zemi nav vārtījušies.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē