• Kā uz grila pagatavot patiesi garšīgus un sulīgus dārzeņus.

    Pamatēdieni
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    9. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Grilēti dārzeņi
    Foto: Ieva Andersone
    Grilēti dārzeņi
    Vasarā ir jāgatavo ātri un jāēd viegli un veselīgi. Jā, jā, jā! – grilēti dārzeņi atbilst visiem trim šiem nosacījumiem. Turklāt grilēti dārzeņi ir ne vien garšīgi un veselīgi, bet arī glīti, tāpēc noteikti iederas uz dārza svētku galda. Dārzeņiem nav nepieciešama ilga termiskā apstrāde, tāpēc tie ir ideāli piemēroti likšanai uz grila. Nereti gan ir dzirdēts – grilēti dārzeņi ir garlaicīgi un bezgaršīgi. Nieki! Uz grila var pagatavot izcili garšīgus dārzeņus – taču jāzina pāris knifi! 
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti
    1 vērtējums
    5/5

    Īsumā par svarīgāko 

    *Dārzeņus grilē palielā karstumā (ap 180–200 grādiem) – tas aizver poras, tāpēc dārzeņi nezaudē savu tvirtumu un garšu un nekļūst pārlieku mitri un bezgaršīgi. Pirms likšanas uz grila dārzeņus vajadzētu kārtīgi nosusināt. 

    *Ja dārzeņi tiek griezti šķēlēs, svarīgi tos negriezt pārāk plāni, lai tie neapdeg, kā arī nezaudē struktūru un garšu.

    * Ar sarežģītām marinādēm aizrauties nav vērts – pilnīgi pietiek, ja pirms likšanas uz grila tos iesvaida ar olīveļļu, sāli, melnajiem pipariem un arī kādu šļuku citrona sulas vai laba balzametiķa. Ja pa ķērienam ir kādi kaltēti garšaugi – baziliks, raudene, timiāns, rozmarīns –, arī tos var piešaut klāt. Daudz svarīgāka ir laba mērcīte, ar ko šie dārzeņi tiek pasniegti. 

    * Lai dārzeņi nepieliptu grilam, tos pirms grilēšanas ieeļļo – ieteicams ar silikona otiņu. Vislabākā izvēle būs laba olīveļļa – tā bagātinās gan dārzeņu garšu, gan arī krāsu!

    * Ja grilam ir vāks, pāris pēdējās minūtes dārzeņus patur uz grila ar aizvērtu vāku – tādējādi tie būs sulīgāki. 

    * Grilēšanas ilgums atkarīgs no tā, cik stingrs ir pats dārzenis, cik tas liels vai cik biezos gabalos sagriezts. Ja uz viena grila tiek grilēti dažādu veidu dārzeņi, tad tos, kurus jāgatavo ilgāk (stingrākos un lielākos), liek grila karstākajās vietās (parasti tas ir vidus), bet trauslākos un sulīgākos – gar malām, kur karstums nav tik spēcīgs. 

    Neaizmirsti glazēt!  

    Īsi pirms dārzeņi uz grila ir gatavi, tos var – un vajag! – noglazēt. Glazūra bagātinās dārzeņu garšu, un, tai karamelizējoties, dārzeņi pārklāsies ar dūmakainu, viegli kraukšķīgu kolosālību. Glazēt visērtāk ar silikona otiņu. 

    Sviesta un medus glazūra
    * Burkāniem, artišokiem, kukurūzai, sparģeļiem, cukīni

    2 ēdamkarotes sviesta
    2 ēdamkarotes medus (var aizstāt ar kļavu sīrupu) 
    50 g brūnā cukura
    šķipsna sāls

    Glazūru pagatavo, visas sastāvdaļas rūpīgi sajaucot, līdz tās izkusušas un pārtapušas viendabīgā masā. 

    Balzametiķa glazūra
    * Artišokiem, burkāniem, tomātiem, baklažānam, bietītēm

    50 ml balzametiķa
    3 ēdamkarotes medus vai kļavu sīrupa

    Abas sastāvdaļas lej burciņā un sparīgi sakrata, līdz tās sajaukušās krēmīgā masā. Gatavs! 

    Miso glazūra
    * Galviņsalātiem, sēnēm, fenhelim, cukīni, saldajam kartupelim 

    2 ēdamkarotes gaišās miso pastas
    1 tējkarote cukura (var ņemt brūno)
    1 ēdamkarote remdena ūdens
    3 ēdamkarotes olīveļļas

    Miso pastu sajauc ar cukuru un ūdeni, līdz masa viendabīga un cukurs izkusis. Turpinot maisīt, lēnām pievieno eļļu. 


    Artišoki. Artišoki mums pagaidām vēl nav kļuvuši par sirsnīgiem draugiem – taču tieši grils šo ledu varētu salauzt! Pirms grilēšanas artišokus gan nepieciešams apstrādāt, taču pūliņi noteikti būs tā vērti – grilēti artišoki ir burvīgi! Rīkojas šādi: nelielus artišokus notīra, nogriež pašu augšiņu. Ar šķērēm nogriež visām lapām asos, plūksnainos galiņus, pārgriež gareniski uz pusēm. Ar metāla karoti vai mazu nazīti katrai pusei izņem vidējās, plūksnainās lapas. Kad tas izdarīts, visas griezuma vietas ieziež ar pārgrieztu citronu, citādi tās oksidēsies un kļūs brūnas. Artišokus tvaicē (apmēram 20 minūtes) vai vāra (apmēram 10 minūtes). Tie ir gatavi, kad tos viegli caurdurt. Gatavus pārziež ar eļļu, pārkaisa ar sāli un liek uz grila ar griezuma pusi uz leju. Grilē apmēram 5–8 minūtes. Artišoks garšos izcili, pasniegts ar eļļas un ķiploku etiķa mērcīti, kā arī ķiploku majonēzi vai aioli mērci. 

    Baklažāni. Baklažānus visbiežāk grilē sagrieztus biezās (apmēram pusotra centimetra) šķēlēs. Pirms grilēšanas tos nav vajadzības sālīt un noturēt, lai izvilinātu šķidrumu, tieši pretēji – šādi tie būs sausi un bezgaršīgi! Toties obligāti bagātīgi jāieziež ar olīveļļu un sāli. Baklažānu grilē 5–7 minūtes, vislabāk – zem vāka vai folijas. Baklažāni atdziestot izdala mitrumu – gatavi uz grila tie vēl izskatīsies sausi, taču droši jāņem nost, citādi pārcepsies un kļūs sausi un rūgti. Uzreiz pēc noņemšanas no grila pārslaka ar mērcīti (čimičurri vai jogurta), ko baklažāni ātri uzsūks.  
    Var grilēt arī veselu baklažānu – ieeļļotu to no visām pusēm grilē apmēram pusstundu, ik pēc 5 minūtēm apgriežot. Ļauj nedaudz atdzist, novelk miziņu, bet mīksto, sulīgo vidu sastampā un sajauc ar ķiplociņu, olīveļļu, sāli un zaļumiem. Lieliski ar jogurta un piparmētru mērcīti, kā arī ar sieru – brinzu, fetu vai kazas sieru.  

    Bietes. Visforšāk grilēt jaunās bietītes ar visiem kātiem un lapām. Nedaudz lielākās gareniski pārgriež uz pusēm, sīkākās atstāj veselas. Pirms grilēšanas kārtīgi sajauc ar olīveļļas, balzametiķa un sāls maisījumu, nedaudz nosusina un grilē apmēram 3–4 minūtes. Lielākās bietes grilē, sagrieztas platās šķēlēs. Visērtāk pirms grilēšanas tās notvaicēt vai novārīt pusgatavas un apgrilēt vien pāris minūtes no katras puses. Ja grilē svaigas bietes, vislabāk grilēt ar vāku vai pārklātas ar foliju (apmēram 5 minūtes no katras puses). Bietes lieliski papildinās balzametiķa glazūra. Labi sader ar brinzu vai fetu. 

    Brokoļi. Grilēšanai izcili piemēroti ir mazie brokolīši jeb brokolīni: pāris minūtes no katras puses uz grila, iesvaidīšana ar sviesta un medus glazūru, un – gatavs! Grilējot lielu brokoli, to visērtāk pārgriezt platos gareniskos steika gabalos. Tiem uz grila jāpavada 8–10 minūtes, apgriežot ik pēc divām. Šādi grilē arī ziedkāpostu, vien tam uz grila jāpavada dažas minūtes ilgāk.  

    Burkāni. Burkānus nez kāpēc mēs uz grila liekam retāk nekā citus dārzeņus, taču velti! To dabiskais saldums apgrilējot kļūst īpaši izteiksmīgs, uzturvērtības, garšas un arī izskata ziņā grilējot tie ir krietni pārāki par, teiksim, vārītiem vai tvaicētiem. Mazos, jaunos burkāniņus atliek vien notīrīt, lielākus jau var gareniski pārgriezt uz pusēm. Ja ir grils ar vāku, tos grilē ar vāku ciet 7–8 minūtes no katras puses (atkarībā no karstuma, iespējams, derētu pāris reizes apgriezt, lai neapdeg). Svarīgi, lai burkāna ārpuse neapdeg, pirms viducis ir smuki atmaidzis. Ja vāka nav, visērtāk burkānus pirms grilēšanas minūtes piecas iztvaicēt vai novārīt un tad nosusinātus un svaidītus eļļā grilēt 2– 3 minūtes no katras puses, līdz to sānos ieguļas smukās grila svītras. Burkāniem ārkārtīgi patīk glazēšana: īsi pirms gatavi, noglāstiet tos pāris reizes ar sviesta un medus glazūru – nenožēlosiet! Gatavos burkānos viegli iedurt dakšiņu, taču vidū vēl ir saglabājies patīkams kraukšķis. Skaisti papildinās vistu vai jēru. 

    Cukīni. Cukīni un kabači pie mums, šķiet, grilēti tiek visbiežāk. Ne vienmēr tie gan sanāk gardi. Biežāk pieļautās kļūdas: tie tiek sagriezti pārāk plāni un pirms grilēšanas netiek ieeļļoti un apsālīti. Cukīni arī lieliski bagātinās sviesta un medus glazūra vai miso glazūra. Mazos cukīni grilē gareniski pārgrieztus uz pusēm, lielākus griež gareniskās vai apaļās šķēlēs – ne plānākās par 1 centimetru. Grilē 2 minūtes no katras puses.

    Fenheļi. Fenhelim ārkārtīgi piestāv tapt grilētam – grilēšana atmaidzina tā īpatnējo anīsa aromātu un padara garšu patīkamāku un krēmīgāku. Grilēti fenheļi izcili piestāv grilētai zivij un jēram, taču būs lieliski sabiedrotie arī vistiņai vai cūkas karbonādei. Pirms grilēšanas derētu noņemt bumbuļa ārējās lapas, kas parasti ir stingras un stiegrainas. Lielākus fenheļus sagriež gareniskās šķēlēs apmēram 1–1,5 centimetru platumā. Mazākus var pārgriezt uz pusēm vai četrām daļām. Ieziež ar olīveļļas, sāls un citrona sulas maisījumu. Atkarībā no biezuma grilē apmēram 3–5 minūtes no katras puses. Fenhelim ļoti piestāv jogurta mērcīte, kā arī mērces, kam pamatā olīveļļa. 

    Kukurūza. Daudzviet pasaulē grilēta kukurūza ir neatņemama vasaras sezonas maltīšu daļa. Mēs ar kukurūzu šobrīd vēl satuvināmies – cerams, mūsu padomi šo draudzību nostiprinās ciešāk – jo kukurūza var gan papildināt gaļas ēdienus, piemēram, liellopu gaļu, gan arī pati kļūt par veģetāras maltītes galveno zvaigzni. 
    Ir trīs veidi, kā ērti grilēt kukurūzu. 
    Kukurūzas vālīti var grilēt, nenoņemot lapas, – šādi kukurūza būs īpaši sulīga un maiga. Pirms grilēšanas vālītes ar visām mizām izmērcē vismaz pusstundu (bet labāk iemērkt iepriekšējā vakarā), lai tās neapdeg. Pirms likšanas uz grila vālītes nosusina, lapas paver un vālīti zem lapām ieziež ar olīveļļu un sāli vai glazūru. Grilē no visām pusēm apmēram 20 minūtes. 
    Vālītes grilē arī bez lapām. Šādi kukurūza vairāk saglabās kraukšķīgumu, maliņas nedaudz apsvils un garšā būs jūtams kūpinājums. Nosusinātu un ar olīveļļu ieziestu vālīti no visām pusēm grilē apmēram 10–15 minūtes. Īsi pirms noņemšanas noglazē. 
    Pirms tam novārīta vai iztvaicēta kukurūza uz grila būs jānotur vien pāris minūtes no abām pusēm. 

    Paprika. Grilēšanai labāk izvēlēties sarkano, dzelteno un oranžo papriku, jo tās ir saldākas nekā zaļā. Svarīgi papriku no grila nenoņemt pārāk ātri – tieši kārtīgi izkarsēta un mīksta tā ir īpaši garšīga, un lieliski garšos kā karsta, tā arī vēlāk, atdzisusi. Papriku pārgriež uz pusēm vai četrās daļās. Ieziež ar olīveļļu un sāli, liek uz grila ar mizu uz leju. Grilē apmēram 10 minūtes, vēlams apklātu. Noņemtu no grila to var uz pāris mirkļiem ielikt aizvākotā traukā (vai plastmasas maisiņā) un apsvilušo mizu viegli novilkt nost. 

    Sīpoli un sīpolloki. Sīpolus grilēt ir viegli un vienkārši. Lielākos sagriež platos (apmēram puscentimetra biezumā), smukos gredzenos, ieziež ar olīveļļu un grilē no katras puses 2–4 minūtes. Jaunos sīpoliņus – līdzīgi kā jaunās, mazās bietītes – var grilēt ar visiem lociņiem. Tiem uz grila jāpavada nepilnas 2 minūtes (arī nepiemirst pirms tam sajaukt ar olīveļļu!). 

    Saldais kartupelis. Saldais kartupelis ir ārkārtīgi pateicīgs grilēšanai, turklāt, līdzīgi kā kukurūza, arī tas var kalpot ne tikai par piedevu, bet arī par maltītes galveno sastāvdaļu. Kartupeli (notīrītu, bet nemizotu) sagriež apmēram puscentimetru biezās šķēlēs, iziež ar olīveļļu un grilē (apklātu) no katras puses apmēram 4 minūtes. 

    Sēnes. Grilēšanai vispiemērotākās mūs gaļīgās portobello vai lielie šampinjoni. Tās grilē veselas – apmēram 10–12 minūtes, ik pēc divām minūtēm apgriežot un nepiemirstot noglazēt. Ja ir luste, kātiņus var izgriezt, bet tukšos vidiņus piepildīt ar siera, rīvmaizes, sāls un zaļumu pildījumu. Mazākus šampinjonus var grilēt, sadurtus uz iesmiņa – tā tos vieglāk un ātrāk apgrozīt un glazēt. 

    Sparģeļi. Grilējot sparģeļus, vissvarīgāk ir nepārcensties un tos nepārcept. Lai sparģelis nezaudētu savu burvīgo kraukšķi, mazākajiem uz grila nevajadzētu pavadīt vairāk par 3–4 minūtēm, bet resnākajiem, stingrākajiem – apmēram 6 minūtes. Lielākos ieteicams grilēt apklātus. Pirms grilēšanas nepiemirstam atbrīvoties no kātu apakšējām stiegrainajām daļām. Resnāko šķirņu sparģeļus var arī viegli nomizot.  

    Tomāti. Lielie tomāti grilēšanai nav diez ko parocīgi. Toties ērti un glīti ir grilēt mazos tomātiņus ķekaros – nenoņemtus no ķekara, tos ieeļļo, strauji (2–4 minūtes, atkarībā no grila karstuma) apsvilina un, turot aiz ķekara, ērti pārceļ uz šķīvja.  


    Kā pasniegt
    * Ar apgrauzdētu vai apgrilētu maizi un labu olīveļļu. Vēl šķipsna sāls un piparu, šļuka citrona sulas – un vienkārša, taču izcila maltīte ir galdā! 

    * Pārslacītus ar zaļumu pesto vai labu, temperamentīgu mērcīti.   

    * Pārkaisītus ar sieru – lieliski derēs mocarella, feta vai viegls kazas siers. Tikko noņemtiem no grila, tiem var pārkaisīt smalki rīvētu Parmas sieru. 

    * Siltajos salātos – grilētos dārzeņus vari papildināt ar makaroniem, grūbām, griķiem, kartupeļiem. 

    * Grilēti dārzeņi būs arī izcils papildinājums burgeriem, sendvičiem, tīteņiem un citām uzkodām, tos var izmantot kā picas garnējumu, kā arī likt līdzās grilētai gaļai, zivij, sieram. 

     

    * Grilētai gaļai un zivīm līdzās liec dārzeņus ar augstu antioksidantu saturu – burkānus, artišokus, brokoļus, sparģeļus, bietes. Tie neitralizēs kaitīgās vielas kuņģa un zarnu traktā, un tiem piemīt pretvēža iedarbība! 

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē