• Septiņi mīti par zīdīšanu

    Mans Mazais
    Ērika Bērziņa
    Ērika Bērziņa
    15. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Sabiedrībā joprojām sastopami daudzi mīti par zīdīšanu, kuri balstās uz nepatiesu un pētījumos apgāztu informāciju. Tādēļ, kā norāda psiholoģe un ģimenes psihoterapeite Vita Kalniņa savā grāmatā «Pirmās attiecības cilvēka dzīvē», uztverti par patiesiem, šie mīti kaitē mammas un mazuļa attiecībām. Lūk, daži izplatītākie mīti par krūts barošanu!

    1. Zīdīšana prasa vairāk laika nekā bērna barošana ar pudelīti

    Īpaši sākumā var šķist, ka zīdīšana nosaka visu mammas dienu un mazais to vien dara, kā zīž krūti. Tomēr, kad zīdīšana ir nostabilizējusies, tā prasa mazāk laika un resursu, nekā gatavojot piena maisījumu, mazgājot pudelīti, vārot ūdeni utt. (Starp citu, jārēķinās arī ar samērā lielām piena maisījuma izmaksām!) Īpaši naktī zīdīt ir patīkamāk, jo mammai nav jāceļas no gultas un ideālā gadījumā, tāpat guļus pabarojot mazo, viņa var atkal uzreiz aizmigt.

    2. Zīdīšana mammu novājina fiziski un rada lielu nogurumu

    Tā kā mammas piens tiek ražots, izmantojot sievietes ķermenī esošās vielas, nogurušām mammām nereti iesaka pārtraukt zīdīšanu, lai viņas ātrāk un vieglāk atkoptos. Patiesībā jauno māmiņu nogurdina gatavība reaģēt uz bērna vajadzībām 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā. Ja klāt nāk arī citi pienākumi, ar ko mammai jātiek galā, it īpaši, ja ģimenē vēl ir mazi bērni, sieviete var justies kā bez spēka un novājēt arī fiziski. Pārtraucot zīdīšanu, šīs sūdzības un grūtības parasti nemazinās.

    3. Bērni, kas ēd piena maisījumu, labāk pieņemas svarā

    Statistika liecina, ka pirmajos sešos mēnešos bērni, kas zīdīti ar mammas pienu, svarā pieņemas vairāk nekā ar piena maisījumu ēdinātie.

    4. Bērni, kas ēd piena maisījumu, labāk guļ naktī

    Pirmajos dzīves gados bērni naktī mostas un viņiem ir vajadzīgs vecāku atbalsts, lai atkal aizmigtu. Īpaši otrajā dzīves pusgadā tie daudz biežāk ir emocionāli iemesli, slimības vai zobu šķilšanās sāpes, kas neļauj mazuļiem naktī mierīgi gulēt. Tas nemainās arī tad, ja mazais vairs netiek zīdīts.

    5. Zīdīšana jau dažas dienas pēc dzemdībām norit bez problēmām

    Katra zīdīšanas pieredze ir unikāla. Pat ja mamma jau ir zīdījusi citus bērnus, ar šo mazuli ir jāveido jaunas attiecības. Vispirms ir jāiepazīstas un jāsaskaņojas vienam ar otru. Mammas un bērna sasvstarpējā saskaņošanās var ilgt pat divus trīs mēnešus. Daudzas mammas diemžēl pārtrauc zīdīšanu, pirms ir piedzīvojušas šo patīkamo mirkli.

    6. Pēc dažiem mēnešiem mammas pienā vairs nav pietiekami daudz bērnam nepieciešamo uzturvielu

    Mammas piena sastāvs mainās, pielāgojoties bērna vecumam. Tas ir vērtīgs arī pēc bērna pirmās dzimšanas dienas.

    7. Ja mazulis daudz raud, tas nozīmē, ka nepietiek piena

    Bēbīša raudāšanu liela daļa vecāku un arī apkārtējo attiecina uz izsalkumu. Tā notiek, jo lielākoties, zīžot mammas krūti, mazulis diezgan ātri nomierinās neatkarīgi no tā, vai ir izsalcis vai ne. Zīdīšana palīdz arī tad, ja mazajam slāpst, ja ir bail, ir nogurums, ja piemeklējusi slimība un citos gadījumos.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē