• 6. Sērija. Kaķa tualete

    Mums būs kaķis
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrey_Kuzmin / Shutterstock
    Turpinām rakstu sēriju «Mums būs kaķis!». Šoreiz noskaidrojam visu par kaķa labierīcībām – kā izvēlēties kaķim piemērotu tualetes kastīti un pakaišus, kā arī – kā iemācīt tualetes kultūru kaķēnam un jau pieaugušam kaķim.

    Konsultē Ketija Mačtama, veterinārārste PetCity Candera klīnikā.

    Kaķa tualete

    Izvēloties kaķa tualetes kastīti, jāņem vērā daži faktori:

    • Izmērs – tai jābūt pietiekami lielai, lai kaķis varētu ērti iekāpt un apgriezties.
    • Lai kastītes malas nav par augstu un kaķis tajā var ērti iekāpt. Kaķēniem nepieciešama kaste ar zemākām malām.
    • Tīrīšanas vienkāršība – kantainas formas kastes ir vieglāk tīrāmas nekā kastes ar noapaļotiem stūriem un iedobēm. Slēgtā tipa kastēm jābūt ērti noņemamiem un stabiliem vākiem. 

    Izvēloties kaķu tualetes veidu – slēgtā vai vaļējā tipa tualeti,– ieteicams izvērtēt kaķa labierīcību apmeklēšanas paradumus. Ja kaķis kastītē kāpj tikai ar pakaļkājām, ir ļoti sabiedrisks un komunikabls, ieteicams lietot vaļējā tipa tualetes, taču, ja kaķis ir nervozs un uz tualeti dodas, kad tuvumā nav dzīvu radību, ieteicams lietot slēgtā tipa tualetes.

    Veikalos ir pieejamas arī automātiskās kaķu tualetes, kuras saimniekam nav regulāri jātīra. No veterinārmedicīnas viedokļa tās nav ieteicamas, jo tikai regulāri, vismaz reizi dienā, tīrot kaķu kasti, saimnieki var novērtēt pazīmes, kas var liecināt par kaķa veselības stāvokli – defekācijas un urinācijas kakāšanas un čurāšanas biežumu, fekāliju konsistenci, caureju, aizcietējumu, kā arī to, vai fekālijām un urīnam nav asiņu piejaukuma.

    Kaķa tualetes pakaiši

    Kaķu kastēm ir pieejami dažādu veidu pakaiši – cementējošie, silikona un dabiska izejmateriāla (kokšķiedras, sojas, kukurūzas). Tā kā kaķu tualete dabā ir zeme un smiltis, ieteicams lietot pakaišus, kas tām līdzinās pēc struktūras un ir bez specifiska, izteikta aromāta.

    Dabiskā izejmateriāla pakaiši visbiežāk ir pieejami lielāku vai mazāku granulu veidā. Ja kaķim tas netraucē, ieteicams lietot tos. Otra izvēle ir cementējošie pakaiši, kuru struktūra līdzinās smiltīm. To mīnuss – smalki putekļi, kas var kaitēt kaķa veselībai. Nereti tiem ir pievienotas smaržvielas.

    Nav ieteicams izvēlēties silikona pakaišus – to struktūra un izejmateriāls ir ļoti attālināts no dabiskās kaķu tualetes, turklāt saimnieki nevar izsekot kaķa urinācijas biežumam.

    Jāpiebilst, ka kaķim ne visi pakaiši var iet pie sirds, tāpēc, izvēloties pakaišu veidu, jāņem vērā arī kaķa gaume.

    Ņem vērā! Ja kaķis sāk pakaišus ēst, jāizvēlas cita veida pakaiši.

    Kā iemācīt kaķi iet uz tualeti

    Lai pieradinātu kaķi iet uz tualeti, vispirms jāizvēlas atbilstošu vietu tualetes ierīkošanai. Kaķa kastītei jābūt vietā, kas rada pēc iespējas mazāk stresa, klusā telpā, kur nenotiek liela cilvēku kustība. To nedrīkst novietot blakus ūdens un ēdiena traukiem. Ja novēro, ka kaķis savu tualetes kastīti izmanto arī gulēšanai, jāizveido divas atsevišķas kastes – vienu gulēšanai un otru dabisko vajadzību kārtošanai.

    Ja mājās ir vairāki kaķi, jāierīko arī vairākas tualetes. Ideālā formula – par vienu kastīti vairāk, nekā mājās ir kaķu. Tādējādi kaķiem ir lielākas izvēles iespējas un mazāk iemeslu konfliktiem.

    Liela daļa kaķu nav jāmāca iet uz tualeti, jo viņiem to ir iemācījusi mamma, taču šo uzdevumu var uzņemties arī cilvēks. Ja pie kastītes jāradina kaķēns, tad katru reizi, kad tas pamostas, paēd vai kārpās, jāieliek kastītē, lai radītu pieradumu. Savukārt pieaudzis kaķis, kurš nav iemācīts lietot kastīti, steigšus uz to jānes uz katru reizi, kad tas riņķo uz vietas un ieņem defekācijas vai urinācijas pozu jeb vienkāršāk sakot, riktējas uz čurāšanu vai kakāšanu. Šādi nepieciešams rīkoties, līdz kaķis pats sāk iet uz kastīti.

    Materiāls tapis sadarbībā ar PetCity

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē