• Ralfs Eilands uzklupis latviešu gardumam sklandrausim. To vajagot aizliegt

    Sklandrausis
    Estere Jansone
    9. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64/Santa.lv kolāža
    Vēl nesen medijos izskanēja spraiga diskusija pēc tam, kad slavenais gardēžu ceļvedis «Taste Atlas» Latviju ierindoja teju pašā zemākajā pozīcijā Eiropas virtuvju reitingā. Pašmāju mūziķis Ralfs Eilands nav palicis vienaldzīgs un vietnē «X» dalījies ar aicinājumu aizliegt Latvijas nacionālo ēdienu – sklandrausi.

    «Ok, Kariņa lidojumi ir d…ā, bet vai Latvija neietaupītu daudz vairāk, ja pārstātu ražot sklandrausi? Tā, ka vispār. Padomā! Kurš normāls cilvēks no rīta pamostas un pie sevis padomā:

    “Hmm, šodien varētu Boltwoltā pasūtīt sklandrausi!” Neviens! Tā ir vēsture, kurai tur jāpaliek,»

    prāto Ralfs. Viņam pievienojās vēl daži ar šādu viedokli par latviešu gardumu, tomēr vairums vietnes «X» lietotāji oponē Eilanda izteikumiem. «Tu neesi ēdis riktīgi garšīgu Sklandrausi! Mēli var norīt,» teic lietotājs Dāvis. Arī citi diskusijas dalībnieki piebalso, ka ar prieku pasūtītu sklandraušus kādā no ēdiena piegādes aplikācijām vai apgalvo, ka mūziķim vēl nav sanācis nogaršot patiešām garšīgu, Kurzemes pusē gatavotu sklandrausi.

     

    Sklandrausis ir latviešu tradicionālais ēdiens, kura pirmsākumi meklējami Kurzemē – Dundagā. Pirmās rakstiskās liecības par sklandraušiem ir minētas 1893. gadā, kur laikrakstā «Austrums» kāds autors aprakstījis sklandraušu recepti. Tomēr, ļoti iespējams, rudzu cepumu recepte ir radusies krietni senāk. Pastāv uzskats, ka sklandrauša recepte ir pārņemta no lībiešu virtuves, jo sklandraušiem līdzīgi ēdieni ir raksturīgi somugru tautām, piemēram, somiem un karēļiem.

    Sklandrausis ir no rudzu miltiem veidots cepums, kas pildīts ar kartupeļu un burkānu masu, kuru var papildināt ar sviestu, krējumu, cukuru, olām, mannu vai ko citu. Virspusē var uzziest krējumu, uzkaisīt kanēli vai ķimenes.

    Gardēžu ceļvedis «Taste Atlas» Latvijas virtuvi ir ierindojis pirmspēdējā pozīcijā no 41.

    Par ikoniskākajiem Latvijas ēdieniem ceļvedis ir nosaucis auksto zupu, pīrādziņus, frikadeļu zupu, pelēkos zirņus ar speķi un karbonādi. Savukārt par vērtīgākajiem ēdamajiem un dzeramajiem produktiem ir nosaukti – Jāņu siers, Rīgas melnais balzams, sniega bumbas, Rucavas baltais sviests un lauku alus.    

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē