• Vistālāk uz ziemeļiem. Latvijas slavenākais vīna kalns

    Aktuāli
    Ieva Krastiņa
    Ievas Stāsti
    Ievas Stāsti
    8. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No Sabiles TIC un Sabilnieku personiskajiem arhīviem.
    Sabiles Vīna kalns ierakstīts Pasaules Ginesa rekordu grāmatā kā vistālāk uz ziemeļiem esošais vīna dārzs, kur brīvā dabā aug vīnogas. Pilsētai tas ir tik nozīmīgs, ka ik gadu jūlija pēdējā nedēļas nogalē Vīna kalnam par godu ar vērienu svin Sabiles Vīna svētkus. Bet kā gan te sākuši audzēt vīnogas?
    Nākamais: Senās vīna leģendas

    Sabiles simbols

    Vīnogas un Vīna kalns ir gleznainās Kurzemes mazpilsētas Sabiles simboli. Vīnogu ķekars pat rotā pilsētas ģerboni, kas liecina par eksotiskā auga nozīmību pilsētas vēsturē. Vīnogulāji, kas iestādīti kalna nogāzē pašā pilsētas centrā, plešas pusotra hektāra platībā, tiek kopti un regulāri atjaunoti. Šobrīd tie ir apmēram 800 stādi, populārākā šķirne – selekcionāra Paula Sukatnieka izveidotā Zilga.

    Kalna virsotne atrodas aptuveni 34 metru augstumā virs Sabiles un Abavas upes līmeņa. Ja izstaigāsiet dārza terases un pakāpsieties līdz pašai Vīna kalna virsotnei, pavērsies pasakaina ainava uz senatnīgo pilsētiņu Abavas upes krastos, kurai piemīt itālisks šarms.

    Jaunākā aktualitāte, kas aizsākusies vien pagājušā gadā, – laulību ceremonijas Sabiles Vīna kalnā. Pirmais pāris, kas laulības ostā iestūrēja tieši šeit, ceremonijai Vīna kalnā uzprasījās paši. Tā šī iespēja aizgāja tautās. Vīna kalnā jaunlaulātie var iestādīt savu vīnogulāju, kuru ik gadu būs prieks apraudzīt.

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē