• Uzzini, kā var vienkārši attīrīt ūdeni no mikroplastmasas. Tā izraisa ļaunas slimības!

    Plastmasas kaitīgums
    Estere Jansone
    7. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: FlyD/Unsplash
    Mikroplastmasa ir visur. Zinātnieki novērojuši, ka arvien biežāk sīkas, smalkas plastmasas daļiņas nonāk un arī paliek cilvēka organismā. Ko darīt, lai pēc iespējas mazāk uzņemtu plastmasu?

    Ļoti bieži par to neaizdomājamies, tomēr dzīvojot mūsdienu laikmetā, kad plastmasas iepakojumi ir norma un plastmasas kompozītmateriālus ir iespējams sastapt it visur, bieža parādība ir mikroplastmasa. Tie ir sīki plastmasas puteklīši, kas nu ir pārņēmuši pasauli. Tie ir atrodami pat cilvēku un dzīvnieku ķermeņos. Tās bieži vien cirkulē asinsritē un nogulsnējas plaušu alveolās. Mikroplastmasu var novērot pat nedzimuša bērniņa placentā, mātes pienā un smadzenēs.

    Mikroplastmasas daļiņas nav nemaz tik nevainīgas. Lai arī tās tūlītēju kaitējumu nenodara, tomēr zinātnieki ir noskaidrojuši, ka plastmasas putekļi bojā ķermeņa šūnas, padarot cilvēkus jutīgākus pret alerģijām. Laika gaitā mikroplastmasa veicina šūnu bojāeju un izraisa vēzi. Īpaši nopietni mikroplastmasas radīti bojājumi skar arī reproduktīvo sistēmu – vīriešiem samazinās spermas kvalitāte, bet sievietēm – rodas hormonālie traucējumi. Ļoti iespējams, ka nākotnē šie mazie plastmasas puteklīši jauniem cilvēkiem pamatīgi iedragās auglību.

    Cilvēki plastmasas daļiņas uzņem ar pārtiku vai ūdeni, kā arī ieelpojot. Lai gan ir ārkārtīgi grūti izkontrolēt ar pārtiku uzņemtās plastmasas daudzumu, tomēr Ķīnas Guandžou Medicīniskās universitātes ārsti ir atklājuši efektīvu metodi, kā būtiski samazināt mikroplastmasas daudzumu dzeramajā ūdenī. Viņi ievēroja, ka ūdeni izvārot, no tā sastāvā pazūd 90% mikroplastmasas daļiņas. Taču te ir viens āķis. Lai šī metode darbotos efektīvāk, dzeramajam ūdenim jābūt «cietam», proti, ar augstu minerālu sastāvu. Vārot ūdeni, plastmasas daļiņas salīp ar kaļķi un nogulsnējas tējkannas vai katliņa apakšā. Ķīnas pētnieki gan pauduši, ka tomēr vislabākā metode, kā attīrīt ūdeni no visa liekā, ir īpašie ūdens filtri.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē