• Ušakovs grib 5000 eiro par morālo kaitējumu

    Tiesa
    Estere Jansone
    23. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Bijušais Rīgas mērs un Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Nils Ušakovs (S) iesniedzis Tieslietu ministrijā (TM) pieprasījumu kompensēt morālo kaitējumu 5000 eiro par nepamatoti celtu apsūdzību.

    Pirms trīs gadiem toreizējā Rīgas mēra Nila Ušakova kabinetā Korupcijas novērošanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzgāja dīvainu priekšmetu – albuma veidolā nomaskētu kameru. Šādas ierīces privātpersonām ir aizliegts iegādāties, glabāt un lietot. Tās ir paredzētas īpašiem operatīviem uzdevumiem, lai slēptā veidā iegūtu audio vai video ierakstus. Pret Ušakovu tika celta apsūdzība un bijušajam Rīgas mēram nācās stāties tiesas priekšā. Pērnā gada decembrī bijušasi Rīgas mērs tika attaisnots. Politiķis uzsvēra, ka viņš neesot iegādājies, glabājis kādu aizliegtu ierīci un nav zinājis neko par albumu, un vēl jo mazāk – par tajā esošo noslēpto ierīci. Tai vietā, lai meklētu vainīgās personas, kuras ir ienesušas un izvietojušas albumu ar ieslēptu ierīci vienā no Rīgas domes telpām, izmeklēšana pasludinājusi viņu par apsūdzēto.

    Šogad Nils Ušakovs Tieslietu ministrijai ir iesniedzis pieprasījumu kompensēt morālo kaitējumu 5000 eiro apmērā par nepamatoti celtu apsūdzību un, atbilstoši Latvijas likumiem, kompensāciju par tēriņiem, kas saistīti ar advokātu darbu samaksu. Tāpat

    Ušakovs pieprasa publiski atvainoties.

    Minētajā lietā ir stājies spēkā Nilu Ušakovu attaisnojošs tiesas spriedums. Apsūdzības uzturētāji šajā lietā zaudēja gan pirmās, gan otrās instances tiesās, un 2023.gada izskaņā prokurors Juris Ločmelis vairs nav saskatījis pamatu apstrīdēt tiesnešu lēmumu.

    Kriminālprocesā un administratīvo pārkāpumu lietvedībā nodarītā kaitējuma atlīdzināšanas likums paredz, ka fiziskajai personai ir tiesības uz kaitējuma atlīdzinājumu, ja spēkā stājies attaisnojošs tiesas spriedums, ar kuru persona atzīta par nevainīgu un attaisnota visās pret to celtajās apsūdzībās. Kriminālprocesā nodarīto kaitējumu atlīdzina no valsts pamatbudžeta.

    Ušakovs pēdējā vārdā Rīgas pilsētas tiesā paziņoja, ka šī

    krimināllieta bija nepieciešama tikai tādēļ, lai publiski grautu politiķa reputāciju, mēģinot padarīt viņu par noziedznieku.

    Paralēli Ģenerālprokuratūra nolēmusi saukt pie kriminālatbildības vairākas personas par kukuļošanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu saistībā ar 2018.gadā Rīgas domes ieviestajiem braukšanas maksas atvieglojumiem uzņēmuma «Rīgas mikroautobusu satiksme» (RMS) pārvadājumu maršrutos. Arī šajā lietā iesaistīts bijušais Rīgas mērs Ušakovs un viņa toreizējais vietnieks Andris Ameriks (GKR).

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē