• Situācija uz robežas saspringta – žogā uz Baltkrievijas robežas daudz bojājumu

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    11. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ivars Soikāns/Leta
    «Stabili saspringta,» tā situāciju pie Latvijas-Baltkrievijas robežas TV24 raidījumam «Stopkadri ar Armandu Puči» raksturo Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes robežsargi. Migrantu, pārsvarā Āfrikas un Āzijas valstu iedzīvotāju, mēģinājumi nelikumīgi šķērsot valsts robežu tiek konstatēti ikdienu, lielākoties diennakts tumšajā laikā. Izbūvētajā žogā līdz šim konstatēti jau aptuveni 50 mērķtiecīgi izdarīti bojājumi.

    «Ja mēs skaitām kopumā, tad 50 līdz 60 personas katru diennakti mēģina šķērsot valsts robežu. Pārsvarā tās ir grupas, 10, 15 cilvēki, tie parasti ir jauni cilvēki 20–30 gadi,» atzīst VRS DAP Robežkontroles un imigrācijas kontroles dienesta priekšnieks Vadims Grickovs.

    Pēdējā laikā nelikumīgas valsts robežas šķērsošanas pārkāpumi notiek vietās, kur vēl nav izbūvēts žogs. Latvijas-Baltkrievijas sauszemes robežas garums ir aptuveni 140 kilometri, no tiem pašlaik žogs uzstādīts vien pusē. Jāpiebilst, ka izbūvētajā žogā līdz šim konstatēti jau 50 bojājumi.

    «Žogu bojā gan pārvadātāji, gan atbalstītāji no Baltkrievijas. Nav izslēgts, ka arī robežsargi viņiem palīdz to izdarīt. Runājot par žogu, visi saprot, ka tas nevar 100 % pasargāt no robežas šķērsošanas. Bet viņiem tas prasa laiku bojāt infrastruktūru. Protams, pēc žoga būvniecības pabeigšanas tas tiks aprīkots tehniski, tas vēl atvieglos (darbu robežsardzei). Tāpēc ar nepacietību gaidām, kad būvniecības darbi tiks pabeigti,» stāsta Grickovs.

    No nelūgtajiem viesiem Latvijas un visas Eiropas Savienības ārējo robežu sargā ne tikai robežsardze, bet arī Valsts policija un bruņotie spēki. Aizsardzības ministrija prezentēja valsts aizsardzības koncepciju. Tajā bez infrastruktūras objektiem paredzēti vēl dažādi veidi, kā aizsargāt Austrumu robežu, tostarp, izskanējusi informācija par mīnu izvietošanu.

    «Miera laikā nekādi mīnu lauki netiks izvietoti Latvijā, ieskaitot Austrumu robežu,» apgalvo NBS komandieris Leonīds Kalniņš.

    Tikmēr Iekšlietu ministrijas pārraudzībā esošā robežsardze uzteic sadarbību ar pierobežas iedzīvotājiem, kuri par manītām aizdomīgām personām robežas tuvumā nekavējoties ziņo robežsargiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē