• Sadales tīkls: Piešķirtais valsts pabalsts varētu pieaugt par 5 eiro

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    18. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Atlikuši trīs mēneši līdz nospraustajam mērķim pārskatīt tarifus, lai elektrības rēķinos summas par pārvades un sadales pakalpojumiem samazinātu. Vai jau ir kāda virzība vai tomēr amatpersonu nosauktais decembris bija tikai apmuļķošana, lai uz kādu brīdi pieklusinātu sabiedrības neapmierinātību. Raidījums «360TV ZIŅneši» devās to noskaidrot, taču īstas skaidrības nav.

    Skaidro Klimata un enerģētikas ministrijas, Enerģijas tirgus departamenta direktors Gunārs Valdmanis:

    «Elektrības rēķinu samazinājumus, visticamāk, piešķirs trūcīgajiem, maznodrošinātajiem, daudzbērnu ģimenēm, personām ar invaliditāti. Kā arī, ģimenes kurām aprūpē ir bērni ar invaliditāti, lai palīdzētu šiem cilvēkiem, kuri objektīvi saskaras ar grūtībām, vai var saskarties ar grūtībām, varētu norēķināties par elektroenerģiju.»

    Piešķirtais valsts pabalsts varētu pieaugt par pieciem eiro. Ja līdz šim bija 15, būs 20 eiro; ja bija 20, būs 25 eiro. Šādu aizsargāto lietotāju valstī ir 160 tūkstoši klientu. Pārējās sabiedrības grupas uz rēķina samazinājumiem var necerēt. Esošo situāciju un nākotnes plānus skaidro Sadales tīkla pārstāve Gunta Līne:

    «Protams, mēs esam gatavi pārskatīt šīs tarifa izmaksas, bet attiecībā uz elektroenerģiju cenu, atkarībā no prognozēm, jebkurā gadījumā ar tādu būtisku samazinājumu rēķināties nevajadzētu, jo tas vienkārši neveido tik lielu daļu kopējā tarifu izmaksas struktūrā.»

    Galu galā – visa tīkla tehniskā uzturēšana darba kārtībā maksā dārgi. Atbildīgajā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā saka – šā brīža tarifi rēķināti pēc aprīlī precizētajām izmaksu prognozēm. Un te nelīdz arī portālā manabalss.lv savāktie un Saeimā iesniedzamie paraksti, prasot pilnībā atcelt ar elektrības piegādi saistīto tarifu.

    Risinājums – ja likumdevējs atrod naudu, kā kompensēt Sadales Tīkla objektīvās izmaksas, piemēram, pārvirzot daļu no Latvenergo rekordpeļņas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē