• Rinkēvičs: Krievija jau kopš viduslaikiem ātri pārkāpj dokumentus, ko pati paraksta

    Aktuāli
    Ziņu aģentūra LETA
    28. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Krievija tās dažādajās formās jau kopš viduslaikiem ātri pārkāpj dokumentus, ko pati paraksta, komentējot Krievijas īstenotās apšaudes Odesā pēc vienošanās par graudu eksportu parakstīšanas, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» pauda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

    Ministrs apšauba to, vai kādam jau sākotnēji bijušas lielas ilūzijas [par vienošanās izpildi] pat pirms vienošanās parakstīšanas.

    «Kopš viduslaikiem ir gara vēsture, kad Krievija, vienalga kādā formā – impērija, federācija -, paraksta dokumentus un tad tos diezgan ātri pārkāpj. Kliedzošākais gadījums pēdējo tīrs desmitgažu laikā ir Budapeštas memorands, ko Krievija parakstīja, garantējot Ukrainas teritoriālo nedalāmību,» sacīja politiķis.

    Viņš saprot, kāpēc ANO, Turcija un citas valstis iestājas par vienošanos par graudu eksportu – graudu problēma milzt, ir daudz reģionu pasaulē, kas var nonākt situācijā ar pieaugošu badu, kas savukārt noved gan pie drošības riskiem, gan migrācijas straumēm, kas apdraud Eiropu.

    Situācijā, kad Krievija, parakstot vienošanos un tad apšaudot Odesu, nodemonstrēja visai pasaulei, ka ir neuzticams partneris, politiski Krievija ir zaudētāja ne tikai Rietumu, bet arī citu valstu acīs. To, vai šī vienošanās ir glābjama, varēs redzēsim tuvākajā laikā, prognozēja Rinkēvičs, piebilstot, ka ir skeptisks par vienošanās izpildi.

    «Taču, ja process tomēr sāksies un Ukraina pati mēģinās to īstenot, tad tas noņems spriedzi pārtikas frontē. Tas ir būtiski, jo ANO dalībvalstīm jāatbalsta Ukraina un jānosoda Krievijas agresija,» sacīja ministrs.

    Diplomātiskās sarunas starp Ukrainu un Krieviju nenotiek jau vairākus mēnešus, atzina ministrs, prognozējot, ka pagaidām diplomātiskās sarunas vēl nevarēs notikt un karadarbība turpināsies. Tad, kad Krievijai būs skaidrs, ka tā vairs nevar neko panākt, tā sēdīsies pie sarunu galda un krietni mazinās retorikas līmeni. Laiks, kad tas notiks, Rinkēviča ieskatā atkarīgs no trim faktoriem: ukraiņiem un viņu spējas cīnīties, ekonomisko sankciju iedarbības ātruma un nedalīta Rietumu atbalsta.

    Ministra ieskatā gaidāmas tikšanās laikā starp Krievijas un Turcijas prezidentiem tostarp tiks pārrunāts graudu jautājums, jo Turcija ir tajā ieguldījusi lielu politisko kapitālu.

    Tāpat pastāv Sīrijas problemātika, par ko puses varētu runāt.

    Ņemot vērā, ka ASV prezidentam Džo Baidenam ir plānota saruna ar Ķīnas vadītāju, Rinkēvičs pieļāva, ka šāda saruna ir tikai viens no gara diplomātiskā procesa posmiem. «Redzam, ka Ķīna retoriski ir daudz atbalstījusi Krieviju arī starptautiskajās organizācijās, tostarp ANO Drošības padomē,» pauda ministrs.

    Ārlietu ministrija arī ir saņēmusi Krievijas notu par robežsargu attieksmi pret Krievijas pilsoņiem, kas vēlas iebraukt Latvijā. «Latvija rīkojas atbilstoši saviem likumiem, un protestēt pret to, ko savā valsts teritorijā darām vai nedarām, aizsargājot savu drošību, ir bezjēdzīgi.

    Turpināsim rīkoties atbilstoši mūsu drošības interesēm,» teica Rinkēvičs, piebilstot, ka arī Latvijai ir zināmi gadījumi, kad Latvijas pilsoņi, atbraucot uz Krieviju vai Baltkrieviju, tiek ietekmēti, viņus mēģina vervēt, kas ir nepieņemami. Tāpēc Latvijas iedzīvotāji tiek stingri aicināti nedoties ne uz Krieviju, ne uz Baltkrieviju. «Tas nav tūrisma un biznesa kontaktu laiks,» uzsvēra ministrs.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē