• Rīgas vadība atzīst atsevišķas kļūdas stabiņu izvietošanā, taču atteikties no tiem negrasās

    Auto
    Ziņu aģentūra LETA
    8. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Satiksmes mierināšanai paredzēto stabiņu izvietošanā Rīgas ielās ir gadījušās atsevišķas komunikācijas kļūdas un neveiksmīgi risinājumi, kas tiek izlaboti, taču kopumā galvaspilsēta no šādu stabiņu izmantošanas neatteiksies, lai gan par satiksmes organizāciju konkrētās ielās vēl varēs diskutēt, intervijās medijiem pauda Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis un viņa vietnieks Vilnis Ķirsis.

    Staķis Latvijas Radio vērsa uzmanību, ka, piemēram, iedzīvotāju mulsumā par stabiņiem uz Tērbatas ielas ir vainojama nekoordinēta rīcība – vispirms uzstādīti stabiņi, bet krietnu laiku vēlāk uzlikti puķupodi, tāpēc iedzīvotājiem sākotnēji radusies neizpratne par stabiņu nepieciešamību. «Piemēram, Baznīcas ielā, kur tas notika vienlaicīgi, cilvēkiem nekādu jautājumu nebija un tur nekādas ažiotāžas nav,» norādīja Staķis, atzīstot, ka ir ļoti svarīgi koordinēt darbības, lai iedzīvotājiem nerastos pārpratumi.

    Viņš skaidroja, ka stabiņus, puķupodus un ceļazīmes uzstāda atšķirīgi uzņēmumi – cits pasteidzas ātrāk, bet cits savu darbu izdara pēdējā brīdī, kā rezultātā arī satiksmes dalībniekiem un iedzīvotājiem rodas neizpratne. Rīgas mērs solīja darīt visu iespējamo, lai nākotnē šīs darbības būtu saskaņotākas, taču vienlaikus pauda, ka negrasās par notikušo vērsties ar jebkādām sankcijām pret Satiksmes departamentu, kurš par to ir atbildīgs.

    Gan Staķis intervijā Latvijas Radio, gan Ķirsis intervijā TV3 raidījumam 900 sekundes atzina, ka, uzstādot stabiņus Pārdaugavā, Altonavas un Ojāra Vācieša ielas krustojumā, sākotnēji tikusi pieļauta kļūda, apgrūtinot divdaļīgo autobusu izgriešanos, taču nu jau šī kļūda esot izlabota – stabiņi demontēti un tiks domāts par citu risinājumu.

    Vaicāts par jauno satiksmes organizāciju Bruņinieku ielā, par kuru esot sūdzējušies Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta šoferi un privātie preču piegādātāji, Staķis pieļāva, ka diskusijas par izmaiņām un citiem risinājumiem ir iespējamas, taču viņš aicināja ar tām īpaši nepārsteigties. "Var mainīt un var risināt. Par šo tēmu mēs noteikti vēl padiskutēsim ar operatīvajiem dienestiem.

    Piemēram, man operatīvie dienesti ir norādījuši, ka vēl lielāka problēma ir tieši automašīnas, kuras ir pārblīvējušas ielas un ietver, ka vispār nevar tikt klāt.

    Ziniet, tad jau stabiņš ir daudz mazāks šķērslis nekā automašīna, kuru nevar pavākt malā, nevar uzbraukt virsū, atšķirībā no stabiņiem, kuri ir lokani," skaidroja Staķis.

    Rīgas mērs intervijā Latvijas Radio atgādināja, ka jebkura pārmaiņa pilsētvidē nāk ar debatēm strīdiem, un bieži vien tas aizņem ilgu laiku, taču nereti beigās izrādās, ka ilgtermiņa ieguvumi atsver īstermiņa grūtības.

    Vicemērs Ķirsis intervijā 900 sekundēm uzsvēra, ka stabiņi ir paredzēti, lai operatīvais transports tiem varētu droši braukt pāri – tie noliecas un nebojā transportlīdzekli.

    Deputāts nevarēja konkrēti atbildēt uz jautājumu, cik reizes stabiņu var nolocīt, lai tas nezaudētu savas funkcionālās īpašības, taču viņš uzsvēra, ka stabiņus pēc laika var arī nomainīt, jo tie izmaksā relatīvi lēti – 28 eiro par viena stabiņa uzstādīšanu.

    Salīdzinājumam Ķirsis minēja, ka viena luksofora uzstādīšana krustojumā vai pie gājēju pārejas izmaksā no 50 000 līdz 100 000 eiro, tātad šādu stabiņu izmantošana ir ievērojami lētāka.

    Gan Staķis, gan Ķirsis atzina, ka stabiņu dēļ ielu tīrīšana ziemas periodā būs lielāks izaicinājums, taču uzturētājiem būs jāatrod atbilstošs risinājums.

    Abas Rīgas domes amatpersonas argumentēja, ka stabiņi ielās ievērojami paaugstina satiksmes drošību un glābj cilvēku dzīvības, tāpēc kopumā no minētā risinājuma Rīgā nav paredzēts atteikties, izņemot Tērbatas ielu, kur šis satiksmes organizācijas līdzeklis ir tikai sezonāls.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē