• Rīgā jauno mājokļu cenas joprojām zemākas nekā Viļņā un Tallinā

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    24. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Aivars Siliņš
    Lai arī Rīgā būvniecības stadijā esošu jauno mājokļu cenas gada laikā pieaugušas par 29%, tās joprojām ir zemākas nekā Viļņā un Tallinā, liecina nekustamā īpašuma konsultāciju kompānijas «Colliers», nekustamā īpašuma kompānijas «Ober House Real Estate Advisors» Lietuvas filiāles un Igaunijas Zemes padomes dati par nekustamā īpašuma darījumiem jauno mājokļu segmentā.

    Tāpat, pieaugot mājokļu iegādes izmaksām, mainījusies pircēju uzvedība, iegādājoties kompaktākus un funkcionālākus dzīvokļus, ko apstiprina mājokļu attīstītāja «Bonava Latvija» novērojumi.

    Pēc «Colliers» datiem, 2022.gada aprīlī pirmreizējā tirgū Rīgā un Pierīgā reģistrēti kopumā 140 jauno dzīvokļu darījumi, kas ir par 35% mazāk nekā vidēji pēdējo 12 mēnešu laikā. Tiesa, tirgū netika fiksēta arī jaunu lielo projektu ienākšana, kas jau iepriekš negatīvi ietekmēja pirmreizējā tirgus aktivitāti, īpaši ņemot vērā zemo tirgū pieejamo pabeigto jauno dzīvokļu skaitu. Aprīlī pirmreizējā tirgū bija pieejami apmēram 1000 pilnībā pabeigtu jauno dzīvokļu, kas ir par 130 dzīvokļiem mazāk nekā martā.

    Aprīlī viens kvadrātmetrs šādos mājokļos maksāja vidēji 2200 eiro, kas ir par 7% vairāk nekā pirms gada, kad kvadrātmetra cena bija 2065 eiro. Lielāks gatavo mājokļu cenu kāpums novērots Pierīgā, kur gada laikā cenas augušas par 30%. Tas saistīts gan ar projektu būvniecību labākās atrašanās vietās, piemēram, Mārupē, gan ar lielāku ietekmi uz cenu, ņemot vērā būvniecības izmaksu kāpumu.

    Dzīvokļiem būvniecības stadijā inflācijas un būvniecības izmaksu dēļ darījumu cenas augušas vēl straujāk. Ja martā būvniecības stadijā esošu mājokļu cena vidēji sasniedza 2250 eiro kvadrātmetrā, tad aprīlī dzīvokļi būvniecības stadijā tika iegādāti vidēji par 2350 eiro kvadrātmetrā. Tas ir par 29% vairāk nekā pirms gada, kad darījumi šajā mājokļu segmentā tika veikti vidēji par 1825 eiro kvadrātmetrā, norāda «Colliers» Izpētes un konsultāciju departamenta asociētā direktore Agija Vērdiņa.

    Tomēr, neskatoties uz cenu pieaugumu, Rīgā būvniecības stadijā esošu dzīvokļu iegādes izmaksas joprojām ir zemākas nekā Viļņā un Tallinā. Pēc «Ober House Real Estate Advisors» Lietuvas filiāles datiem, aprīlī darījumu cena ar būvniecības stadijā esošiem dzīvokļiem Viļņā sasniedza vidēji 2368 eiro kvadrātmetrā. Lietuvā jaunie mājokļi pārsvarā tiek tirgoti ar pelēko apdari, līdz ar to kvadrātmetra cena par mājokli ar pilnu apdari ir vēl par pāris simtiem eiro augstāka. 

    Savukārt Tallinā darījumi pirmreizējā tirgū jauno mājokļu segmentā aprīlī tika veikti par vidēji 3510 eiro kvadrātmetrā, liecina Igaunijas Zemes padomes apkopotā informācija. Padome gan atsevišķi neizdala cenas pabeigtiem un būvniecības stadijā esošiem mājokļiem, tāpēc otrajiem faktiskā darījumu cena, visticamāk, ir vēl nedaudz lielāka.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē