• Reirs banku darbību Latvijā salīdzina ar karteli

    Nauda
    Ziņu aģentūra LETA
    9. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA / Zane Bitere
    Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Reirs (JV) banku darbību Latvijā kreditēšanas jautājumos salīdzinājis ar karteli.

    Runājot par situāciju saistībā ar hipotekāro kredītu ņēmēju augstajiem maksājumiem, Reirs intervijā LTV raidījumā «Rīta panorāma» teica, ka «mēs izglābām bankas 2010.gadā un 2019.gadā, un tad tika zīmēti scenāriji – ja jūs neglābsiet, tad būs tā, tad būs šitā».

    «Mēs glābām uz iedzīvotāju rēķina,» viņš piebilda.

    Viņš turpināja, ka «labais scenārijs» nepiepildījās un situācija nemainījās.

    «Viņi tā kā kartelī būtu – visi četri runā, ka pārtrauks finansēšanu, tas tiešām izskatās pēc karteļa,» runājot par to, ka bankas visai negribīgi kreditē, pauda Reirs.

    Saeima šodien otrajā lasījumā skatīs Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas virzītos grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuri paredzēti hipotekāro kredītu ņēmēju aizsardzībai.

    Valsts varētu atbalstīt tos hipotekāro kredītu ņēmējus, kuru maksājumi pārsniedz 20% no viņu ienākumiem, tomēr vienlaikus šāda kārtība neattiektos uz ģimenēm ar bērniem, kurām atbalstu varētu sniegt neatkarīgi no maksājuma lieluma attiecībā pret ienākumiem, paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā izskatīšanai otrajā lasījumā atbalstītie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā.

    Pēc tam, kad arī Saeima tos atbalstīs otrajā lasījumā, gan komisijai, gan arī Saeimai vēl pie tiem būs jāstrādā arī trešajā, galīgajā lasījumā.

    Kredītiestādei būs jāsamaksā nodeva hipotekārā kredīta ņēmējam 30% apmērā no par attiecīgo ceturksni aprēķinātajiem procentu maksājumiem, bet ne vairāk kā divus procentpunktus no periodam noteiktās procentu likmes, ievērojot, ka samazinātā procentu likme nedrīkst būt zemāka nekā sākotnējā likme.

    Paredzēts, ka atbalsts tiek sniegts tiem patērētājiem, kuriem pēdējais kalendārā mēneša laikā aprēķinātais hipotekārā kredīta līguma maksājums pārsniegs 20% no patērētāja (aizņēmēja kopā ar līdzaizņēmēju) kopējiem rīcībā esošiem vidējiem mēneša neto ienākumiem pēdējo sešu mēnešu laikā.

    Šo noteikumu par 20% ierobežojumu gan neattiecinās uz patērētājiem, kuriem ģimenēs uz iesnieguma iesniegšanas brīdi būs bērna gaidību laiks vai būs bērns līdz 23 gadiem ieskaitot.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē